Pénztárcává válhat a mobil

Vágólapra másolva!
Egy év múlva már minden mobiltelefon rendelkezni fog az érintés nélküli, rádiós mobilfizetéshez szükséges NFC-technológiát támogató alkatrészekkel - állítja Hakan Djuphammar, az Ericsson rendszerfejlesztője.
Vágólapra másolva!

A teljes nevén Near Field Communication nevű megoldás virtuális pénztárcává, bankkártyává vagy épp belépőkártyává változtatná a mobiltelefont. A megfelelő chipekkel felszerelt telefonokat a leolvasó elé tartva a felhasználók vehetnének buszjegyet, fizethetnének múzeum vagy mozibelépőért is.

Az NFC-re vonatkozó eddigi elképzelések szerint a telefonban rejlő speciális chip tárolná az azonosításhoz és a rádiós kommunikációhoz szükéges alkatrészeket. Ám Djuphammar most elárulta, hogy a SIM-kártyába is beépíthetőek a szükséges elemek, néhány mobilszolgáltató és telefongyártó már kísérletezik is a technológiával.

Ha a kutatások sikerrel járnak, a megfelelő SIM-kártyákkal felszerelt készülékekhez több titkosítottan tárolt azonosítót is hozzá lehet majd rendelni. Így a mobilokat akár bankkártyaként vagy kocsikulcsként is lehet majd használni. Az első SIM-be épített azonosítóchipet támogató telefon már meg is jelent, a Nokia 6212 Classic az - írja a Register Hardware.