Orvosok, irány a webkettő!

Vágólapra másolva!
Meskó Bertalan hatodéves orvostanhallgató a hazai orvostársadalom webes hittérítője. Övé a legnépszerűbb magyar nyelvű orvosblog, a MedIQ, emellett angol blogot is ír, rendszeres résztvevője nemzetközi és virtuális konferenciáknak, Wikipediát szerkeszt, twitterezik és az internetes szakmai találkozókon is rendre feltűnik, talán egyetlen körön kívüliként, akire mégis odafigyelnek a netguruk. Úgy véli, az orvoslás nagy váltás előtt áll.
Vágólapra másolva!

A hatodéves debreceni orvostanhallgató több éve ír orvosi blogokat magyar és angol nyelven, emellett a Wikipédia szócikkeiben is gyakran felbukkan a neve. Több blogdíjat is nyert, rangos orvosi szaklapokban (Nature Medicine, British Medical Journal) publikál, és a web 2.0 eszközeinek orvosi felhasználásáról tart előadásokat.

A Yale Egyetemen, a Medicine Meets Virtual Reality kaliforniai konferencián, illetve kanadai, holland, spanyol vagy osztrák konferenciákon kívül magyar klinikákon és tanszékeken is rendszeresen előadsz. Milyen témákat érint, hol kapcsolódik a web 2.0 és az orvoslás?

- Szinte lehetetlen felsorolni, mely területeken kapcsolódnak az orvosláshoz az internet új generációs eszközei. A blogjaimon és az előadásaimon leggyakrabban az e-páciensek kérdésével foglalkozom, akik online keresnek orvost, rákeresnek betegségükre és akár meg is osztják történetüket más betegekkel. Ezen kívül nagyon érdekelnek a virtuális világok, mivel a Second Life világában magam is szervezek orvosi esetbemutatásokat és konferenciákat; otthon érzem magam a Wikipédia világában mint adminisztrátor, és aktív Twitter-felhasználó vagyok, mert a legtöbb szakmabeli ismeretséget továbbra is onnan szerzem.

Hogyan használhatók fel a világháló eszközei orvosi szempontból, tehát nem csak az orvos-beteg kapcsolatában, hanem összességében az orvostudományban, a kutatásoktól kezdve a diagnosztikán át a kezelésig?

- Vegyük először azt az alapproblémát, hogy manapság az orvosok különösen leterheltek, így bármilyen eszköz, amely időt és energiát spórol nekik, rendkívül hasznos lehet. Naprakésznek maradni a mai információáradatban szinte már művészet: sokan hetente egyszer beülnek a könyvtárba és átlapoznak 1-2 szaklapot. Én például naponta 5 perc ráfordítással több mint 100 orvosi szaklapot és blogot tudok követni, mert azok automatikusan küldik nekem az információikat RSS-hírcsatornáikon keresztül.

Vannak orvosok és kutatók számára kialakított közösségi oldalak, kifejezetten orvosi adatbázisokból dolgozó keresők (dokim.hu, Sciencerollsearch.com) és az internet tele van értékes orvosi forrásokkal az előadásoktól kezdve a videókon át egészen az interaktív esetbemutatásokig. Sőt, kollaborátort találni tudományos projektekhez vagy választ kapni speciális orvosi kérdésekre, problémákra is gyerekjátékká vált ezen eszközök segítségével.

De a legfontosabb, hogy az orvostársadalom akár nyitott erre a világra, akár nem, az e-páciensek mindenképpen meg fogják változtatni az orvosok hozzáállását, mivel a Pew Internet Research szerint a számuk exponenciálisan nő, míg a webhez értő orvosoké nem, márpedig ezt a különbséget valahogyan át kell majd hidalni, amihez változás kell a hozzáállás tekintetében.

Csupán meggyorsítja, vagy hatékonyabbá is teszi az orvoslást az internet?

- A web 2.0 eszközei semmilyen módon nem helyettesíthetik a valós orvos-beteg kapcsolatot. A beteget látni, tapintani kell. De a kommunikációt orvos és betege, vagy orvos és kollégája között jelentősen megkönnyítheti. Ha szükségem van válaszra egy egészségügyi kérdés kapcsán, a Twitteren perceken belül kapok releváns megoldást. Ha információt találok online, tudom, milyen minőségi jegyeket kell figyelnem, melyek meghatározzák egy webszájt vagy blog értékét orvosi szempontból. Ezt a tapasztalatot igyekszem átadni kurzusomon, melyet a Debreceni Egyetemen tartok, és amely az első ilyen témájú kurzus a világon.

Ebből a szempontból a mobilinternet hathatósabb megoldás?

- Ez ugyancsak attól függ, van-e értelme használni. Ott, ahol nagy távolságok vannak, vagy nem megoldott a közlekedés, ott a mobilinternetnek kiemelt szerepe lehet: és most főleg a vidéki praxisban dolgozó háziorvosokról beszélek. Létezik már olyan mobilalkalmazás, amely például lehetővé teszi a háziorvos számára, hogy lefényképezze a beteg otthonában a bőrelváltozásokat, és elküldje azt a klinikára, ahol nagy felbontásban lehet elemezni. Ha felesleges a speciális orvosi ellátás a képek alapján, akkor ok nélkül nem kell a betegnek nagy távolságot utaznia. De egy közelmúltbeli bejelentés szerint hamarosan egy mobilhoz csatlakoztatható eszköz segítségével ultrahangvizsgálatot is el lehet majd végezni a pajzsmirigyen, ami rendkívül hasznos mind az orvos, mind a beteg számára.

Az e-páciensek megjelenése mennyire törvényszerű, ez a jövő?

- Nem kérdés, hogy övék a jövő. Az Egyesült Államok lakosságának 70 százaléka legalább egyszer már keresett rá betegségre az interneten. Gondoljunk csak bele, ha valakinek nincs egészségügyi dolgozó ismerőse, akkor egy betegség felmerülésekor hová fordulhat, mielőtt találkozna az orvosával? Természetesen az internethez. Ott viszont nagyon sok a pontatlan információ, márpedig nem a beteg feladata, hogy eldöntse, melyik forrás megbízható. Oktatni kell a betegeket és orvosokat egyaránt, hogy el tudják dönteni, mely weboldalakban bízhatnak meg.

Az e-páciensek törvényszerű megjelenése miatt pedig az orvostársadalom is nyitni lesz kénytelen a web 2.0 eszközeire, szolgáltatásaira, mert egyre több páciensük lesz, akik azzal mennek orvoshoz, hogy ezt vagy azt olvasták betegségükről online. Erre a megfelelő válasz nem a megszokott "Én vagyok az orvos, én majd megmondom, mit kell tenni", hanem a beteg által talált kétes oldalak helyett ellenőrzött, az ő nyelvükön íródott forrásokat kell tudni mutatni. Tudom, ennek sok orvos nem örül, de meggyőződésem, kénytelenek lesznek néhány éven belül változtatni a hozzáálláson.

Forrás: [origo]

www.webicina.com

Készítettél egy ingyenes szolgáltatást, mely orvosi tartalmak követését teszi lehetővé. Miért tartottad fontosnak?

A Webicina.com a beteljesedése mindannak, amit az elmúlt években tapasztaltam, láttam külföldi konferenciákon, vagy amikről írtam blogjaimon. Szeretném az orvostársadalmat és a pácienseket is segíteni abban, hogy lépjenek be a web 2.0 világába. Orvosok számára készült az ingyenes PeRSSonalized Medicine (webicina.com/rss_feeds) nevű hírkövető rendszer, ahol úgy követhetik kedvenc szaklapjaik, orvosi blogjaik, híroldalaik információit, hogy az RSS-nek még a fogalmát sem kell érteniük. Bejelölik kedvenc forrásaikat, és megalkothatják a személyre szabott hírlapjukat. Emellett igyekszem klinikák, orvosi teamek igényeit is kielégíteni és virtuális túrákat tartok a Second Life oktatási szimulációi körül, segítek kiépíteni egy online imázst, reputációt, mivel a betegek rákeresnek orvosuk nevére a neten és amit ott találnak, arról azt gondolják, megfelelően reprezentálják az orvos munkáját, azonban ez nem mindig van így.

Páciensek számára ingyenes csomagokat készítek, eddig a cukorbetegségről, depresszióról és daganatokról szóló csomagok készültek el. Ezekben összegyűjtöm objektív minőségellenőrző jegyek alapján a legjobb, az adott betegségről szóló blogokat, adatbázisokat, híroldalakat, Second Life-csoportokat vagy akár előadásokat: minden olyan webkettes eszközt, ami egy adott betegségre koncentrál. Azaz igyekszem a kor igényei előtt járni valamennyivel, hogy amikor majd tömegében keresnek az emberek betegségükről információt, közösségi oldalakat vagy blogokat, készen legyen egy hatalmas, állandóan frissített adatbázis, ahová bizalommal fordulhatnak.