Háromféle Windows 7-et vehetünk majd meg

Vágólapra másolva!
A Microsoft hivatalos bejelentése szerint a Vistát leváltó Windows 7-ből összesen hatféle verzió készül, ebből kettőt azonban csak fejlődő országokban kínálnak majd, egy pedig csak nagyvállalatok számára lesz elérhető tömeges licencben. Netbookokra is a rendes verziót ajánlja a cég, így egy átlagos otthoni felhasználó összesen három különböző változatból válogathat majd.  Árakat még nem árult el a cég.
Vágólapra másolva!

A hazai felhasználók számára fontos változás, hogy a Windows Vistával ellentétben nem lesz kapható az alapfunkciós, Home Basic jelölésű verzió, mivel azt csak szegény országokban kínálja majd a szoftveróriás, s ugyanezen régiók számára készül a még jobban lebutított képességű, egyszerre legfeljebb három programot futtatni engedő Starter Edition változat is. A jelenlegi információk szerint az új Windowsra vágyó honfitársaink majd három eltérő verzióból választhatják majd ki a megfelelőt: számukra alapvetően a Home Premium kiadást ajánlják a redmondiak, de akár a drágább, alapvetően kis- és közepes méretű vállalatoknak szánt Windows 7 Professional-t, vagy a legdrágább, minden létező funkciót tartalmazó Ultimate változatot is választhatják majd.

Eltűnik a Home Basic alapverzió

A jelenlegi verzió, a Vista esetében a Starter Edition-t ugyancsak nem lehetett megvásárolni Magyarországon, a Home Basic-et azonban igen. Home Premium kiadása a Vistából is létezik, a Professional helyett azonban Business néven lehet megvenni ebből a cégeknek szánt verziót. A Windows 7 esetében még nem tudni, az otthoni verzió miben tér majd el az üzletitől, a Vista esetében a Home Premium extra médiakezelő képességekkel bír, a Business viszont beépített teljes értékű biztonsági mentő szoftverrel van felszerelve és támogatja a PC interneten keresztüli távhasználatát is (Távoli asztal). A Win 7 esetében a Professional változat a Home Premium minden funkcióját - így az extra médialejátszó funkciókat is - tartalmazni fogja, persze ezen felül a vállalati hálózati környezetben használatos szolgáltatások is helyet kapnak benne - olvasható a Microsoft közleményében.

Nem készül netbookos változat

A több száz PC-s gépparkal dolgozó nagyvállalatoknak számára lesz elérhető az Enterprise verzió, ez extraként a Professional-hez képest például a meghajtókon lévő adatok titkosítását is lehetővé teszi. Aki otthoni felhasználó létére is hasonló featúrákkal szeretne bütykölni, annak a Vistához hasonlóan a hetes Windowsból is az Ultimate verziót kínálja majd a Microsoft. A cég honlapján a Windows egyik marketingvezetőjével, Bred Brooksszal készült céges öninterjút is publikálták, melyből kiderül, hogy a vállalat nem tervez külön lebutított verziót a Win 7-ből netbookokon való használatra. Ez azért meglepő, mert a jelenleg kapható modellek a Windows Vista helyett döntő többségükben XP-t futtatnak, a régi Windowst a társaság kizárólag ezen a géptípuson tartja életben a Windows 7 megjelenéséig.

Úgy tűnik, a Microsoftnál nagyon bíznak az új operációs rendszerben, mivel ugyanazzal a Windows 7-tel kínálják majd ezeket a típusokat, amelyeket a rendes, teljes értékű noteszgépekre is szánnak (ezekből már prototípusokat is bemutatott a cég januárban). Ezt részben a hardverek gyors és folyamatos fejlődése, részben az új Windows kisebb rendszerigénye nyomán meri meglépni a Microsoft. Brooks egyébként úgy nyilatkozott, az olcsó minigépek piacán jól áll a vállalat, ezek 80 százalékán saját operációs rendszerük fut, s csak a maradékon Linux.