Itt az adómatek

Vágólapra másolva!
Idén 128 milliárd forintot, jövőre pedig 740 milliárdot mozgatna meg a kormány adó-, és járulékrendszer átalakításával. Az idei átrendezés semleges hatású, jövőre viszont azzal számol a kabinet, hogy mínusz 13 milliárd forint lesz az átalakítások egyenlege.
Vágólapra másolva!

A kormány úgy kalkulál, hogy 2009-ben 81 milliárd forinttól esik el a költségvetés a munkáltatói járulék 5 százalékpontos csökkentésével, amely az idén a minimálbér kétszereséig érvényes, július 1-től - tudta meg kormányzati forrásból a távirati iroda. A magánszemélyek különadójának idei megszüntetése 10 milliárd, az szja sávhatár, -adókulcs, valamint naz adójóváírás változása pedig 35 milliárd forintjába kerül a büdzsének. Szintén kiesik a vállalkozói járulék másfél százalékpontos csökkenése miatt kétmilliárd forint az idén.

Az áfa háromszázalékos emeléséből 107 milliárd forint pluszbevétellel számol a kormány 2009-ben, míg a jövedéki adó emeléséből 16 milliárd forinttal. További 5 milliárd forint megtakarítást jelent a költségvetésnek az, hogy szeptembertől megváltoznak az úgynevezett univerzális juttatások - családi pótlék, rendszeres szociális juttatás, gyermekvédelmi támogatás - szabályai. A számítások szerint 2010-ben azzal, hogy minden munkavállalóra kiterjesztenék az 5 százalékpontos munkáltatói járulékcsökkentést, 302 milliárd forinttal rövidül meg a költségvetés. A jövő évi költségvetésben is érvényesülne a hatása annak, ha 2009-ben megszűnik a magánszemélyek különadója: ez 29 milliárd forintot jelentene.

Az szja további változása 2010-ben 196 milliárd forinttal, a vállalkozók különadójának megszüntetése pedig 208 milliárddal csökkentené az állami bevételeket - tudta meg az MTI. Szintén hatással van a következő évi költségvetésre a vállalkozói járulék 2009-es csökkentése: ez 5 milliárd forintot von el 2010-es büdzséből.

Jövőre nyolcféle pluszforrással számol a kormány az adó-, és járulékcsökkentés ellensúlyozására. Ide tartozik a rehabilitációs hozzájárulás háromszorosára emelése - amely 21 milliárd forint -, az adómentes juttatások megadóztatása pedig 215 milliárd pluszbevételt jelentene. Az szja-kedvezmények - kivéve a családi kedvezmények - megszüntetése 3 milliárd forintot jelent a 2010-es államkasszának. Az úgynevezett univerzális juttatások szabályainak átalakításából is van pluszbevétele a büdzsének jövőre: 30 milliárd forint. Azzal, hogy szélesedik a társasági adóalap és 19 százalékra nő a társasági adókulcs, 73, illetve 97 milliárd forintos pluszt jelent az államnak jövőre. Az áfaemelés, és a jövedéki adó emelése megjelenik 2010-ben is, 248 milliárd és 40 milliárd forintos bevétellel.