Vágólapra másolva!
Ezúttal teljesen ingyenes, interneten és helyi hálózaton is játszható pókerjáték, egy remek új Windows-kitakarító program, filmekből ismert látványos 3D-effektusokkal operáló videó és képnéző alkalmazás, valamint a PC-n lévő szoftverek legfrissebb verzióit levadászó alkalmazás, továbbá új Total Commander béta verzió kapott helyet hétvégi letöltésajánlónkban.
Vágólapra másolva!

Ez a szoftver egy nyílt forráskódú Texas hold 'em pókerjáték, amely a franciakártya bűvölőit magyar nyelvű menüvel várja. További fontos extrái, hogy teljesen ingyen lehet rajta interneten vagy helyi hálózaton más emberi játékosokkal is meg lehet mérkőzni, de természetesen komputer elleni versengésre is lehetőség van. A programba saját avatárjaikat és saját készítésű kártyalap-hátlapokat is be lehet tölteni. Honlapjáról Mac OS X és Linux alatt használható verzióit is le lehet tölteni.

COOLIRIS

Forrás: [origo]

Az ingyenes bővítmény letöltése Firefoxhoz, Internet Explorerhez (3 megabájt)

A Cooliris nem egy önálló alkalmazás, hanem egy Firefox böngészőhöz és Internet Explorerhez feltelepíthető bővítmény, amely képek, videók a fenti illusztráción is látható módon való 3D-s megjelenítését, és a köztük való látványos böngészést teszi lehetővé. A plugin nem csak a merevlemezen lévő képek és videók, hanem például a Google képkeresője, a Flickr képtár, vagy a YouTube-ra, Facebookra feltöltött felvételek megjelenítését is biztosítja ezen a módon. Ez utóbbi esetben a bővítmény telepítését követően csak rá kell állni egy-egy előnézeti képre az egérrel, majd a Cooliris ikonra egy-két másodperccel később megjelenik, és erre kell rákattintani. Kilépni a programból a szokásos módon, a jobb felső sarokban lévő X-re kattintva lehetséges.

COMODO SYSTEM CLEANER

Forrás: [origo]
Az ingyenes rendszerpucoló alkalmazás letöltése (5 megabájt)

Az otthoni használatra ingyenes biztonsági szoftveréről ismert Comodo cég most egy másik, ugyancsak hasonló feltételek mellett elérhető szoftverrel rukkolt elő. A Comodo System Cleaner Windows XP és Vista alá egyaránt elérhető, és az operációs rendszer takarítását lehet automatikusan elvégeztetni: a felesleges fájlok eltávolításával helyet lehet felszabadítani a merevlemezen, emellett fürgebbé tehető a rendszer. A Windows fájlrendszere (Clean My Disk gomb) mellett a rendszerleíró adatbázis kipucolására is használható a program (Clean My Registry gomb), továbbá kitöröltethetők vele a felhasználás maradványai, (jelszavak, ideiglenes fájlok, stb.) is, ha erre szükség van (Clean My Privacy gomb).

SECUNIA PSI

Forrás: [origo]

Az otthoni célra ingyenes szoftverfrissítő alkalmazás letöltése (fél megabájt)

A héten publikálta a védelmi szoftvereket fejlesztő Symantec cég éves internetbiztonsági jelentését, a társaság szakértőjétől pedig megtudtuk, hogy vírusirtó és a tűzfal mellett nem csupán az operációs rendszert, hanem az internettel kapcsolatba hozható alkalmazásokat is folyamatosan frissíteni kell, ha számítógépünket biztonságban akarjuk tudni. Ez rendkívül pepecs munka, valószínűleg olvasónk sem tudja biztosra, hogy a legfrissebb Flash, Java vagy épp WinRAR tömörítő van-e a gépén. Ezt a feladatot teszi valamelyest egyszerűbbé az általunk korábban már ajánlott Secunia PSI szoftver, amely végigpásztázza a szoftvereket, és az esetek többségében közvetlen letöltési linket is kínál az új verzióhoz, melynek telepítése egy-két kattintással el is indítható. Persze azt ezzel a szoftverrel sem lehet megkerülni, hogy a telepítéskor ne kelljen nyomogatni az OK gombot, és kiszedni a pipát a mellékesként felinstallálódni kívánó kedvezményes ajánlatok, keresőmodulok és eszköztárak elől - mindenesetre néhány ősz hajszál kialakulását már így is segít megelőzni.

TOTAL COMMANDER 7.5 béta

Forrás: [origo]

A magyar nyelvű fájlkezelő alkalmazás próbaváltozatának letöltése (2 megabájt)

A Total Commander az egyik legnépszerűbb fájlkezelő szoftver a Windowst használók körében, ezúttal pedig egy komolyabb frissítés készült hozzá - bár még csak béta verzióban érhető el. A 7.5-ös változatba eredetileg CD- és DVD-író funkciót is terveztek az alkotók, ám erre még egy darabig várni kell. Cserébe viszont már képes olyan FTP szerverekhez kapcsolódni, amelyek titkosított jelszóval engedélyezik a belépést, valamint teljeskörűen támogatja a Unicode szabványt, ami az ékezetes és egyéb speciális nyelvi karakterek megjelenítéséhez szükséges.

KASLENDÁRIUM III

Forrás: [origo]
Az ingyenes naptárszoftver letöltése (2 megabájt)

A Kaslendárium III egy középkori könyvre emlékeztető külsővel bíró ingyenes naptárprogram, amely a dátum és a pontos idő mellett a magyar névnapokat is megmutatja, továbbá megtekinthetők benne a hónapok ősi és népies nevei is. Ezen kívül visszaszámlálója kijelzi az adott napból hátralévő időt, és az évből hátralévő napok számát, tájékoztat az aktuális csillagövi jegyről is. Hasznos funkciója, hogy a felhasználó saját maga is rögzíthet benne emlékeztetőket, és feljegyzésszerkesztővel is ellátták a programot, továbbá öröknaptár is megtalálható benne, ezzel pedig meg lehet nézni, hogy egy bizonyos dátum milyen napra esett, vagy fog esni a jövőben.