Eltávolítható Internet Explorer lehet a Windows 7-ben

Vágólapra másolva!
A Microsoft készülő operációs rendszerének legújabb, egyelőre csak a fejlesztőktől kiszivárgott változatában már egy kattintással ki lehet irtani az alapértelmezett böngészőt.
Vágólapra másolva!

Az újításról a CNet és több más portál is a Windows 7 legfrissebb, 7048-as buildjét próbálgató felhasználók felfedezése nyomán adott hírt, amely a fájlcserélőkön szivárgott ki. Az operációs rendszerben az Internet Explorer böngésző a tetszés szerint ki-be kapcsolható elemek között található a "Windows Features" panelen.

Az Internet Explorer 8 melletti checkboxból a pipát kivéve az operációs rendszer törli a böngésző futtatható állományát, és a hozzá kapcsolódó társításokat. Maga a böngésző kiiktatása így csak egy kattintás, de a szoftver eltávolításához újra is kell indítani a gépet a beszámolók szerint.

A Microsoft egyelőre nem kommentálta hivatalosan az újítást, de az elképzelhető, hogy - több kisebb újítással együtt - benne lesz majd az operációs rendszer következő nyilvános, Release Candidate változatában, így valószínűleg a várhatóan év végén piacra kerülő véglegesben is. A feltételezések szerint a szoftvercég az Európai Bizottság (EB) trösztellenes intézkedéseinek kíván elébe menni az eltávolítható böngészővel.

Az EB ugyanis a norvég Opera fejlesztőinek 2007-es beadványa nyomán megállapította, hogy a Microsoft piaci fölényével visszaélve megsértette a szabad verseny szabályait azzal, hogy a saját böngészőjét beépítette a Windowsba. Elképzelhető, hogy az EU arra kötelezi majd a szoftvercéget, hogy az operációs rendszer telepítésénél szabadon kiválasztható legyen, melyik böngészőt szeretné alapértelmezettként használni a felhasználó.