GE: Veszélybe kerülhet a fényforrásgyártás

Vágólapra másolva!
A GE képviselőit csütörtökön meghallgatásra hívta az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága, hogy megismerje álláspontjukat a fényforrás iparág helyzetéről, a GE Consumer & Industrial üzletág tervezett magyarországi lépéseiről - erről tájékoztatta a GE az [origo]-t. E lépések "kidolgozása azonban még nem fejeződött be, az előzetes egyeztetések még folyamatban vannak a szakszervezetekkel" - hangsúlyozza az amerikai központú cég.
Vágólapra másolva!

"Döntés nem született, még a megváltozott környezet miatt szükséges intézkedés-tervezeteinket sem véglegesítettük. Előreláthatólag néhány héten belül tudjuk bemutatni az üzletág jövőjével kapcsolatos elképzeléseinket. A részletekről a munkavállalók képviselőivel konzultálunk" - hangsúlyozza a vállalat.

Budapesten működik a GE Consumer & Industrial európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) regionális központja, valamint globális fényforrás-technológiai központja. Az üzletág hét magyar városban összesen nyolc gyárat üzemeltet, termelése 98 százalékát exportálja.

Minden munkahely veszélybe kerülhet, ha nem cselekszenek

"A GE Consumer & Industrial mondanivalója rendkívül világos" - állítja a kommüniké. "A globális fényforrás iparág gyökeres átalakuláson megy keresztül. A világ egyre több országában szigorítják a fényforrásokra vonatkozó energiahatékonysági követelményeket. Idén szeptembertől az Európai Unió megkezdte a hagyományos izzók kivonását. E jelentős jogszabályi változás nagy mértékben korlátozza, mely termékeinket gyárthatjuk tovább, és csak súlyosbítja a világméretű recesszió miatt amúgy is jóval alacsonyabb kereslet kiváltotta nehézségeket" - folytatódik a közlemény.

"Változnak a fogyasztói igények, a környezettudatos vevők ma már az energiatakarékos, hosszú élettartamú fényforrásokat keresik. A fenti folyamatok negatív pénzügyi hatással vannak üzletágunk működésére. Versenyképességünk megőrzése érdekében kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a megváltozott szabályozási és gazdasági környezethez, ellenkező esetben akár a fényforrás üzletágon belüli valamennyi munkahely veszélybe kerülhet" - hangsúlyozza a GE.

A GE Consumer & Industrial a fentiek miatt felülvizsgálja a magyarországi fényforrásgyártó kapacitásait. A munkavállalói képviselőkkel már augusztus óta tárgyalnak a kialakult helyzetről és arról, hogy milyen lépések válhatnak szükségessé ahhoz, hogy biztosítani tudják az üzletág nyereséges működését - szögezi le a cég.

Demonstrációk Zalában

Munkahelyeik megtartása érdekében demonstráltak csütörtökön a General Electric (GE) Lighting Kft. dolgozói Zalaegerszeg belvárosában, a mintegy 100-150 ember többsége transzparensekkel, zászlókkal, közösen érkezett a gyártól a Dísz térig vonulva. A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete (TDFSZ) és a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete (TDSZSZ) a GE zalaegerszegi gyárában dolgozó mintegy 500 munkavállaló érdekeit képviselve, a több más városban is megtartott demonstrációsorozathoz csatlakozott.

Novák József, a TDFSZ zalaegerszegi alapszervezeti elnöke az MTI érdeklődésére még a rendezvény előtt elmondta: másfél év alatt mintegy 80 dolgozótól, vagyis a teljes létszám 15 százalékától vált meg a lámpafejeket készítő gyár. A demonstráció szónokaként a szakszervezeti vezető arról beszélt: a GE vezetői és a szakszervezetek közötti egyeztetéseken utoljára azt hangzott el, hogy két-három héten belül döntenek az átszervezésekről, létszámcsökkentésekről. Ez a hazai fényforrásgyártásban dolgozó mintegy 8 ezer embert érinti.

A GE nagykanizsai gyárának dolgozói csütörtökön nem utcai demonstráció, hanem a délutáni műszakváltásra összehívott munkásgyűlés keretében tiltakoztak a munkahelyeik tervezett megszüntetése ellen - közölte az MTI-vel Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Idén nem lesz elbocsátás?

A zalaegerszegi érdekképviseletek azt várják a munkáltatótól, hogy a 2013-as európai kivonás előtt a lehető legutolsó pillanatban állítsák csak le a normál lámpák gyártását, az autólámpák készítését pedig ne vigyék el, az esetleg utcára kerülő munkavállalóknak pedig kiemelt juttatásokat biztosítsanak.

A megyeszékhely polgármesteri hivatala előtt felsorakozott demonstrálók számára felolvasták Kiss Ferenc szocialista országgyűlési képviselő levelét, aki részt vett a Parlament foglalkoztatási bizottságának csütörtöki ülésén, a GE vezetőivel való találkozón. A képviselő levelében úgy fogalmazott, hogy konkrét döntésről még nem számoltak be a cég vezetői, de idén bizonyosan nem lesz leépítés.

A kormányzat felelősségét hangsúlyozta Zalaegerszeg polgármestere

Gyimesi Endre (Fidesz), Zalaegerszeg polgármestere ehhez hozzáfűzte: Phil Marshall regionális elnök-vezérigazgató hozzá intézett levelében szintén nincsenek konkrétumok a döntésről. A polgármester azonban úgy látja, a kormányzat felelőssége, hogy adócsökkentéssel, munkahelyteremtő beruházások támogatásával, vállalkozásbarát jogrendszer megteremtésével munkahelyeket lehessen biztosítani.

Kifejtette, hogy a megyeszékhelyen a korábbi 3 százalékról 7,7 százalékra emelkedett a munkanélküliség, de ha olyan döntés születik a GE esetében, ami munkahelyek elvesztésével jár, az önkormányzat is támogatást nyújt a munkanélküliség csökkentése érdekében.