Vágólapra másolva!
A Konföderációs Kupa első elődöntőjében a favorit spanyol csapat találkozik a Egyesült Államok válogatottjával: az Európa-bajnok a legutóbbi 15 mérkőzését megnyerte, és a tornán még csak gólt sem kapott. Az amerikaiak viszont már bizonyították, hogy nem lehet őket félvállról venni.

A csoportkör utolsó fordulója előtt az Egyesült Államok együttesének továbbjutásáról maximum a legelszántabb statisztikusok beszéltek, hiszen annak a valószínűsége, hogy az amerikaiak három góllal legyőzik Egyiptomot, miközben Olaszország ugyanilyen arányban kikap Brazíliától, szinte elenyésző volt. Az amerikai álom azonban valóra vált, így a CONCACAF-zóna bajnoka elődöntős lett.

A spanyolok elleni találkozón az amerikaiak az esélytelenek nyugalmával játszhatnak, nincs veszítenivalójuk - de maximum ennyi szól mellettük. A szövetségi kapitány, Bob Bradley elismerte, hogy a papírforma alapján nincsen sok esélyük, de nem amerikai szakemberről lenne szó, ha rögtön nem tette volna hozzá: "Ez nem azt jelenti, hogy feltett kézzel lépünk pályára".

Bradley immár számíthat a tornán eddig sérülés miatt nem szerepelt középhátvédre, Carlos Bocanegrára, aki korábban a csapatkapitányi karszalagot is viselte, de elképzelhető, hogy a veterán védő csak a kispadon kap helyet. Az viszont biztos, hogy a kapuba visszakerül Tim Howard, aki Egyiptom ellen pihent.

Ami a spanyolokat illeti, Vicente del Bosque az utolsó csoportmérkőzésen Dél-Afrika ellen több kulcsemberét is pihentette: a találkozót kihagyta például Sergio Ramos, Xabi Alonso és Joan Capdevila is, akik várhatóan visszatérnek a kezdő tizenegybe. A válogatott Del Bosquéval a kispadon eddig mindegyik mérkőzését megnyerte (a Konföderációs Kupán még csak gólt sem kapott), és veretlenségi sorozata immár 36 mérkőzésből áll.

A csapat ezzel beállította a világrekordot, amit Brazília tartott, így az Egyesült Államok legyőzése esetén immár egyedüliként lenne csúcstartó. Persze az aligha vigasztalná őket, ha mondjuk egy döntetlen utáni tizenegyespárbajjal az amerikaiak jutnának a döntőbe - de erre valószínűleg Landon Donovanékon kívül senki sem gondol...