Idén is az ingatlanok hozzák a legtöbbet az APEH-nek

Vágólapra másolva!
Csökkent az illetékbevétel tavalyhoz képest: a teljes összeg az év első hat hónapjában 67,6 milliárd forintra rúgott, ami több mint 6 százalékos mínuszt jelent éves szinten. A friss illetékbevételi adatokon jól látszik az autópiac mélyrepülése, a járműértékesítéshez kapcsolódó bevétel közel 25 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

Júniusban összesen 10,9 milliárd forintot tett ki a központi költségvetés és az önkormányzatok között megosztandó illeték összege. Ebből a háztartások 7,1, a vállalkozások 3,8 milliárd forintot fizettek - derül ki az APEH legfrissebb jelentéséből. A havi bevétel elmarad az egy évvel korábbitól, 2008 júniusában közel 14 milliárd forint folyt be a kasszába.

Az idei év első hat hónapjában 67,6 milliárd forintra rúgott az teljes illetékbevétel, azaz negatív fordulat következett be ezen a téren: tavalyelőtt az év első hat hónapjában elért 61 milliárdról, 2009 első félévében 72,3 milliárd forintra nőtt a bevétel. Utóbbitól az idei adat 6,5 százalékkal marad el. A lakosság ebben az évben is többet fizetett a cégeknél, január elejétől június végéig a háztartások 41, a vállalkozások pedig 26,6 milliárd forinttal gyarapították a bevételeket, szemben az egy évvel korábbi 38,29, illetve 34 milliárddal.

Az illetéktípusok sztárján, a legnagyobb bevételt hozó ingatlaneladási - hivatalos nevén visszterhes ingatlan-átruházási - illeték bevételein is látszik, hogy a válság miatt visszaesés következett be az ingatlanpiacon. Ez a tétel az idei statisztikában 51,5 milliárd forint, szemben a tavalyi 53,1 milliárd forintos bevétellel, azaz éves szinten 3 százalékos - az átlagosnál visszafogottabb - volt a hanyatlás. Az autópiac mélyrepülése még jobban megmutatkozik a friss statisztikán: a múlt évben 11,5 milliárd forint illeték folyt be a gépjárműeladások után, míg az idén 23 százalékkal 8,77 milliárd forintra esett ez az összeg.