Drágulnak a banki szolgáltatások

Vágólapra másolva!
A jövő hónaptól több hitelintézetnél is növekednek a lakossági folyószámla-vezetés költségei. Néhányan csak egy-egy tétel tarifáját módosítják, de vannak olyan bankok, amelyek alaposan átdolgozták a korábbi hirdetményüket - szerepelt a szerdai Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

A gazdasági napilap cikke szerint a piaci szereplők által bevetett eszköztár nagyon változatos: a számlavezetési díj emelése mellett előfordul az átutalási díjak maximális értékének a megszüntetése, az eddig ingyenes szolgáltatások díjkötelessé tétele, illetve a pluszszámlakivonatok díjának a növelése is.

A CIB Bank esetében például a korábban ingyenes számlavezetési díjjal népszerűsített CIBEZZ számlacsomag havidíja csak 2010 végéig marad nulla forint, később 50 forintra emelkedik, és a Classic magánszámla havidíja is magasabb lesz péntektől. A duplájára nő emellett a banknál a hat hónapnál régebbi számlakivonat díja, és azért is 3 százalékos felárat kell majd fizetni, ha valaki 50 darab érménél többet szeretne a bankfiókokban beváltani.

A CIB-hez hasonlóan a K&H is számos ponton újraírta a kondíciós listáját. Eddig a banknál 10 ezer forint volt a bankfiókos készpénzfelvételi díjak maximuma, július 31-től azonban nincs felső határa a tarifának, akárcsak a CIB-nél. A K&H-nál a számlacsomagok havidíja is drágult, legkisebb mértékben az elektronikus számlacsomag, a legdurvábban pedig a SuperShop-csomag esetében.

Erste, FHB, Budapest Bank, OTP

Más bankok is bújtattak el kisebb-nagyobb emeléseket a hirdetményeikben. Az Ersténél például a bankfiókban indított átutalások maximális díja emelkedett, és a korábbinál többet kell majd fizetni a nagyobb öszszegű telebankos és a netbankos átutalásokért is. Nő emellett a saját ATM-es készpénzfelvétel díja is.

Szintén emelte tarifáit a Budapest Bank. A társaságnál a számlavezetési díjak és a Mobilbank Plusz szolgáltatás lett drágább. Az FHB-nál a telebankos ügyletek díja nőtt, illetve fizetni kell újabban a telebankos PIN-boríték és -jelszó pótlásáért is.

Az OTP esetében a többségében jövő márciustól érvényes változások alapján többek közt a Prémium, Net és Elektronikus csomag díjmentes szolgáltatásainak többségéért a magasabb havidíj ellenére ugyannyit kell majd fizetniük az ügyfeleknek, mint a legfapadosabb számlacsomagot használóknak. Pénzbe fog kerülni az internetes átutalás is éppúgy, mint az OTP-s hitelek bankon belüli törlesztése a folyószámláról - írta meg a Világgazdaság.

Szocialista kérdések a Bankszövetségnek

Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő a gazdasági válság kirobbanása óta a bankvezetőknek kifizetett jutalmakról, prémiumról kérdezi ismét a Magyar Bankszövetséget.

A kormánypárti politikus szerdai, a bankszövetség budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, sajtóhírekben felmerült, hogy az egyoldalú banki szerződésmódosítások indokaként a bankok megjelölték a pénzintézet vezetőjének bónuszát is. Mint mondta, reméli, hogy téves információról van szó, ezért most azt kérdezi, igaz-e, hogy szerepel-e az egyoldalú banki szerződésmódosítások között ez az indok.

Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten csütörtökön levélben kérdezte Felcsuti Pétertől, a Magyar Bankszövetség elnökétől, a gazdasági válság kirobbanása óta a bankvezetők milyen prémiumokat, jutalmakat és bónuszokat vettek fel.

Hozzátette: kérdéseire azóta sem érkezett válasz, közben pedig olyan hírek kerültek nyilvánosságra, hogy egyes bankok jelentős, 10-15 százalékos létszámleépítést terveznek.

Szavai szerint úgy tűnik, a bankvezetők prémiuma, jutalma és a banki profit mintha szent lenne, és mindenki más, az adófizetők, a banki ügyfelek, a banki dolgozók viseljék a válság okozta terheket.

Török Zsolt kérdésre válaszolva kitért arra, hogy ha augusztus elsejétől valóban egyszerre több bank is megemeli a számlavezetés díját, akkor a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) kell vizsgálatot folytatnia kartellgyanú és erőfölénnyel visszaélés miatt.