Vágólapra másolva!
Igazán érdekes letöltésgyűjtemény gyűlt össze erre a hétvégére ingyenszoftverekből: már az arcokat is felismeri a Picasa képkezelő legújabb verziója, megújult a házibulik és céges PC-k legjobb médialejátszója, a Muziic, rátaláltunk egy klassz DVD-ripper programra, amelyért pár napig egy fityinget sem kérnek. Mellettük egy Google Naptár bejegyzésekről értesítő miniprogramot, és a végre használhatóvá tett RSS-olvasó program, a FeedDemon kipróbálását is melegen ajánljuk olvasóinknak.
Vágólapra másolva!

A héten jelent meg a Picasa 3.5-ös verziója, amelyet egyelőre a keresőcég magyar nyelvű szolgáltatásait használók nem érhetnek el, mivel csak az angol verzió készült el belőle, ezért linkeltük be a letöltést a Versiontracker.com-ról (a Szoftverbázison a legutolsó magyar verziót tölthetik le olvasóink). Mint az a héten publikált részletes bemutatónkból is kiderül, a héten megjelent verzió legfontosabb újítása az arcfelismerési funkció, amely próbáink során meglehetősen jól vizsgázott. Automatikusan felismeri a képen az arcokat, és segítségével elegendő egyszer - vagy legfeljebb néhányszor- begépelni azt, hogy az adott arckép kihez tartozik, többi előfordulását magától megtalálja a szoftver a fotókon. Természetesen a Picasa sem tévedhetetlen, de manuálisan korrigálni lehet tévesztéseit is. Eltart egy darabig, amíg egy tetemesebb fotókollekciót végigelemez a program, de cserébe szerencsére úgy programozták, hogy eközben nem terheli le a rendszert, nyugodtan lehet mellette internetezni. Az arcfelismerő funkció az utóbbi idők legklasszabb funkciója, segítségével egy kattintással kilistázhatjuk a barátnőről, nagymamáról vagy haverokról készült összes fotót, érdemes kipróbálni!

MUZIIC 2.0

Forrás: [origo]

Az ingyenes online médialejátszó letöltése (12 megabájt)

Bár üzleti modellje és működésénem legalitása nem tűnik száz százalékosan tisztázottnak, a Muziic egy igen eredeti médialejátszó, amelynek kimondottan házibulin vagy munkahelyen vehetjük hasznát - vagy bárhol, ahol van internet, de nincs kéznél gigabájtnyi mp3-gyűjtemény. A Muziic ugyanis a YouTube-on keres rá a begépelt keresőszavakra, márpedig az ismert videomegosztóra - legálisan vagy illegálisan - rengeteg zenei videót töltenek fel sokszor igen jó hangminőségben (ehhez érdemes aktiválni a Settings menü HQ stereo pontját). A programot egy 15 éves amerikai fiú készítette, korábbi verziója szerepelt már ajánlónkban, a mostani 2.0-s verziója azonban számos újdonságot tartalmaz - egyebek mellett egy kattintással lehet publikálni a zenék linkjeit belőle közösségi szájtokon, teljes képernyőn is lehet nézni benne a videókat, lejátszási listájára pedig vegyesen lehet felpakolni mp3-akat és YouTube-linkeket is. A szoftver tartalmaz egy olyan enkódert, amelyen a videomegosztón publikálható formátumúra konvertálhatunk médiafájlokat, és elérhetők belőle internetes rádiók is, sajnos a videoablakot a legújabb kiadásban már nem lehet kikapcsolni - a Google csak így járult hozzá a szoftver működéséhez. Minden netbookon ott a helye!

WINX DVD RIPPER PLATINUM

Forrás: [origo]

A 2009. szeptember 30-ig ingyenesen letölthető DVD-rippelő szoftver letöltése (6,4 megabájt)

A készítő cég akciója keretében 2009 szeptember 30-ig, vagyis jövő szerdáig ingyenesen lehet letölteni a WinX DVD Ripper nevű segédprogramot, amellyel DVD-filmeket lehet átmásolni a merevlemezre. Ezen túlmenően az egyszerűen kezelhető szoftver például mobiltelefonon, médialejátszón használatos formátumúra is képes alakítani a felvételeket. A letöltéshez még regisztrálni, aktiválni sem szükséges, úgyhogy érdemes még a hónap vége előtt letölteni, és elraktározni az egyébként 25 dollárba kerülő szoftvert.

GMINDER

Forrás: [origo]

A Google Naptárral használható asztali értesítő telepítése (560 kilobájt)

A Google online naptárja igen jól használható mind privát, mind céges célokra, hiszen meg lehet osztani benne a teendőket másokkal, így mondjuk azt is láthatjuk rajta, ha az ismerősnek péntek este fogorvoshoz kell mennie, így biztosan nem tudjuk meghívni vacsorára. Ez az ingyenes, apró segédprogram a Windows Tálcán elérhetővé teszi az elkövetkezendő napok bejegyzéseit, és automatikus figyelmeztetéseket is meg tud jeleníteni, így akkor sem fogunk megfeledkezni semmiről, ha éppen nem vagyunk belépve a Gmailbe vagy a Naptárba.

FEEDDEMON 3.0

Forrás: [origo]

Az ingyenes RSS-hírolvasó szoftver letöltése (3,5 megabájt)

Új verzió készült az ismert RSS-olvasó szoftverből, amellyel az ilyen típusú hírcsatornákat szolgáltató szájtok tartalmait lehet kényelmesen böngészni (az [origo] RSS feedjeit itt találhatja, a Szoftverbázisét pedig ezen a linken). Bár manapság már sokan a Google Readert vagy hasonló online szolgáltatást használnak, a FeedDemon új verziójának megjelenésével már lesz értelme PC-n futó hírolvasó alkalmazást is használni. Ez ugyanis már automatikusan képes letölteni és szinkronizálni a Google Readeren lévő hírcsoportokat, ami azért jó, mert így ugyanazokat a híreket láthatjuk ebből a programból, mint amit a böngészőből, mobiltelefonról elérhető felületről is. Ezenkívül az egyes cikkek megosztása is kényelmessé vált a Share gomb alkalmazásával, könnyebben lehet rajta elolvasni a twitteres frissítéseket és megújult a kezelőfelület is. Mindenképpen próbára érdemes.