Megugrott a Budapest Bank profitja

Vágólapra másolva!
A Budapest Bank mérlegfőösszege 15 százalékos bővüléssel 938,041 milliárd forintra, adózott nyeresége 67 százalékkal, 12,34 milliárd forintra nőtt a magyar számviteli szabályok szerint készült, konszolidált, auditált kimutatások szerint - közölte a pénzintézet.
Vágólapra másolva!

A bankcsoport ügyfélbetéteinek állománya 16 százalékkal, 754,32 milliárd forintra hízott, míg az ügyfélhiteleké 20 százalékkal, 767,46 milliárd forintra bővült. A konszolidált nettó kamatbevétel 16 százalékkal emelkedett és 53,38 milliárd forintot ért el, míg a nettó díj-, jutalék- és egyéb bevételek 26 százalékos gyarapodás után 10,94 milliárd forintot tettek ki. A beruházásokhoz kapcsolódó működési költség - a stratégiai terv mentén haladó növekedési programból eredően - 7 százalékkal, 47,61 milliárd forintra nőtt.

A pénzintézet hálózata a tavalyi év végén 106 bankfiókkal, 4 hitelponttal és 24, a privátbanki ügyfelek kiszolgálására szakosodott Money Plus központtal együtt összesen 134 egységet számlált. A 2006-ban megnyitott békéscsabai Bankműveleti Központban dolgozók száma a jelentős létszámbővítésnek köszönhetően 2008 év végére elérte az 551 főt.

A bankcsoport tavaly 15,57 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 81 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A csoport eszközarányos nyeresége (ROA) 0,98-ról 1,41 százalékra, tőkearányos nyeresége (ROE) 9,06-ról 13,16 százalékra javult - közölte a hitelintézet.

A pénzintézet üzleti stratégiájában továbbra is a lakossági, valamint a kis- és középvállalati finanszírozásra helyezi a hangsúlyt. A Budapest Bank tavaly - teljes arculatváltásával egy időben - kezdte megvalósítani "lényegre törő" stratégiáját, ami az ügyfelek számára egyszerűbb, átláthatóbb, jobban érthető szolgáltatásokat jelent, s az idén is erre törekszik a vezérigazgató szerint.

A közgyűlés az igazgatóság új tagjává választotta Sean Morrissey-t, a bank vezérigazgatóját, újraválasztotta Malárik Editet, az igazgatótanács tagját, és döntött Robert Green felügyelőbizottsági taggá való választásáról, valamint Csürke József felügyelőbizottsági tag újraválasztásáról.

A bank 2008-re nem fizet osztalékot, az előző évekhez hasonlóan csupán a kamatozó részvények tulajdonosai kapják meg a névértékre vetítve 10 százalékos kamatot a kedden megtartott évi rendes közgyűlés döntése szerint.