A forint jobban szerepel társainál

Vágólapra másolva!
Csütörtökön gyengült a magyar deviza, de az euró jegyzése így is 300 forint alatt maradt. Szakértők szerint a kurzus 298 és 302 forint között mozoghat a nap folyamán. A régiós társait felülteljesíti a forint, azaz mérsékeltebb értékvesztést könyvelt el a csütörtök délelőtti kereskedésben.  
Vágólapra másolva!

Tíz óra után 299,50 forintot kellett adni az euróért a bankközi devizapiacon, ekkor a dollárt 222,40 forinton, a svájci frankot pedig 194,50 forinton jegyezték. Szakértők szerint a nap során 298-302 forint között ingadozhat a kurzus.

A magyar deviza hullámvasutazás után indult útjára csütörtökön. Szerdán napközben ugyanis 302 forinton is járt az euró jegyzése, ám később erősödésbe váltott, köszönhetően annak, hogy a Fed lejtőre küldte a dollárt, ez pedig pozitív hatással volt a forint árfolyamára, az euró árfolyama szerda éjszaka 295-296 forinton is járt.

Bár erről a szintről csütörtök reggelre gyengült a forint, a magyar deviza a régiós társainál jobban szerepel, azaz értékvesztése elmarad a többiekétől (lengyel zlot, cseh korona). A csütörtöki gyengülésnek ugyanakkor túl nagy jelentőséget nem kell tulajdonítani, mert a piacon alacsony a forgalom, azaz mérsékelt az érdeklősés, ezért viszonylag könnyen elmozdítható a kurzus.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő 300 millárd dollár értékben hosszú lejáratú állampapírokat fog vásárolni az elkövetkezendő hat hónap során, melyre 1960 óta nem volt példa - derül ki a Taakrékbank kommentárjából. Emellett az eddigi 600 milliárd dolláron túl újabb 850 milliárd millárd dollár összegben kötelezte el magát jelzálogintézmények által kibocsátott kötvények, jelzáloglevelek vásárlása mellett. Az utóbbival a célja egyrészről az, hogy megszabadítsa a bankokat az úgynevezett mérgezett papírok egy részétől, valamint, hogy közvetve csökkentse a jelzálogkamatokat. A lépésekkel a rendszerbe pumpál pénzt, hogy így olcsóbbá tegye a hitelezést és levigye a kamatlábakat, ezen keresztül pedig élénkítse a gazdaságot.

A terv bejelentése után a dollár mélyreülésbe kezdett, az euróhoz mért jegyzése 1,31-ről 1,35 körüli szintre változott. Az ING szakértői szerint a dollárgyengülés azzal magyarázható, hogy Fed kötvényvásárlásai miatt az amerikai kötvényhozamok lejtőre kerültek, és így a befektetők számára ezek az értékpapírok nem kínálnak attraktív hozamot. Ezért a piaci szereplők más befektetési célpontokat keresnek, vagyis eladják a papírokat, ez pedig negatív tényező a dollár szempontjából. Szintén gyengíti a dollárt, hogy a gazdaságba pumpált óriási összeg rövid távon inflációt gerjesztheti - tetták hozzá a szakértők.