Áfakáosz a cukrászdákban

Vágólapra másolva!
Tanácstalanok a magyar cikrászok, nem tudják, hogy a különböző termékekre melyik áfakulcs vonatkozik - írja a Világgazdaság. Egyes cégek két árat írnak ki a süteményekre.
Vágólapra másolva!

Teljes fejetlenség uralkodik a magyarországi cukrászdákban a július 1-jétől érvénybe lépett afáváltozások miatt. A Világgazdaság cikke szerint átláthatlan, hogy a cukrászdákban árult készítmények közül melyikre milyen áfakulcsot kell alkalmazni.

"Egyrészt a vámhatóság által készített besorolás rendkívül bonyolult, és nem teljes egyértelmű, ráadásul a Pénzügyminisztérium és az APEH két teljesen eltérő tájékoztatót adott ki" - panaszkodott Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartesületének elnöke. Egyebek mellett nem mindegy, hogy elviltelre kéri a süteményt a vendég vagy helyben szeretné elfogyasztani.

A szabályokat tehát nehéz pontosan értelmezni, ezért több cukrászda külön árlistát készített az elvitelre és a helyben fogyasztott termékekre, ez pedig plusz adminisztrációt jelent. A cukrászok számára egyetlen dolog egyértelmű, hogy a fagylalt semmilyen esetben nem tartozik a kedvezményes áfakulcs alá.