Oroszoké a Mol ötöde, kiszállt az OMV

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV eladta 21,2 százalékos Mol-részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaz társaságnak, a vételár 1,4 milliárd euró. Az osztrák cég egy hete még azt mondta, hogy nem akarja eladni a Mol-részvényeket. A Szurgut egyelőre nem nyilatkozik további terveiről, de sokan felvásárlási ajánlatra várnak.
Vágólapra másolva!

A Reuters kommentárja szerint meglepetésszerű tranzakcióról van szó, bár az orosz vállalatról már korábban is rebesgették, hogy külföldi felvásárlásra készül. A Mol részvényeinek kereskedését a nyitás előtt felfüggesztette a BÉT vezetése, az OMV papírja több mint 4 százalékos pluszban kezdett a bécsi parketten, a Szurguté pedig 2,5 százalékos mínuszban indított. A Szurgut közölte, hogy a Mol-részesedés megvásárlása fontos lépés az orosz cég vertikális integrációt célzó stratégiájának véghezvitelében.

A Mol-felfüggesztés egy órán át tartott, 10 órakor újraindult a kereskedés, mégpedig kiszélesített, azaz +/- 30 százalékos sáv mellett. A magyar olajrészvény 15 százalékos emelkedéssel kezdett, ami arra utalhat, hogy a tőzsde elkezdte beárazni a felvásárlást - annak ellenére, hogy az elemzők szerint egyelőre nem lehet látni, hogy mik az orosz cég további tervei.

A bizonytalanságot mutatja mindeközben, hogy az árfolyam szinte rögtön vissza is esett a szárnyalás után. Az olajpapír nem sokkal 12 óra előtt 8,6 százalékos pluszban volt, ami 10 795 forintos aktuális árfolyamot jelentett. Ekkor a BUX 11 257 pontnál járt, ami 0,7 százalékos többletnek felel meg. (Hétfőn reggel a BUX 2 százalékos mínuszból 2 százalékos pluszba ment, majd újra a pénteki záróár alá esett a Mol árfolyamának kilengései miatt.)

Elemzők az ügyletről: sok a kérdés

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline részvényelemzője az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy nem tudni, milyen lapjai vannak még az oroszoknak, és nem egyértelműek a középtávú céljaik sem. Elképzelhető, hogy a múlt heti nagy árfolyam-emelkedést a tranzakció híre motiválta, de erről biztosat az elemző nem tudott mondani.

Söre Balázs, a Buda-Cash brókerház elemzője szerint a korábbi nagy emelkedés mögött a szűk árfolyamból való kitörés állt. A Mol-papírok ára igen nyomott volt az elmúlt hónapokban, lefelé nem volt már út. Az oroszokról az elemző megjegyezte, hogy "nem szoktak kisebbségi részesedést venni." Kérdés, hogy a szigorú törvényi és Mol-szabályozás mellett tudnak-e további részesedésre szert tenni.

"Egyelőre pontos részleteket nem tudni Szurgutnyeftyegaz Molban történő befolyásszerzéséről, de mindenképpen pozitív hír. Érdekes, hogy a Szurgutnyeftyegaz a piaci ár dupláját hajlandó volt megadni az OMV-nek a Mol-csomagért" - kommentálta a tranzakciót Herczenik Ákos. A Raiffeisen Bank részvényelemzője hozzátette: az ügylet nyomán ismét lesz "sztori" a Molban, feléledhetnek a felvásárlási spekulációk, amelyek felfelé hajthatják majd az olajrészvény árfolyamát.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a Mol fundamentálisan alulértékelt, az orosz cég tulajdonszerzése miatt biztosabb lehet a felemelkedés. Ez nem jelenti azt, hogy hirtelen 20 ezer forint közelébe ugrik az árfolyam - mondta Herczenik Ákos, aki szerint középtávon, ha kilábalnak a gödörből a részvénypiacok és visszatér az optimizmus, akkor fokozatos drágulás várhat a Molra. A szakember rámutatott arra, hogy a szavazati arány nem változott, az OMV-hez hasonlóan a Szurgutnyeftegaz is csak 10 százalékkal rendelkezik.

Nagyon sok pénzük van az oroszoknak

A Bloomberg arra hívja fel a figyelmet, hogy az orosz cégnek nagyon sok likvid eszköze van, a szakértők szerint a mostani felvásárlás előtt 20 milliárd dollárnyi készpénze és rövid lejáratú papírja volt. A moszkvai Alfa Bank elemzője azt mondta, hogy a bankbetétnél szinte mindenhol jobb helyen van ez a pénz, így érthető a terjeszkedés, főleg ilyen nyomott piaci környezetben.

A meglepően magas áron lebonyolított vásárlás bejelentése után természetesen sokan arra számítanak, hogy az orosz nagytulajdonos felvásárlási ajánlatot tesz. Rajsza Hotcsenko, a Szurgut szóvivője a Bloombergnek azt mondta, hogy "nem hallottam semmit további részvények vásárlásáról, előbb be kell fejezni a mostani pakett megvásárlását". Murányi Linda, a Mol szóvivője nem kommentálta a bejelentéseket. Az OMV-ügyletet a JPMorgan Chase bonyolította le, mégpedig az OMV szerint jó áron.

"A Szurgutnyeftyegaz számára ez az első külföldi beruházás" - mondta el az MTI kérdésére telefonon Hotcsenko. Ugyancsak kérdésre válaszolva hozzátette: a társaság nem zárkózik el további hasonló beruházásoktól, de egyelőre konkrét tervei nincsenek: a felmerülő lehetőségeket alkalmanként fogják megvizsgálni.

Forrás: [origo]

A Mol tulajdonosai a bejelentés előtt (2008. december 31.) - Forrás: Mol Nyrt.

Az Erste kalkulációi szerint az osztrák olajcég körülbelül 15 százalékos nyereséget ért el a Mol-tranzakción. A szakértők szerint "érdekes, hogy van olyan piaci szereplő, aki hajlandó volt részvényenként 19 600 forintot fizetni, mivel nehéz ezt a részesedést bármire is felhasználni". Véleményünk szerint további tranzakciókra kerülhet sor, például valamilyen eszközcserés megállapodásra a Mol és a Szurgut között.

Egyetlen részvényt sem tart meg az OMV

Az OMV nem tart meg egyetlen Mol-részvényt sem és visszavonja a tavaly augusztusban tett felvásárlási ajánlatát is. A pakett eladását azzal indokolta a cég, hogy mind Brüsszel, mind pedig a Mol vezetése ellenezte a két cég összeolvadását.

A Szurgutnyeftyegaz több nagy orosz állami energetikai vállalat egyesülésével jött létre, mindenekelőtt Nyugat-Szibériában rendelkezik olajlelőhelyekkel, és résztulajdonosa az Oneximbanknak is. Elemzők szerint a kezdetek óta Vlagyimir Bogdanov által vezetett cég jó kapcsolatokat ápol a moszkvai vezetéssel.

Az OMV közleménye szerint az osztrák cég valamivel több mint 22 millió Mol-részvényt adott el 1,4 milliárd euróért, azaz 428 milliárd forintért. Ez részvényenként csaknem 20 ezer forintos árat jelent (19 212 forint), szemben a pénteki 9940 forintos értékkel. A múlt héten 9200 forint alatt is járt a kurzus, de ezután igen jól szerepelt a papír. Az [origo]-nak nyilatkozó szakemberek ezzel kapcsolatban arra emlékezettek, hogy az OMV ajánlatának megtételekor is több napig emelkedett a kurzus, és csak ezután vált hivatalosan is ismertté a felvásárlási szándék.

Ruttenstorfer meggondolta magát

Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák olajvállalat első embere a Profil politikai-gazdasági hetilapban egy hete megjelent nyilatkozatában még azt mondta, hogy nem adják el a Mol-papírokat, majd hozzátette: "persze ez nem lesz örökké így, ám az idén mindenképpen megtartjuk őket".

Az OMV-vezér akkor kijelentette, továbbra is szilárd meggyőződése, hogy be fog következni a szétaprózódott közép-európai olajágazat konszolidációja - ezért jó lett volna, ha megvalósul a Mollal tervezett egyesülés.

Egyetértett ugyan azzal a felvetéssel, hogy most, amikor annyira olcsók a Mol részvényei, könnyebben fel lehetne vásárolni a magyar vállalatot, de rögtön hozzá is fűzte: a szándék lekerült a napirendről. Ruttenstorfer hozzátette: annak idején ésszerű áron vették meg a Mol-részvényeket, és noha most lényegesen kevesebbet érnek, úgy véli, hogy árfolyamuk ugyanúgy ismét fel fog menni, mint a többi részvényé.

Bölcs döntés

Az orosz Szurgutnyeftyegaz a Kreml tanácsára vagy nyomására vett Mol-részvényeket - vélekedett hétfőn Valerij Nyeszterov, a Troika Dialog befektetési cég elemzője. A szakértő a Reuters orosz hírszolgálatának nyilatkozott. Szerinte az ügylet célja megerősíteni Magyarország és Oroszország együttműködését az energiaszektorban. Hozzátette, az ügylet jó befektetés az orosz cégnek, mert szüksége van pótlólagos feldolgozó kapacitásokra.

Orosz gazdasági hírportálok elemzőket idézve azt írták, hogy a Szurgutnyeftyegaz ugyan túlfizette a részvényeket, az ügylet mégis igen kedvező a számára. Szvetlana Grizan, a BTB Kapital elemzője szerint várható volt az orosz cég lépése, számítani lehetett rá, hogy a Szurgutnyeftyegaz az eddig gyűjtött tőkéjének egy részét realizálja. Hangoztatta azonban, hogy az orosz cég nem erősítette meg egyelőre az 1,4 milliárd eurós vételárat, amelyet az osztrák OMV olaj- és gázipari cég említett a sajtónyilatkozatában. Ezért egyelőre csak előzetes értékelésről lehet szó - tette hozzá az elemző.

Szvetlana Grizan arról is szólt, hogy a részvények megvételével a Szurgutnyeftyegaz a Mol legnagyobb egyedi tulajdonosa lesz, hiszen a Mol-részvények tulajdonosi szerkezete eléggé szerteágazó, sok olyan cég van, amelyik 5-7 százalékot birtokol. Ennek figyelembe vételével igen bölcs döntés a vállalatvezetés részéről a vásárlás - állította.

Vjacseszlav Bunykov, az Aton orosz befektetési cég elemző részlegének vezetője ugyancsak dicsérőleg nyilatkozott az ügyletről. Szerinte ez kezdete annak a folyamatnak, hogy Európában részvényeket kezdenek vásárolni. Nincs kizárva, hogy a cég Oroszországban és az európai piacokon tovább vásárol majd. Arról, hogy az OMV miért adta el részvényeit, úgy vélte, hogy ez az ágazatban tapasztalható nehéz helyzettel magyarázható. Ezenkívül a részvényeket több mint vonzó áron vették meg tőle - mondta az elemző.

A Mol a saját stratégiáját követi

A Mol az OMV és az orosz Szurgutnyeftyegaz tranzakcióját követően is saját stratégiáját kívánja folytatni, amelynek célja a részvényesi értékteremtés és a Mol-csoport fenntartható növekedésében érdekelt más jelentős érintett felek érdekeinek védelme - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde hivatalos honlapján hétfőn. A Mol igazgatósága a Szurgutnyeftyegazt pénzügyi befektetőnek minősíti, és így a két pénzügyi részvényese közötti tranzakciót nem kívánja kommentálni.

A Mol Nyrt. hétfőn a sajtóból értesült az OMV AG és ezzel párhuzamosan a Szurgutnyeftyegaz azon bejelentéseiről, amelyben tájékoztatták a piaci szereplőket, hogy a közöttük végrehajtandó tranzakció keretében a Mollal való egyeztetés nélkül az OMV a teljes Mol-részesedését eladja a Szurgutnyeftyegaznak - olvasható a Mol közleményében.

A Mol a jelenlegi helyzetben az értékteremtés fő hajtóerejének az INA-val való együttműködés elmélyítését tartja. Az így létrejövő megnövekedett vállalatcsoport együttes működtetése a Mol számára lehetőséget teremt egy nagyobb eszközportfólió optimalizálására, a mérethatékonyságból, a rugalmasabb működésből és a közös tudásból adódó előnyök kiaknázására.

A múltban különböző vállalatokkal folytatott megbeszélések során a Mol mindig egyértelműen kifejezte, hogy a stabil, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködést kínáló partnereket részesíti előnyben. A Szurgutnyeftyegaz és a Mol között nem volt és jelenleg sincs sem stratégiai, sem üzleti kapcsolat, és ennek megfelelően nem értelmezhetők a Szurgutneftegaz közleményében szereplő szándékok - olvasható a Mol közleményében.