Félmilliós bírság az MKB Nyugdíjpénztárnak

Vágólapra másolva!
Félmillió forint bírságot szabott ki az MKB Nyugdíjpénztárra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és felszólította arra, hogy az adóhatóságtól érkező tagdíjbevallási és befizetési adatokat folyamatosan dolgozza fel, és a tagdíjakat folyamatosan könyvelje le az egyéni számlákra.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF május 26. és június 25. között célvizsgálatot folytatott a pénztár önkéntes és kötelező ágánál, ami a 2007. január 1-jétől 2009. március 31-ig tartó időszakra terjedt ki.

A vizsgálat megállapította: az APEH által átutalt, azonosítatlan befizetések állománya 2007 végén 346 millió, 2008 végén 1,286 milliárd, 2009. március 31-én 3,103 milliárd forint volt. Drasztikusan - 953 millió forintra - nőtt 2009-re az egyéb függő tételek állománya is. Az azonosítatlan befizetések állománya összességében a teljes magánnyugdíjpénztári ágazati vagyon mintegy 10 százalékát tette ki.

A pénztár jelzése szerint 2009-ben áttért az elszámolóegységes rendszerre, ami komoly anyagi és humán erőforrásokat kötött le.

Az APEH ezzel párhuzamosan változtatta meg a bevallások adatszerkezetét, ami miatt át kellett programozniuk a feldolgozó modult.

A vizsgálat alatt már folytak a tesztelések, az észrevétel beküldéséig pedig már működött a rendszer, így a pénztár szerint le tudták könyvelni a bevallásokat. A függő tételek magas összegének oka a nyugdíjkassza szerint a feldolgozás átmeneti elmaradása volt, augusztus 31-én az állomány 1,149 milliárd forintra csökkent.

Bár mostanra csaknem teljes körűen megtörtént a könyvelés, ez a megállapítást nem módosítja - reagált erre a PSZÁF.

A kiszabott bírság a kiszabható összeghatár alsó negyedébe esik. A felügyelet az intézkedés alkalmazásánál súlyosbító körülményként értékelte, hogy a bevallási és befizetési adatok hiányos feldolgozása, továbbá a tagdíjak egyéni számlára történő maradéktalan lekönyvelésének elmaradása veszélyezteti a pénztártagok későbbi nyugdíjszolgáltatását, illetve annak mértékét.

A PSZÁF a jogsértéssel potenciálisan érintett tagok számát vette figyelembe, és ebben a körben azt értékelte, hogy a pénztár magánnyugdíjpénztári taglétszáma a tízezret meghaladja, de nem éri el a százezret.