Vágólapra másolva!
Kis igényű, nagy tudású médialejátszó, okos képnézegető és fotószerkesztő ingyen, melléjük egy klassz YouTube-letöltőt, több hálózatos csevegőprogramot, és rendszertakarító alkalmazást ajánlunk letöltésre.
Vágólapra másolva!

MEDIA PLAYER CLASSIC HOMECINEMA

Forrás: [origo]

Az ingyenes médialejátszó program letöltése (6.6 megabájt, magyar nyelvű)

Azok számára, akik telepítették a korábban ajánlott CCCP kodekcsomagot, már ismerős lehet a Media Player Classic nevű zenelejátszó, amelyből Home Cinema néven egy bővebb tudású alternatív változat is készül, miután az eredeti program fejlesztése leállt. A remek VLC Media Playerhez és a GOM Playerhez hasonlóan ennek a lejátszónak is az a sajátossága, hogy mindenféle külső kodekek nélkül elboldogul az interneten használt médiafájlok döntő többségével. Ezek teljes listája itt olvasható, az új kiadás már az mpeg-4/h.264 formátumokkal is elboldogul, és jobban képes kihasználni a Windows Vista médialejátszási képességeit is, ráadásul kevés erőforrást igényel műküdéséhez, ezért különösen régi PC-k tulajdonosainak érdemes tesztelniük.

IMAGINA

Forrás: [origo]


Az ingyenes képszerkesztő program letöltése (4,76 megabájt)

Ez az ingyenes szoftver elsősorban képnézegető, de olyan egyszerűbb szerkesztési, fotójavítási funkciókat is támogat, mint például az élesség, a színhőmérséklet vagy a kontraszt, illetve a képkivágás. Az Imagina erőssége még a diashow, ahol egyebek mellett zoomeffektekkel teszi látványosabbá az egymás után következő fotók nézegetését. Minden fontos formátumot támogat, beleértve a digitális negatívokat, a RAW fájlokat, illetve a nagy dinamikatartományú HDR felvételeket is.

PIDGIN 2.6.1

Forrás: [origo]

Az ingyenes multihálózatos csevegőprogram letöltése (13,7 megabájt, magyar nyelvű)

Korábban már ajánlottuk kipróbálásra a Pidgint (egykori nevén Gaim): ez egy olyan ingyenes segédprogram, amellyel egyszerre több féle csevegőhálózatra - például Messengerre, Google Talkra és ICQ-ra - lehet kapcsolódni. Aki már használja, annak azon nyomban érdemes letöltenie a legújabb verziót, mivel a korábbiakban olyan biztonsági résre bukkantak, amely komolyan sebezhetővé teszi az ezt futtató számítógépeket. A Szoftverbázisról is letölthető friss verzió szerencsére már immunis erre. A Pidgin egyébként egy puritán felületű, de a célnak bőven megfelelő csevegőprogram, egyedül az az egy problémánk volt vele, hogy a chatablakok betűméretét csak egy külön bővítmény telepítése és bonyolult beállítását követően vált lehetséges állítani. Akinek megfelel a standard betűméret, annak nem nagyon lehet gondja vele.

VDOWNLOADER

Forrás: [origo]

Az ingyenes videoletöltő program letöltése (5,14 megabájt)

Ezzel az ingyenes szoftverrel az ismert videomegosztó szájtokon publikált mozgóképes tartalmakat lehet lementeni a merevlemezre, ráadásul még az is kiválasztható, hogy milyen formátumban akarja lementeni a felhasználó. Egyebek mellett a PSP játékkonzol, az iPhone vagy butább mobiltelefon, illetve DVD-lejátszók által "emészthető" formátumokat lehet kiválasztani. A támogatott szájtok listáját itt lehet elolvasni, ezek között egyébként a YouTube mellett megtalálható a Google Video, a Vimeo, az ESPN, és a Blip.tv, de még jó pár felnőtteknek szánt webcsatorna is. A programmal a klipek hangját is külön le lehet menteni mp3 formátumba (ezt aztán csengőhanggá is lehet alakítani), illetve egy olyan keresővel is felvértezték, amely az ismert videós szájtok mindegyikében való szimultán keresést biztosít egyetlen közös felületen keresztül.

WISE REGISTRY CLEANER

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (2,17 megabájt, magyar nyelvű)

A Windows rendszerleíró adatbázisát (registry) lehet megtisztítani a felesleges, nem szükséges bejegyzésektől ezzel a programmal, melynek nagyobb tudású, fizetős verziója is létezik, amelynek képességeit itt lehet összehasonlítani az ingyenes változattal - a leglényegesebb funkciók szerencsére ebben is benne vannak. Miért érdemes időnként kitakarítani a registry-t? Azért, mert ezzel valamelyest gyorsítani lehet az esetleg több éve használt, virtuális szeméttel teli rendszert.