Hat új csatlakozó a banki kódexhez

Vágólapra másolva!
Hat szövetkezeti hitelintézet, illetve bank csatlakozott újonnan a banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódexhez, így szerdán este már 21 pénzügyi intézmény szerepelt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett listán.
Vágólapra másolva!

Az új csatlakozók az Eger és Környéke Takarékszövetkezet, a Kinizsi Bank, a Pannon Takarékszövetkezet, a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet, a Szentesi Hitelszövetkezet és a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet.

A kódexet szeptember 16-án, az első körben 13 hitelintézet - a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, az Erste Bank, az FHB Jelzálogbank, a K&H Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, az MKB Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Unicredit Bank és a Volksbank - írta alá, amelyeknek együttesen több mint 90 százalékos részesedésük van a lakossági hitelek piacán.

Az OTP Bankcsoporthoz tartozó Merkantil Bank és leánycége, a Merkantil Car lízingcég saját nevében is vállalta, hogy betartja a kódexben foglaltakat. (A kódex előírásai nemcsak a csatlakozókra, hanem az általuk irányított, lakossági hitelezéssel foglalkozó hazai leányvállalataikra is kötelezőek, és ügynökeiknél, megbízottaiknál is meg kell követelniük a kódexben foglaltak betartását.)

Még nem írta alá, de jelezte csatlakozási szándékát az Allianz Bank és AEGON Hitel Zrt., a Magyar Cetelem Bank esetében a kódex aláírásához a tulajdonos, a BNP Paribas jóváhagyása szükséges. A Banco Popolare Hungary arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg folyik a kódex olasz nyelvre való fordítása, mivel a tulajdonos és az elnök-vezérigazgató is olasz. "Jelenleg kollégáink vizsgálják a kódexben található feltételeket. Ebben a fázisban bankunk vezetése semmi okot nem lát arra, hogy elutasítsa a kódex aláírását" - közölte a Banco Popolare az MTI-vel.