Vágólapra másolva!
Az év elején jelentősen visszaestek a használtautó-eladások, a zuhanás főként a hitelre vett kocsik piacán volt látványos. Bár a piac szűkül, az MGOE szerint mégsem várható, hogy számottevően csökken a használtautó-kereskedések száma - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Harmadával estek vissza a használtautó-eladások az elmúlt hónapokban, de a hitelre vett járműveknél már 70-80 százalékos volt a zuhanás. Márciusban ugyanakkor a szokásos tavaszi trendnek megfelelően már érzékelhető a vásárlói érdeklődés élénkülése.

A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete (MGOE) szerint az idén a használt autók forgalma várhatóan 20 százalékkal csökken - mondta a lapnak Fojt Attila, a szervezet elnöke. Tavaly a piac nagyjából megismételte a 2007-es teljesítményt, így összesen 440 ezer használt gépkocsi cserélt gazdát.

Az MGOE véleményével egybevágóan több használtautó-kereskedő is úgy nyilatkozott, hogy az idén - a hitelfeltételek romlásával - a készpénzes, valamint az autócserével kombinált fizetési konstrukciók lehetnek majd jellemzőek.

Korábban a vásárlók főként a 900 ezer-1,4 millió forint közötti ársávban részesítették előnyben a hitelfelvételt, így az elmúlt hónapok drasztikus forgalomcsökkenése is nagyrészt ezt a kategóriát sújtotta. A használt autót vásárlók jelenleg főként a 2-4 éves, kétmillió forint körüli járműveket keresik - mondta Fojt Attila.

A Porsche Hungaria által forgalmazott márkák (Audi, Porsche, Seat, Skoda, VW) használt járműveit is értékesítő Weltautónál ezzel szemben leginkább a 6-8 évesnél idősebb középkategóriás gépkocsik iránt nőtt meg a kereslet. Az év első két hónapjában az eladott autók értéke az egy évvel korábbihoz képest mintegy 15 százalékkal csökkent.

A korábbi hónapokhoz képest 20-30, az elmúlt év azonos időszakához képest pedig 40-50 százalékos visszaesést tapasztalt idén a felsőkategóriás személyautókat, terepjárókat forgalmazó Elegance Autó. A kft. vezetője, Kozári Zsolt mindennek ellenére a piac javulására számít. Szerinte az új autók drágasága miatt egyre többen látják be, hogy csupán használt jármű vásárlását engedhetik meg maguknak.

Az MGOE elnöke arra számít, hogy a piac szűkülése ellenére sem csökken jelentősen a használtautó-kereskedések száma a jelenlegi 1,8-2 ezerhez képest. Számos vállalkozás a tönk szélére kerülhet, ezeket a már kiépült kapcsolatok és infrastruktúra miatt a gazdaság más szektoraiból érkező új szereplők vehetik át. A Weltauto szerint is számos kereskedés küzd likviditási problémákkal, a társaság azonban a következő negyedévben három új telephely megnyitását tervezi - áll a Napi Gazdaságban.