Négyszáz embert bocsát el a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom megállapodott a Társaságnál működő érdekképviseletekkel a 2010. évi anyavállalati bérfejlesztésről, létszámleépítésről és a béren felüli juttatások csökkentéséről. Megállapodás született arról is, hogy a Társaság a Kollektív Szerződés alapján fizetett többlet-végkielégítés mértékét 2011-2014 között több lépésben az egyharmadára mérsékli.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében a Társaság 2010-ben 1,5%-os bérfejlesztésnek megfelelő mértékű éves célprémium keretet biztosít a dolgozóknak. A létszámleépítésben 400 munkavállaló érintett, amely azonban nem tartalmazza többek között a vezetői és a nyugdíjazással megvalósítható munkaviszony megszüntetéseket. Az elbocsátási költségek teljes összege megközelítőleg 7 milliárd Ft-ot tesz ki, amelynek döntő hányada 2009. negyedik negyedévben kerül lekönyvelésre, kisebb hányada pedig a 2010. évet terheli. A leépítés pontos létszámát és az elbocsátási költségek pontos összegét az év végén, a részletek ismeretében fogjuk tudni nyilvánosságra hozni.

A döntés eredményeként 2010-re mintegy 6,5 milliárd Ft-os megtakarítást tervezünk megvalósítani a 2008. évi, végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások nélküli Teljes Munkaerő Menedzsment (TMM) költségekhez képest, amely több mint 5%-os költségcsökkentést jelent két év alatt. (2008-ban az anyavállalatnál valamint a magyar leányvállalatoknál a TMM költség 121 milliárd Ft-ot tett ki a végkielégítések nélkül.) A tervezett megtakarítás tükrözi a 2009-től bevezetett TMM rendszer eredményeit: a hatékonyabb erőforrás-menedzsmentnek és létszámleépítéseknek köszönhetően az éves bérfejlesztések (2009-ben 5,6%, 2010-ben 1,5%) ellenére csökken az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó költségek szintje.

A Magyar Telekom 2009 elejétől vezette be a Teljes Munkaerő Menedzsment rendszert annak érdekében, hogy az emberi erőforrás menedzsment fókuszában ne csupán a létszám illetve a személyi jellegű kiadások állhassanak, hanem az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó összes költség. A rendszer lehetővé teszi a vállalat számára, hogy rugalmasabban és hatékonyabban menedzselje az emberi erőforrásokhoz köthető összes költséget, ideértve a megbízási jogviszony alapján foglalkoztatott, kölcsönzött (bérelt) munkavállalókat, valamint a kiszervezett, illetve vállalkozói szerződés alapján történő foglalkoztatást is. Ezáltal az egyes foglalkoztatási formák közötti átcsoportosításra is lehetőség nyílik a költséghatékonyság növelése érdekében.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.