Erősít Magyarországon az ING

Vágólapra másolva!
A magyar életbiztosítási piac 2010 utáni, várhatóan évi 3-4 százalékos növekedésére alapozva euró alapú, garantált tőkéjű és járadékú nyugdíjbiztosítást hoz forgalomba az ING Biztosító - mondta Martijn Gribnau elnök-vezérigazgató kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az ING kivonul minden olyan piacról, ahol nem domináns, viszont beruház ott, ahol piacvezető. Utóbbi körbe tartozik Magyarország is, ahol a nettó profit 10 százalékát fordítja az alkalmazottak képzésére, valamint termékfejlesztésre - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Kivonult az ING például a kanadai vagyonbiztosítási, és az Egyesült Államok viszontbiztosítási piacáról. Magyarországon azonban piacvezető az életbiztosítási piacon, 1997-ben ez a cég vezette be elsőként a befektetéshez kötött (unit-linked) életbiztosításokat, és új termékével is elsőként lép a magyar piacra.

A válság miatt megemelkedett kamatok a rövid távú megtakarításra ösztönözték a lakosságot, de ahogy a kamat visszaesik, a hosszú távú megtakarítások kerülnek előtérbe, amelynek egyik lehetősége a nyugdíjra történő megtakarítás - vázolta Martijn Gribnau. Magyarországon 100 aktív korú személyre 76 nyugdíjas jut, de 2050-ben ez kiegyenlítődik: 100 aktívra 103 nyugdíjas jut majd. Az aktív lakosság 17 százaléka rendelkezik csak nyugdíj előtakarékossággal, így ez a piac még kihasználatlan.

Az ország túljutott a válság mélypontján, amit magán nyugdíjpénztárakba befizetett összeg növekedése mutat - mondta. Hozzátette, hogy az ING a harmadik a magánpénztári piacon.

A Brokernettel együtt értékesített új termék lényege, hogy az ügyfelek forintban fizetik, a megtakarítást euróban tartják nyilván, és ebben nyújtja a szolgáltatást is. Az ING garantálja a befizetések értékét, valamint az ez alapján számolt járadékot. A befizetések kötvény- és részvényalapokba kerülnek, a biztosított évi 12-szer ingyen változtathatja saját portfólióját. Az elért hozam egésze az ügyfelet illeti.