Vágólapra másolva!
Kamionszimulátor, csak meleg ruhában túlélhető misztikus horror-fps, és amerikai légicsaták mellett ezen a héten egy tetszetős, ingyenes videoszerkesztő alkalmazást ajánlunk letöltésre. Egy másik segédprogram azt segít eldönteni, mit érdemes letörölni, hogy legyen hely a winchesteren, és ráakadtunk egy olyan csomagra is, amelyik a legnépszerűbb segédprogramok friss verzióit tartalmazza egyben, kényelmes letöltést biztosítva.
Vágólapra másolva!

Új változat érkezett az ismert kamionszimulátorból, melynek letölthető demója funkcióit tekintve nem tartalmaz korlátozást, viszont csak egy órán át használható. Bár a játékbeli útvonalak térképe sajnos kelet felé az osztrák-magyar határnál véget ér, az áruszállító járművek iránt érdeklődők számára így is kellemes perceket szerezhet. A játék a kamionszalonban veszi kezdetét, az itt megvásárolt járművel pedig rögtön munkát is vállalhat a kezdő sofőr, akit a program az irányítás rejtelmeibe is lépésről lépésre vezet be. Egyedül az optimalizálás hiányoltuk belőle, a programozók ilyen szintű grafikából sokkal folyékonyabb játékmenetet is kihozhattak volna.

CRYOTASIS: SLEEP OF REASON

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (1 gigabájt)

Az orosz fejlesztésű Cryotasis: Sleep of Reason egy saját szemszögből játszható túlélő-horror játék akcióelemekkel. Tetszetős grafikája van, bár a gépigény ennek megfelelően nem a legalacsonyabb (ráadásul megdöbbentő módon nem is optimalizálták a ma elterjedt többmagos processzorokra), viszont a fizikai szimuláció (a víz hullámzása, robbanások, esések) élethűségéről a Physx nevű ismert technológia gondoskodik (ha a demó ezt hiányolna indításakor, az Nvidia oldaláról lehet letölteni a szükséges telepítőcsomagot hozzá). Az 1968-ban játszódó program a játékost az északi sarkra kalauzolja el, ahol a főszereplő hajótörést szenved egy jégtörő hajóval. A Cryotasis komoly újítása, hogy a lövöldözés mellett a játékosnak hőháztartásának rendbentartására is figyelnie kell, azaz nem rohangálhat egy szál kabátban a hófúvásban túl hosszú ideig, mert elfogy az energiája. A misztikumról pedig a Mental Echo nevű lehetőség gondoskodik: ennek segítségével a főhős mások emlékeibe, gondolataiba férkőzhet be, vagy akár az időt is manipulálhatja.

BATTLESTATIONS PACIFIC

http://www.youtube.com/v/DpN8xENCt5o&hl=en&fs=1


A játék demójának letöltése (1,3 gigabájt)

Az EIDOS játékstúdió magyar részlegének munkája ez a harci játék, amelynek története a Pearl Harbor ellen végrehajtott 1941-es csapás, illetve az 1945-ös okinavai csata bekövetkezte között zajlik a csendes-óceáni frontokon. Míg a program teljes verziójában a játékosok egyaránt harcba szállhatnak majd az amerikaiak vagy a japánok oldalán, addig a demóban csak az előbbiek oldalán kapcsolódhatnak be az ütközetekbe: először egy hadihajó légvédelmi ütegeit irányítva, később pedig egy bombázóval a levegőbe emelkedve. A két egyszemélyes misszió mellett a demó néhány multiplayer pályát is tartalmaz.

Ingyenjáték-ajánlót is tartalmazó heti videojátékos körképünket ezen a linken olvashatja el.


PINNACLE VIDEOSPIN 2.0

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése a Pinnacle oldaláról (magyar nyelvű, 170 megabájt, regisztrációt igényel)

Leginkább a Windowsba épített Windows Movie Maker riválisának tekinthető a Pinnacle cég ingyenes videoszerkesztő programja. Az alkalmazás nagyjából ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a Windowsba épített társa, de új nyitófeliratokat, animációkat és attól eltérő átmeneteket és effekteket kínál, ezért érdemes lehet kipróbálni ennek ellenére is. Bár a program ingyenes, már telepítésekor figyelmeztet, hogy az általa használt videókódoló csak 15 napos próbaverziót kínál, s csak ennek birtokában lehet a kész filmeket DivX vagy MPEG-2, MPEG-4 formátumba elmenteni vele - esetleg más, ingyenes kodekek alkalmazásával lehet megspórolni a 15 dollárért, vagyis mintegy háromezer forintért kínált kódolócsomag megvásárlását. A Movie Makerrel szemben a program előnye, hogy közvetlenül fel lehet tölteni a kész felvételt belőle például a YouTube-ra, ráadásul ugyancsak magyar nyelvű a menürendszere. A használatával kapcsolatban felmerülő kérdéseknek a Pinnacle oldalán lévő angol nyelvű GYIK oldalon lehet utánanézni.

SPACE SNIFFER

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (872 kilobájt)

Már megint tele a winchester? Vajon mi a fene foglalja a legtöbb helyet rajta? Ezt segít megtalálni ez az egyszerű, kicsi, de nagyon ötletes segédprogram. A Space Sniffer indítását követően végigpásztázza a kiválasztott meghajtót, és a fent látható vizuális formában prezentálja, hogy melyik állományok foglalják a legtöbb helyet a háttértáron. Segítségével könnyen ki lehet választani, melyik fájlt töröljük le, hogy újra legyen szabad hely a winchesteren vagy a pendrive-on.

SMART INSTALLER PACK

Forrás: [origo]

A szoftvergyűjtemény letöltése (270 megabájt)

Mindenkinek megvannak a bevált szoftverei, amiket feltelepít egy új PC-re, mi is minden évben összegyűjtjük kedvenceinket. Persze ez időigényes művelet, hiszen mindig egyenként le kell töltögetni a programok legfrissebb verzióit. Ezt a műveletet próbálják leegyszerűsíteni a Smart Installer Pack készítői, a 270 megabájtos pakkba gyanis minden fontos, ismert segédprogram aktuális verzióját összegyűjtik. Avira Antivirus, BitTorrent, Flash, Google Föld, Firefox, Java, OpenOffice, Skype, Thunderbird Winamp - néhány szoftver a teljes listáról. Bár ez utóbbi korántsem teljes, a csomagban mi is ráakadtunk jó pár általunk használt ingyenes alkalmazásra. Az egyetlen hátrány, hogy sok esetben nem a magyar nyelvű verzió találató a Smart Installer Packben, és a programokat ugyanúgy egyesével, manuálisan kell telepíteni, ahogy egyébként is szoktuk - azért így is lehet vele időt spórolni.