A jövő videojátékát mutatta be a Microsoft

Vágólapra másolva!
Kontroller nélküli, a mozgást, az arcokat, sőt a felhasználó hangját is felismerő rendszeren dolgozik a Microsoft. A Los Angeles-i E3 videojáték-kiállításon bemutatott Project Natal nevű kütyü a Wii érzékelőjéhez hasonlóan a tévé alatt kap helyet, dupla kamerájával figyeli a képernyő előtt ugráló felhasználót és az érzékelt mozgásokat továbbítja a konzol felé, így a játékos saját mozgásával irányíthatja virtuális karakterét.
Vágólapra másolva!

A Natalt használóknak még a Wii varázspálcát és nuncsakut idéző apró vezérlőjéhez hasonló kütyükre sem lesz szüksége ahhoz, hogy kapcsolatba léphessen konzoljával. A menü különböző elemeinek eléréséhez fel-le irányba kell integetni, az egyes oldalakon pedig vízszintes, lapozgató mozgással navigálhat a felhasználó, mintha csak a Különvéleményből (Minority Report) lépett volna ki. A mozgásérzékelős irányítás azonban játék közben mutatja meg igazán, mire képes: a játékos tenyérrel ütheti el a téglatörős Breakout játék labdáját, a több golyós bónusz megkezdése után pedig szó szerint kézzel-kábbal kell küzdeni a labdák megtartásáért.

Barátságosabb irányítást akarnak

A Microsoft legújabb fejlesztését Don Mattrick, a cég szórakoztatóipari fejlesztésekért felelős igazgatóhelyettese mutatta be. Az Electronic Artstól átigazolt szakember szerint a potenciális játékosok többségét elriasztja, elidegeníti a kontroller. Ezzel szemben a testével mindenki természetesen tud bánni, nem kell irányítóval vagy egérrel ügyetlenkedni, az érkező labdát el lehet ütni tenyérrel, meg lehet markolni a láthatatlan kormánykereket, vagy épp lenyomni virtuális gombot, mintha a Mindent vagy semmit egyik kérdését halászná el ellenfele elől a kvízjátékban.

Az igazgatóhelyettes lelkesedését a nemrégiben 3D-s és virtuális valóságot tartalmazó játékokat álmodó Steven Spielberg is osztotta. A számos sikerfilm mellett igen népszerű játékok tervezésében is részt vevő rendező a színpadra lépve elmondta, hogy a háztartások hatvan százalékában egyelőre nincs játékkonzol. Az interaktív szórakozatóeszközök elterjedésének kulcsát Spielberg is a kontroller láthatatlanná válásában látja.

Ha kell be is olvas tárgyakat a kamera

Ha a konzolon futó szoftver engedi, akár tárgyak digitalizálására is lehet használni a Natal beépített kameráit. A bemutató filmen ezt egy egyedi festésű gördeszkával mutatták be, amit két fotó elkészítése után már meg is talált tulajdonosa kedvenc játékában. De nem csak játékkellékeket lehet befotózni a gépbe, a Natalt bemutató klipben szerepelt a Richie Rich filmek világát idéző virtuális ruhapróba is, illetve egyszerű videobeszélgetésre is lehet majd használni a rendszert.

A Microsoft sajtótájékoztatóján nem hangzott el sem a Natal berendezés ára, sem pedig az, hogy mikortól lehet megvásárolni az új irányítót. A Seattle Times technológiai blogja szerint a kütyü 200 dollárba - azaz körülbelül 40 ezer forintba - kerül majd, ám megjelenésére 2010 előtt semmiképpen nem lehet számítani.

Elfogott mozdulatok

Nem idegen a videojátékoktól a Natal által is használt motion capture technológia. A mozgó emberi alakok tömegét tartalmazó játékok szereplőinem mozgását például hasonló módszerrel szokták digitalizálni, igaz a pontos mozgások rögzítéséhez két kameránál többre van szükség. A Sacred 2-ben fellépő Blind Guardian zenekar számítógépbe költözését rovatunk is megtekintette. A zenészek nyolc-tíz infravörös tartományban működő kamera tekintete előtt, ping-pong labdához hasonló érzékelőkkel teleragasztott egészalakos úszóruhában adták elő a játékhoz szükséges mozdulatokat.

Nem ez az egyetlen motion capture eljárás, van például olyan is, aminek során a színész valóságos robotruhát magára öltve végzi el a cselekvéssorozatot, és a ruha érzékelői rögzítik a mozdulatokat. Az összes mo-cap eljárások közös jellemzője azonban, hogy irdatlanul drága felszerelés és hosszú utómunka szükséges a jó eredményhez. Ezekhez képest a pletykák szerint 200 dollárba kerülő Natal olcsón, igaz a fenti videón is látható ideges rángást idéző hibákkal valósít meg hasonló feladatot.

Játékosként is a PlayStation 2 tulajdonosok találkozhattak a Natalhoz hasonló irányítással, amennyiben megvették a 2003-ban bemutatott EyeToy kiegészítőt. A birodalmi dizájnú kamera gesztusvezérlést, színfelismerést valamint hangvezérlést adott a négyéves konzolhoz. Bár a készülék csak jól megvilágított szobában működött igazán jól, valamint csak évi öt-hat olyan játékot adtak ki, amivel használni lehetett a kütyüt, mégis nagy siker lett.

Gördeszkázás a nappaliban

Egy másik, a Microsoftétól eltérő megoldást is bemutattak Los Angelesben. Korábban már beszámoltunk, a profi gördeszkás, Tony Hawk nevével fémjelzett videojáték-sorozat legújabb darabját már egy speciális, gördeszkához hasonlító irányítóval lehet majd vezérelni, erről a programok láttak most napvilágot bővebb információk. A kerekek nélküli deszka belsejében lévő szenzorok segítségével érzékeli a mozgást, oldalán pedig egy infravörös érzékelővel azt is detektálni tudja, ha "utasa" megragadja a kezével.

A gördeszkás fenegyerek azt ígéri, a virtuális gördeszkával egyaránt elboldogulnak majd kezdők és profik is. A Ride alcímű játékot elsőként az E3-on mutatták be részletesen, a program honlapján publikált bemutatóvideóból pedig az is kiderül, hogy az irányítás a deszkán pörögve, vagy azt a földön megfelelő irányba csúsztatva lehet majd vezérelni. A játék valamikor ősszel fog megjelenni az Xbox 360 mellett PlayStation 3-ra és Nintendo Wii-re, ára egyelőre még nem ismert.

Bárki a Beatles tagja lehet

Ugyancsak beszámoltunk már róla, hogy a gombafejűek videojátékban térnek vissza: a The Beatles: Rock Band című játékból az E3-on végre konkrét bemutatót tartotta, a premieren a Pal McCartney és Ringo Starr mellett John Lennon és George Harrison özvegyei, Yoko Ono és Olivia Harrison is részt vettek.

A szeptember 9-én boltokba kerülő játék a Rock Band egyéb epizódjaihoz műanyag játékhangszerekkel - gitárral, dobbal vagy mikrofonnal - lehet majd játszani, melyek a Beatles tagjainak eredeti hangszereihez hasonlítanak majd. A végrehajtandó feladatok leginkább ritmusjátékhoz hasonlítanak, ennek ellenére azonban a játékosnak az az illúziója, mintha valóban játszana a hangszerek valamelyikén. A programban a játékos a zenekar teljes pályafutását nyomon követheti az 1963-as liverpooli fellépésétől kezdve egy londoni háztetőn zajló utolsó koncertig, eredeti zeneszám újrakevert változatait hallgatva, melyek egy része eleve megtalálható lesz a játék lemezén, a maradékot pedig online letöltve lehet majd megvásárolni Xbox 360-hoz, PlayStation 3-hoz és Nintendo Wii-hez.