Fizetések: focistáink szintjére jutottak bankáraink

Vágólapra másolva!
A többségi külföldi tulajdonban lévő hazai bankok nem adnak információt vezetőik juttatásairól, hiába kérdezte őket erről az [origo]. A hazai központú, budapesti tőzsdén is jegyzett bankok (FHB és OTP) azonban igyekeztek legalább az arányokról tájékoztatni, sőt az OTP - egyedüli kivételként - tisztségviselőinek bizonyos juttatásait konkrétan is megadta, amikor a bankárfizetésekről kérdeztük. A magyar bankárok fizetése a jelek szerint legalább annyira féltve őrzött titok, mint focistáink szerződési pénze.
Vágólapra másolva!

A magánvállalatokat nem kötelezi jogszabály arra, hogy közöljék, mennyit keresnek vezetőik. Igaz ez a bankokra is, amit megerősített az [origo]-nak az adatvédelmi országgyűlési biztos hivatala is - az adatvédelmi törvény értelmében ugyanis nem számítanak nyilvánosnak a bankárfizetések.

Az Egyesült Államokban azért nyilvánosak a banki topfizetések, mert ott szinte minden pénzintézet tőzsdén van - véli Fülöp András, a Deloitte szakértője. "A tengerentúlon az az általános meggyőződés, hogy a tulajdonosnak joga van ahhoz, hogy tudja, mennyit keresnek a vállalatát vezetők" - fejtette ki Fülöp, aki szerint az állami pénzzel megmentett bankok esetében pedig a közpénzek jelenléte indokolja a nyilvánosságot.

Nem véletlen, hogy nálunk azt sem lehet tudni, hogy mennyit keresnek a futballisták, miközben tőlünk nyugatra a világsztárok szinte felfoghatatlan fizetéseit büszkén teszik közzé. "Külföldön a magas fizetés nem szégyen, hanem dicsőség, és a közvélemény is tudja kezelni, ha valaki sokat keres" - jegyezte meg Fülöp.

Átláthatóságot szeretne az AmCham

"Az igazgatóság és az ügyvezetés javadalmazását az érdekeltek tudomására kell hozni, különös tekintettel a nyilvános társaságok esetében az IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Szabályok) 2005-től hatályos követelményeinek megfelelően" - ez az AmCham, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara 2005-ös állásfoglalásában olvasható.

Czirják László, az AmCham korábbi elnöke - aki jelenleg a felelős vállatirányítási szakbizottság vezetője a szervezetnél - az [origo]-nak elmondta: a vállalatvezetők juttatásainak közlését általában a külföldi tőzsdéken jegyzett cégektől megkövetelik, és a világon mindenütt, így Magyarországon is meg kéne követelni, hogy növekedjen az átláthatóság - nemcsak a bankszektorban.

A Czirják által vezetett AmCham-szakbizottságban jelenleg is folyik az egyeztetés, hogy milyen további lépéseket kéne tenni a hazai gazdaság transzparenciájának fokozására. Czirják szerint több javaslaton is dolgoznak, amelyeket hamarosan eljuttatnak a kormányzat illetékeseihez. A részletekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, de szót ejtett arról, hogy a banki fizetések - a topmenedzserek esetében - bekerülhetnének abba a körbe, ahol fokozni lehetne a nyilvánosságot.

Az állami vezetők havi 3-7 millió keresnek

Magyarországon az állami vállalatok vezetőinek juttatásai már nyilvánosak. Ez azonban csak az első lépés Vida Zoltán, a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. szakértője szerint. Sok vállalatnál az adatvédelmi szabályokon és a személyiségi jogok védelmén túl azért sem publikálják a vezetői fizetéseket, mert a versenytársak ebből az információból komoly előnyt kovácsolhatnak. A nem transzparens javadalmazási struktúrával rendelkező cégek tarthatnak attól is, hogy a vezetői fizetések a beosztottak körében visszatetszést válthatnak ki. Vida szerint mindez és a fejlett országok vállalati kultúrájától való eltérések miatt még nagyon hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az itthoni vezetői fizetésekről információt kapjunk.

Három magyar állami bank vezetőjének a fizetése mindenesetre nyilvános: Erős János, az MFB vezére havi bruttó 3,67 millió forintot keres, akárcsak vezérigazgató társa, Czirják Sándor. A Magyar Export-Import Bank vezére, Bodnár Zoltán 3,621 milliót kap. Ennél jóval nagyobb Simor András jegybankelnök juttatása. A Magyar Nemzeti Bank elnöke 7,4 millió forintot keres havonta.

A magánbankok nem nagyon nyilatkoznak

Az [origo] megkeresésére a többségi magántulajdonban vagy külföldi tulajdonban lévő hazai bankok általában nem adtak információt vezetőik juttatásairól. Ugyanakkor a magyarországi központú, a budapesti tőzsdén is jegyzett bankok igyekeztek legalább az arányokról tájékoztatni, az OTP pedig néhány konkrét adatot is közölt az [origo]-val - egészen kivételesen a megkérdezett hazai pénzintézetek közül.

Az FHB hosszas, de kevéssé konkrét tájékoztatást adott. Eszerint a bankcsoport igazgatóságai és felügyelő bizottságai, pontosabban ezeknek a testületeknek az elnökei és tagjai határozott összegű, havonta esedékes díjazást kapnak, emellett még költségtérítés jár nekik. A társaság vezérigazgatójának és valamennyi helyettesének tevékenységét elsősorban a társaság éves tervteljesítése alapján ítélik meg.

A vezérigazgatónak és helyetteseinek személyi alapbére a társasági átlagkereset-fejlesztéshez igazodik. Prémiumfeladataikat az igazgatóság határozza meg. Maga a pluszjuttatás 30 százalékban a bankcsoport eredményétől függ, ötven százalékban az egyéni éves, 20 százalékban pedig az egyéni negyedéves teljesítményhez kötődik.

A prémium az éves alapbér maximum 50 vagy 100 százaléka lehet, attól függően, hogy a vezérigazgató vagy helyettese mennyire járul hozzá a bankcsoport eredményéhez, illetve van-e a bankcsoporton belül "többes jogviszonya". A prémium kifizetését ugyanakkor kizárja, ha a társaság konszolidált adózás előtti eredménye 15 százalékkal elmarad a tervezettől, illetve ha a társaságnak lejárt köztartozása van.

A vezérigazgató és helyettesi jogosultak a bankcsoport tulajdonában lévő személygépkocsit és mobiltelefont használni. Hivatalos kiküldetés esetén 150 százalékos napidíjra, valamint "első osztályú közlekedési eszköz és szállás" igénybevételére jogosultak. Az utazással kapcsolatos biztosításokra, valamint az éves átlagkeresete 10 százalékának megfelelő ruházati költségtérítésre is számíthat a vezető. Szintén járnak neki a beosztottaknak adott jóléti, szociális juttatások, így például az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás és az étkezési hozzájárulás.

Az OTP volt a legközlékenyebb

A legrészletesebb és legkonkrétabb választ az OTP adta az [origo]-nak, jóllehet ebből sem derül ki, hogy mennyit keresnek pontosan a társaság vezetői. Az OTP Bank Nyrt.-nál az igazgatósági tagok fix összegű tiszteletdíjat kapnak havonta. A tagok költségtérítésre is jogosultak, és a közgyűlés a teljesítmények elismerésére és ösztönzésére vezetői opciós részvényvásárlási programot is jóváhagyott. Az igazgatóság tagjai részt is vesznek e programban - tájékoztatta a pénzintézet az [origo]-t.

A felügyelőbizottsági tagok függetlenségük miatt kizárólag a közgyűlés által meghatározott, fix tiszteletdíjban, valamint költségtérítésben részesülnek.

A 2009-es tulajdonosi fórum nem módosította a 2008-as közgyűlés által az igazgatóság, a felügyelőbizottság és az auditbizottság tagjai számára megállapított havi tiszteletdíjat. Így 2008. május 1-jétől az igazgatóság elnöke 710 ezer, az igazgatósági tagok 610 ezer, a felügyelőbizottság elnöke, illetve alelnöke 690 ezer, a felügyelőbizottsági tagok pedig 550 ezer forint tiszteletdíjban részesülnek. Az auditbizottság elnöke és tagjai nem kapnak díjazást.

Az OTP menedzsmentjére más szabályok érvényesek. A fix és teljesítményarányos díjazás aránya - igazodva az aktuális piaci trendekhez - 60-40 százalék az esetükben. A díjazási és ösztönzési rendszer fő elemei: a besorolási alapbér, a prémium, a vezetői opciós részvényvásárlási program és a profit sharing program, valamint a béren kívüli juttatások.

Az alapbér és a prémium

A vezető állású munkavállalók alapbérének megállapításakor - és éves felülvizsgálata során - a versenyszféra adatai és a vezetők ösztönzési csomagja mellett az irányított terület nagysága és a feladatok összetettsége is mérlegelési szempont. A vezetők bére igazodik - az infláció mellett - a bank munkavállalóinak éves átlagos bérfejlesztéséhez - közölte az OTP.

A bank évente határozza meg a premizálás feltételeit: az alapbéren felüli anyagi ösztönzést - prémium, céljutalom, jutalom - a banki, a bankcsoporti, illetve az egyéni célkitűzések megvalósulásához igazítják. A teljesítményeket évente kétszer értékelik. Az első féléves tényadatok nyomán előleget számolnak el, ennek összege nem haladhatja meg az éves ösztönzés 40 százalékát.

Csányi Sándor értékeli a helyetteseit

A bank elnök-vezérigazgatójának célkitűzéseit és azok teljesítésének értékelése alapján a prémium nagyságát az igazgatóság határozza meg. A vezérigazgató-helyettesek egyéni célmegállapodásaikat az elnök-vezérigazgatóval kötik meg, a teljesítmények értékelése és az ösztönzés megállapítása is Csányi Sándor bankvezér hatásköre.

Az úgynevezett vezetői opciós részvényvásárlási program akkor biztosít versenyképes jövedelmet a menedzsment tagjainak, ha a társaság sikeresen működik. "Az érintett kör a 2008. évhez kapcsolódóan nem él a részvényopcióval" - tudtuk meg a banktól.

Banki fizetések külföldön

A bankárok fizetése nem mindenhol olyan nagy titok, mint Magyarországon. Az amerikai pénzintézeteknél szinte minden bankvezér fizetését, opciós pozícióinak értékét és nyugdíjcsomagját meg lehet ismerni - volt is elég botrány a veszteséges, sőt, csődbe vitt bankok vezetőinek elképesztő juttatásaiból és végkielégítéséből az utóbbi hónapokban.

Nem kell azonban átkelni az óceánon, ha nagyobb banki transzparenciára vágyunk, a nyugat-európai országokban is sok olyan bank van, amelyik megosztja ezeket az adatokat a részvényesekkel és az érdeklődőkkel.

A titkolózó magyarországi leányvállalatokat működtető vállalatok közül ilyen például az Erste Bank, amelynek a vezérigazgatója, Andreas Treichl a BusinessWeek adatai szerint tavaly 3 316 900 eurót, azaz csaknem 900 millió forintot vihetett haza. Tudni lehet azt is, hogy a magyar piacon jelen levő Citigroup első embere, Vikram S. Pandit 2008-ban összesen 10 815 273 dollárral lett gazdagabb, ami több mint 2 milliárd forintos juttatási csomagot jelent.

Kelet-Közép-Európában is vannak olyan tőzsdén jegyzett pénzintézetek, amelyek nyilvánosságra hozzák a vezetői fizetéseket, az éltanuló ebből a szempontból Lengyelország. A BusinessWeek adatbázisa szerint a részben a lengyel állam és az olasz UniCredit tulajdonában levő, de a varsói tőzsdei jegyzésben is szereplő Bank Pekao vezérigazgatója, Jan Krzysztof Bielecki tavaly 4 464 000 zlotyt keresett, ami 18 millió forintot jelent, a szintén lengyel BPH Bank első embere, Józef Wancer fizetése pedig 5 214 400 zloty volt 2008-ban (21 millió forint).

Az úgynevezett profit sharing program (nyereségrészesedési program) az eredménycélok túlteljesítése esetén - eredmény alapú - ösztönzést ad közvetlenül a leánybankok irányítását végző vezetőknek, illetve közvetett módon az OTP Bank csoportszintű irányításában szerepet vállaló banki vezetőknek és szakértőknek.

Béren kívüli juttatások

A menedzsment tagjai jogosultak felsőkategóriás személyi használatú gépjármű és mobiltelefon használatára, és üzleti és személyes reprezentációs költségkeret is megilleti őket - közölte az OTP. Hivatalos utazásaikon a menedzsment tagjai a beosztottaknak járó napidíj 125 százalékát kapják napidíjként, az utazás költségeit a bank "a gazdaságos közlekedési eszköz legmagasabb osztályának" és első osztályú szállodai ellátásnak megfelelő mértékben viseli.

A bank a menedzsmenttagok javára élet-, baleset- és nyugdíjkiegészítő biztosítást köt. A biztosítási díjak együttes összege éves szinten nem haladhatja meg a kéthavi alapbér összegét. A menedzsment tagjai béren kívüli juttatásként a bank munkavállalóival megegyező feltételekkel részesülnek egészségpénztári és önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítésben, illetve étkezési hozzájárulásban.