Vászonra vele: Roszik Hella

Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Ilyen Roszik Hella is, akit nem nehéz megjegyezni, ha a színpadon látjuk: amúgy sem eltéveszthető fizimiskájából legtöbbször valami titokzatos öntörvényűség és dac sugárzik. Így - bár alakváltásai alapján ítélve lehetséges, hogy békebeli kedvesnővért is tudna játszani - olyan rendezők figyelmébe ajánljuk, akik zakkant és veszélyes főhősnőt keresnek egy magyar road movie-ba. Emellett természetesen extrém modellként is kiválóan bevethető, amint az fotósunk számára kiderült. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!
Korábbi cikkek a Vászonra vele-sorozatbólhttp://www.origo.hu/cimkek/vaszonra-vele/index.html?tag=V%E1szonra+vele

#21 - Roszik Hella

Született: 1979. november 20.

Ő lehetne a magyar... Lili Taylor.

Hol figyeltünk fel rá? A Műegyetem második emeletén, egy eldugott kis sutban. Ez a bizonyos sut a Szkéné színház névre hallgat, és ottjártunkkor éppen Pintér Béla és Társulata játszott, a darab főszerepében Hella volt hol kemény és mindenható, hol törékeny és érzékeny - simán csak a Megváltót játszotta. Pintéres alapemberként a Szkéné azóta is rendszeres előfordulási helye, de találkozhatunk vele az Örkényben is, a HOPPartban pedig együtt játszik egykori színműs osztálytársaival.

- Miket csináltál eddig?

- Tanultam, hegedültem, aztán szerelmes lettem, és úgy maradtam.

- Miben láthatunk legközelebb?

- Őszintén nem tudom, nekem is kell egy Súgó, nem beszélve a televízió meglepetéseiről néhány főiskolás anyaggal, elkallódott home videók az interneten, de hogy legyen valami konkrét, holnap mindenképp a ciklámen fehér pöttyös selyem blúzom lesz rajtam.


- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Rettegésig szorongani, de annál is jobban instruálni a kollégákat, rendezőt, dramaturgot, jelmeztervezőt, díszlettervezőt, világosítót, hangosítót, zenészeket, énektanáromat, dramaturgiailag összerántani bármit az utolsó pillanatban, tanítani, végül teljesen szabadon, bátran scattelve játszani, mindeközben némán és egyre terjeszkedőbben irányítani a kollektív tudatalattit. Előadás közben a takarásban, színpadon takarítani. Nem szeretem, ha mások sérülnek. Mégis mélyen magamba nézve legjobban ahhoz értek, hogy nem értek semmit. És nálam jobban senki nem féli a Nagy Ktulut.

- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- A szakdolgozatomat.

- Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen együtt dolgoznál!

- Előítéletekkel teli lenne erre válaszolnom. Munka közben kiderül.

- Melyik színészt/színésznőt szeretnéd többet látni a vásznon?

- Al Pacinót, 32 évesen.


- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Elkerült a mozi.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- A színház is elkerült. Pedig próbáltam.

- Mi a véleményed Lili Taylorról?

- Ugyanolyan idegesen nevet, mint én, ha szorult helyzetből kisegítik.