Megabírság bankoknak, hullámzó forint - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Megabírságot szabott ki a GVH a bankokra, Székely szerint alig esik vissza a kórházak teljesítménye, gyengült a BUX, hullámzóan alakult a forint árfolyama, Bajnai szerint stabil lesz Magyarország, a K&H szerint túl vagyunk a nehezén. Albániában devizapánik tört ki, felfüggesztették a kereskedést, abbahagyták a sztrájkot az uniós tejtermelők csütörtökön - válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Pénteken a tartós fogyasztási cikkek megrendelés állományának augusztusi értékét hozzák nyilvánosságra Amerikában, később pedig az új házak eladási statisztikája jelenik meg.

Közel kétmilliárd forint bírságot szabott ki összesen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a kártyatársaságokra és több hazai bankra. A Visa és a Mastercard enyhített büntetése 477-477 millió forint, az ügyben érintett hét bank bírsága pedig összesen 968 millió forint. Az OTP jelezte, hogy befizeti a cégre kirótt 281 milliós bírságot, de nem ért egyet a döntéssel és megteszi a szükséges jogi lépéseket. A Mastercard fellebbez a döntés ellen és a Visa sem tartja jogosnak a bírság kiszabását.

A költségvetés jövő évi egészségügyi kiadásairól beszélt az egészségügyi miniszter csütörtökön. Székely Tamás a kórház-finanszírozási vitát is új megvilágításba helyezte, szerinte ugyanis az intézmények legfeljebb 3 százalékkal foghatnák vissza a teljesítményüket. A miniszterrel nem ért egyet a Stratégiai Szövetség a Kórházakért nevű szövetség vezetője, Csiba Gábor.

Hullámzó forint, gyengülő BUX

A forint hullámzó teljesítményt nyújtott a csütörtöki kereskedésben, mind a pesti piacon, mind a nemzetközi devizatőzsdéken. Délután egy ideig egészen erős volt a magyar pénz, az euróval szemben 270 alá is javult az árfolyam. Estére viszont visszakúszott a kurzus 270 forint/euró fölé, és negyed nyolckor 270,83 volt a jegyzés.

Negatív nyitás (-1,22 százalék) után a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 69,73 pontos, 0,33 százalékos csökkenéssel, 20 795,61 ponton zárt csütörtökön.

Bajnai Gordon szerint Magyarország képes lesz magára találni, és ismét a piacról finanszírozni magát, ha a költségvetési hiányt csökkentő intézkedésekkel az ország visszanyeri a befektetők bizalmát.

Magyarországon a gazdasági növekedés beindulása, későbbi felgyorsulása érdekében fontos a strukturális reformok megvalósítása - mondta Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője csütörtökön, Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén.

Túl vagyunk a mélyponton, de tolódik az euró bevezetése

A K&H Alapkezelő szerint a recesszió mélypontján túl vagyunk, és megindulhat a kilábalás, ennek iránya azonban nem visszafordíthatatlan, és a sebessége is változhat. A tőzsde még egy-két negyedévig növekedhet, után viszont korrekció jöhet.

Apró javulást jelentenek a Reuters által megkérdezett, zömében magyar elemzők a hazai gazdasági mutatókat tekintve. Az infláció 2010 év végére 2,87 százalékra szorulhat vissza éves összehasonlításban. A vélt euróbevezetés kitolódott 2015 elejére.

Az eddig vártnál valamivel erőteljesebb lehet a gazdasági növekedés az euróövezetben az idén - mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója csütörtökön egy francia rádióműsorban.

Sosem kapják vissza a pénzüket Amerikában

Nyitáskor ugyan jól kezdtek, azonban hamar a negatív tartományba csúsztak az amerikai részvényindexek. A fordulat oka, hogy a vártál rosszabb ingatlanpiaci adatok kerültek a nyilvánosság elé, jóval kevesebb használt lakást vettek az elmúlt időszakban, mint azt az elemezők prognosztizálták.

Az amerikai adófizetők feltehetően sohasem kapják vissza teljes egészében azt a sok százmilliárd dollárt, amit a kormány a válság miatt bajba jutott cégek és magánemberek megsegítésére létrehozott program (TARP) keretében elköltött - mondta szenátusi meghallgatásán a program felügyeletére különleges biztosként kinevezett Neil Barofsky a Reuters beszámolója szerint.

Devizapánik Albániában. Csaknem történelmi mélypontra került az albán lek az euróval szemben és emiatt csütörtökön fel kellett függeszteni a devizakereskedést.

Felfüggesztették sztrájkjukat az Európai Unió több tagországának tejtermelői csütörtökön, miután az EU svéd elnöksége bejelentette, hogy a tagállamok mezőgazdasági miniszterei hamarosan különtalálkozót szentelnek a témának.

Előadóművészeti céget alapított a 15 éves énekes, a Megasztár 4-ben feltűnt Hien - tudta meg az [origo]. Miután a vietnami származású lány még kiskorú, szülei képviselik őt a vállalkozásban.