Vágólapra másolva!
A piac tévedhetetlen önszabályozásának "bukott ideológiája" sodorta válságba tavaly a világot - mondta a kormányzó Munkáspárt éves kongresszusán elmondott keddi programadó beszédében a brit miniszterelnök, aki a felelőtlen bankári magatartás elleni törvényi fellépéssel együtt kilátásba helyezte a korrupt parlamenti képviselők visszahívásának lehetővé tételét is.
Vágólapra másolva!

Gordon Brown az 1997 óta hatalmon lévő Labour (a Munkáspárt angol neve) brightoni konferenciáján kijelentette: a világgazdasági válság annak "a konzervatív ideálnak" a bukása, amely szerint a piacok mindig korrigálják magukat, ám sohasem képesek az önmegsemmisítésre. A kormányfő "bukott jobboldali fundamentalizmusnak" minősítette azt a felfogást, amely szerint mindent rá kell hagyni a piacra.

Brown megerősítette, hogy a kormány külön törvényt alkot a banki prémiumok szabályozására. Hozzátette: a törvény intézkedni fog arról is, hogy "hanyagságon kapott bankvezetők" Nagy-Britanniában ilyen vezetői tisztségeket ne tölthessenek be.

Utalva a képviselői költségtérítések ügyében néhány hónapja kirobbant súlyos belpolitikai botrányra, a brit kormányfő bejelentette: a Munkáspárt tervei szerint a jövőben visszahívhatók lennének azok a parlamenti képviselők, akik súlyos pénzügyi visszaéléseket követnek el. A törvénymódosítási terv alapján ha az adott választókerület lakóinak több mint 25 százaléka követeli a visszaélésen kapott képviselő mandátumának megvonását, akkor helyi időközi választást kell kiírni.

E kezdeményezés közvetlen előzménye volt a The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit napilap májusi riportsorozata, amely leleplezte, hogy a brit törvényhozók gyakran milyen abszurd címeken vettek fel "hivatalos" költségtérítéseket az elmúlt években. A lap által ismertetett legkirívóbb elszámolások között előfordult kerti medencébe való úszó kacsaház, helikopter-leszállóhely és várárok-tisztítás költségeinek visszaigénylése egyaránt.

Jóllehet a botrányban érintett volt a konzervatív ellenzék is, a választók dühe mégis elsősorban a Munkáspárton csattan. A brit baloldal vezető ereje már a gazdasági válság tavalyi elmélyülése óta rohamosan veszít támogatottságából, és a legutóbbi, éppen kedden nyilvánosságra hozott országos felmérés szerint a párt - amely az előző három választást kényelmes többségekkel nyerte meg - a harmadik helyre szorult vissza, amire 1982 óta nem volt példa.

Az Ipsos Mori közvélemény-kutató friss adatsora szerint a Munkáspártot jelenleg az örök harmadik Liberális Demokraták is megelőzik, a 12 éve ellenzékben lévő Konzervatív Párt pedig kétszámjegyű előnnyel vezet. Ebben a kritikus helyzetben politikai elemzők szerint a keddi kormányfői felszólalás választói fogadtatásától is függ, hogy Brown vezetheti-e a Labourt a jövő évi választási csatába.