Algéria: csökkenti olajtermelését az OPEC

Vágólapra másolva!
A szabadpiaci olaj hétfői, napközi drágulását elsősorban az az algériai bejelentés okozta, hogy az OPEC nagy valószínűséggel március közepén ismét a tagországok termelési kvótáinak csökkentéséről dönt. Késő délutánra azonban, a részvénypiacokhoz hasonlóan, a kőolaj szabadpiacán is elfogyott a lendület.
Vágólapra másolva!

A miniszter az árak stabilizálásának szükségességével indokolta a kartell kilátásba helyezett lépését, amellyel szerinte elkerülhető az árak további lemorzsolódása. Ugyanakkor megjegyezte, hogy annak akkor lesz hatása, ha a tagországok "megközelítőleg 100 százalékosan" betartják a csökkentésről hozott döntést.

A jelenlegi helyzet szerint ez inkább a 90 százalékhoz van közel. Ez derül ki a Petrologistics piacfigyelő szolgálat jelentéséből, amely a tagországokból szállított mennyiségek alapján becsüli meg az OPEC össztermelését, Irak nélkül. Mint hétfőn közölte, a 11 mennyiségi kvótát tartani köteles tagország ost februárban napi átlagban 25,32 millió hordónyi nyersolajat termel, ez januárhoz képest napi 980 ezer hordós csökkenés.

De a január elsejétől érvényes, napi 24,84 milliós összkvótához mérten - amihez szeptember óta összesen napi 4,2 millió hordós kvótacsökkentésekkel utottak el - napi 480 ezer hordós többlet, vagyis az OPEC 89 százalékban teljesíti manapság termeléscsökkentési vállalását.

Mindenesetre ez a legjobb betartási arány az OPEC történetében, amihez persze a kereslethiány is hozzájárul. Januárban még csak 67 százalékban teljesítették csökkentési vállalásaikat az OPEC-tagországok.

Szaúd-Arábia, Irán, Angola, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek voltak februárban a fő termeléscsökkentők, és a legnagyobb termelő, a szaúdi királyság a mennyiségi kvótájánál is kevesebbet termelt. Irán viszont - a második számú termelő az OPEC-ben - még többet termelt ki eddig februárban, mint amit előírt kvótája szerint kellene.