Nem utáljuk az adóhivatalt

Vágólapra másolva!
Az új bevallás-feldolgozó rendszer miatt hetvenezer adózónak késett az szja visszaigénylése, ami 30 millió forintba került az APEH-nek. A lakosság és az üzleti szféra is kedvező véleménnyel van az adóhivatalról a Medián kutatása szerint, ami a sztereotípiák miatt még az APEH elnökének is meglepetést okozott. 
Vágólapra másolva!

Mint arról az [origo] korábban beszámolt, az APEH bizonyos esetekben idén sem tudta tartani a 30 napos kiutalási határidőt a személyi jövedelemadó visszaigénylések tekintetében. Március végéig a bevallások alapján összesen 26,7 milliárd forintot utaltunk ki csaknem 520 ezer magánszemélyeknek - tájékoztatott Mogyorósiné Dr. Gábor Hajnalka.

Az APEH elnökhelyettese hozzátette: a 30 napos határidő lejárta utáni utálások miatt közel 30 millió forint késedelmi kamatot fizettek ki az érintetteknek.

Világbajnok feldolgozási rendszer

Átlagosan egy hetet késett az APEH a kiutalással hetvenezer magányszemély esetében. Tavaly az egész bevallási szezonban 24 millió forint késedelmi kamatot fizetett a hivatal 30 ezer adózónak. A csúszás oka többek között az idén lecserélt két évtizede használt bevallás-feldolgozó rendszer, ami Szikora János az APEH elnöke szerint világbajnok lesz, ha véglegesen feláll, mivel órák helyett 10 percre van szüksége egy bevallás feldolgozásához.

Az elektronikus bevallás és az internetes kitöltőprogram használatának köszönhetően a hibás bevallások aránya lényegesen, 34,1 százalékról 11,6-re csökkent az előző évhez képest. Bejött az APEH kampánya is, több mint 339 ezren választották az egyszerűsített bevallást, vagyis azt, hogy minimális mennyiségű adat alapján az adóhivatal készítse el a bevallásukat. A korábbi bonyolult rendszert pár ezren vették igénybe.

Nem látszanak a válság jelei

A beérkezett fizetési kedvezményekre vonatkozó kérelmek száma a tavalyi év hasonló időszakához képest nem emelkedett számottevően, sőt bizonyos hónapokban csökkent, vagyis a válság miatt egyelőre nem kértek többen halasztást, részletfizetést, vagy elengedést a fizetendő adójukra.

A kérelmekben szereplő összegek ugyan emelkedtek, de ezt sem lehet a gazdasági válságra fogni, mivel részben az intenzívebb végrehajtási eljárásoknak és szaporodó illetékügyeknek is köszönhető a folyamat. A társasági adóelőleg mérséklését tavaly május végéig 16 milliárd forint értékben kérelmezték a cégek, míg idén eddig 13 milliárd tekintetében, ami nem számottevő különbség Szikora János szerint.

Visszaigénylések utalása március végéig

2009

2008

Kiutalt tétel (ezer db)

375,3

518,2

Kiutalt összeg (milliárd Ft)

17,7

26,7

Egy bevallásra jutó összeg (Ft)

47 154

51 532



Forrás: APEH

Mivel a hátralékállomány, vagyis a be nem fizetett adó és pótlék összege jelentősen, ötödével nőtt a tavalyi év végére az APEH nagyobb energiát fordít a végrehajtási tevékenységre, ennek köszönhetően a lakosság hátralékállománya stagnál, a gazdasági társaságoké pedig néhány százalékkal csökkent.

Merev, lassú és nehezen elérhető a hivatal

Egészen kedvező képet mutat az APEH-ról a Medián közvélemény kutatása, és a hivatal ügyfél-elégedettségi felmérése. A lakosság és az üzleti szféra összességében elégedett az APEH munkájával, de az emberek úgy vélik, hogy a hivatal túlságosan szigorú és túlbonyolítja a dolgokat. A cégek képviselői szerint viszont az APEH modern, hatékony és szakmailag felkészülten jár el.

Végrehajtások összege március végéig (millió forint)

2009

2008

Kibocsátott inkasszó

414 021

525 838

Jövedelemletiltás

16 043

17 791

Ingatlan végrehajtás

2469

2999

Ingóvégrehajtás becsértéken

8473

7245



Forrás: APEH

A hivatal dolgozói nem korruptak a megkérdezettek szerint, és a megvesztegethetőségi lista alján szerepelnek, az önkormányzati dolgozók, rendőrök és bírósági alkalmazottak után. Az ügyfélszolgálatokon pozitívumként emelték ki az adózók a dolgozók udvariasságát, nyitottságát, szakértelmét, de a várakozási idővel és a nyitvatartással nem voltak megelégedve, ahogy az ügyféltérben megtalálható tájékoztató anyagokkal sem. Az eredmények szerint az APEH legfőbb dolga, hogy a telefonos Contact Center elérhetőségét javítsa, rugalmasabb ügyintézést biztosítson kevesebb bürokrácia mellett, és egyszerűsítse az adatszolgáltatást. Az alapvetően pozitív megítélés ellenére egy imázskampány is ráfér a hivatalra vezetők szerint.