APEH: 3,4 milliárd forint volt a tavalyi szja-csúcs

Vágólapra másolva!
Az egy évvel korábbinak a duplája, több mint 3 milliárd forint volt a legnagyobb bevallott jövedelem tavaly - derült ki az APEH szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is, hogy a vállalakozások nyeresége éves összevetésben a felére csökkent.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évről benyújtott személyi jövedelemadó bevallások szerint a 2008-ban realizált legnagyobb összevont jövedelem 3,4 milliárd forint volt, a duplája az előző évi 1,7 milliárd forintos topjövedelemnek, és szinte teljes egészében munkaviszonyból származott - derült ki az adóhatóság által szerdán nyilvánosságra hozott adatokból.

Szikora János, az APEH elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a tavalyi legnagyobb forrásadós jövedelem 5,7 milliárd forintot tett ki, árfolyamnyereségből keletkezett, és ugyancsak kétszerese az előző évinek, ami 2,7 milliárd forint volt.

Az adóhivatal rendezvényén Mogyorósiné Gábor Hajnalka elnökhelyettese ismertette a céges adatokat is, melyek szerint a kettős könyvvezetést folytató vállalkozások 2629,6 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el 2008-ban, alig több mint felét az előző évinek az adóhivatal társasági adóbevallásokból készített gyorsjelentése szerint.

A vállalkozások a gazdasági válság hatásait költségracionalizálással próbálták kivédeni, de az üzemi eredmény jelentős, 39,1 százalékos növekedése sem tudta ellensúlyozni a pénzügyi és rendkívüli eredmény jelentős, több mint 3328 milliárd forintos csökkenését. Miközben minden vállalati kategóriában csökkent az adózás előtti nyereség, nagyon jelentősen növekedett a veszteség tömege. A legnagyobb - csaknem négyszeres - mértékű veszteségnövekedés a nagyvállalatoknál volt, míg a mikro- és középvállalkozásoknál a duplájára nőtt a mínusz, a kisvállalkozásoknál pedig mintegy 30 százalékkal emelkedett a veszteség az előző évihez képest.