Csányi: Magyarország nem Izland, az OTP nem a Citibank

Vágólapra másolva!
Nincs fájdalommentes út Magyarországon a gazdasági válságból való kilábaláshoz - írta a csütörtöki The New York Times, amely terjedelmes cikkben ecsetelte az ország gondjait.
Vágólapra másolva!

Londonban tiltakozások zajlanak a G20-as csúcstalálkozóval párhuzamosan, Budapesten azonban nagyobb a nyugtalanság, politikai bizonytalanság adódik a gazdasági válsághelyzethez - olvasható a magyar fővárosból keltezett cikkben.

A szerző hosszasan írt a legnagyobb magyar bank, az OTP helyzetéről, amely a cikk szerint bár túl nagy ahhoz, hogy engedjék elbukni, nem érezheti magát biztonságban.

Elnöke, Csányi Sándor számára az utóbbi hónapok nyilván nehéz időszakot jelentettek: Magyarország majdnem fizetésképtelenné vált a külföldi adósságok terén, bankjának részvényárfolyama 90 százalékot zuhant a shortolók támadásai miatt, és váratlanul lemondott a miniszterelnök, ami kétséget kelt azzal kapcsolatban, hogy a kormány végre tudja hajtani a kulcsfontosságú gazdasági reformokat.

Csányi szerint Magyarország nem Izland és az OTP nem a Citibank, de a The New York Times szerint bankja talán jobban hasonlít a nyugati pénzintézetekre, mint azt elnöke be szeretné vallani. A short eladók megszorongatták a bankot arra építve, hogy annak hitelportfoliója gyengébb annál, mint amit beismer, és pénztartaléka elégtelennek bizonyulhat. Akárcsak Magyarország, amely hitelekből akarta biztosítani a jólétet, az OTP is olcsón szerzett külföldi tőkére támaszkodva finanszírozta növekedését.

A vezető amerikai liberális napilap kitért arra, hogy a magyar születésű Soros György pénzember egyike volt a legkitartóbb shortolóknak, akik, amikor a külföldi tőke tavaly menekülni kezdett a térségből, hasznot akartak húzni Közép-Európa pénzügyi viharából. Alapját múlt héten meg is büntette 2 millió dollárra a magyar felügyelet, amiért az OTP részvényárfolyamát manipulálta. Soros, aki egyszer már meg akarta vásárolni a bankot, ugyan bocsánatot kért, de ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy mások, akik az OTP-papírokkal szintén shortoltak, sarkon fordulnak és távoznak.

A The New York Times megjegyezte: Bajnai Gordon gazdasági miniszter, akit az "egykori kommunista" Gyurcsány Ferenc kormányfőnek jelölt, reform szemléletű kormányt szeretne, ebbéli törekvését azonban korlátozhatja az új választásokat követelő dühödt jobboldali ellenzék.

Az újság Bokros Lajost is idézte, aki szerint Magyarország lemarad Európától, s ez nem ad okot derűlátásra. A volt pénzügyminiszter attól tart, hogy a politikai bizonytalanság közepette tovább fog romlani a forint. Mint leszögezte, ha az ország nem teljesíti a Nemzetközi Valutaalap feltételeit, akkor a csőd marad.