Nullás adóigazolás helyett elég az adatbázis

Vágólapra másolva!
Szeptembertől nem feltétlenül kell 30 napnál nem régebbi, a köztartozások hiányáról tanúskodó APEH-igazolást beszerezniük a cégeknek, ha el akarnak indulni egy pályázaton. Elég, ha szerepelnek az e célra létrehozott adatbázisban, amelybe már kérni lehet a felvételt.
Vágólapra másolva!

Szeptember 1-jétől nem kell külön együttes adóigazolást kérniük azoknak a cégeknek, amelyek szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett tájékoztatása szerint ezt az teszi lehetővé, hogy a kormány a szerdai ülésén elfogadta azt a rendeletet, amely a köztartozásmentes adózói adatbázis alkalmazásának feltételeit határozza meg.

Sok esetben csak azok a cégek vehetnek részt a hazai és az uniós pályázatokon, amelyeknek nincs köztartozása. További példaként említette, hogy bizonyos jogszabályban meghatározott nyilvántartásokba - ilyen többek közt az utazásszervezők és -közvetítők nyilvántartása - csak akkor kerülhetnek be a cégek, ha nem halmoztak fel köztartozást.

A jelenlegi szabályok szerint ha egy cég részt akar venni valamilyen pályázaton, be kell szereznie az adóhatóságtól egy 30 napnál nem régebbi igazolást. A kormány szerdai döntése ezen a helyzeten változtat: szeptember 1-jétől nem kell külön együttes adóigazolást kérniük azoknak a cégeknek, amelyek szerepelnek a "nullás" adatbázisban. Így nekik azonnal kifizethetők a pályázati pénzek.

Budai Bernadett hangsúlyozta, az adatbázis az APEH-től beszerezhető adóigazolást nem váltja ki teljes egészében. Előfordulhat, hogy egy konkrét pályázati kiírás többletfeltételeket ír elő, és ilyen esetben további igazolásokra is szükség van - közölte a kormányszóvivő.

Az APEH az adózó kérelmére, a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap tízedik napján felveszi az adózót az adatbázisba, ha az előírt feltételeket teljesíti. Ezeket a feltételeket tételesen felsorolja az adózás rendjéről szóló törvény. Az adatbázis adatait minden hónap 10-én frissítik.