Mégsem tartozik az APEH-nak Joav Blum

Vágólapra másolva!
Bár az APEH adólistáján szerepel, mégsincs köztartozása Joav Blumnak a sukorói kaszinóberuházást előkészítő üzletembernek - írja a Népszabadság. A lap szerint Blum egyik tartozását már befizette, a másikat pedig egy meghiúsult üzlet miatt csak későn törölték.
Vágólapra másolva!

Az APEH adólistája szerint Joav Blumnak, a sukorói kaszinóberuházás előkészítő üzletembernek több mint tízmillió forint 180 napon túli köztartozása volt szeptember harmincadikán. Blum ezzel szemben keddi - az [origo]-hoz is eljuttatott - közleményében azt írta: nincs semmilyen köztartozása nincs.

A Népszabadság szerint Blum Sukorón vásárolt volna ingatlanokat amellett a földterület mellett, amelyet csere révén a magyar államtól vett. Az adóhatóság emiatt több mint 50 millió forint illetéket vetett ki előleg címén. Ez a szerződés azonban a lap szerint meghiúsult. A felek kérték az illetékes földhivatalt, hogy törölje a széljegyet az ingatlan-nyilvántartásból, a kérelmet megküldték az adóhatóságnak is.

Az APEH azonban a kötelezettséget addig nem törli, amíg az adásvétel a széljegyen szerepel. A földhivatal - formai okokra hivatkozva - csak 2009 júliusában törölte a széljegyet, így az APEH csak ez után vonta vissza a tartozást, amely így túlnyúlt a 180 napon.

Blumnak szja-tartozása is keletkezett a Népszabadság szerint, amelyet azután kellett megfizetnie, hogy az állam a pilisi és albertirsai földjeit magasabb értéken számította be, mint amennyiért azt Blum vásárolta. Ez az szja-tartozás mintegy 112 millió forint. Erre az üzletember fizetési könnyítést kért, de a kérelmét elutasították, így a tartozás visszamenőlegesen, május 20-tól esedékes. A pénz 2009. október 1-jén került az APEH-hez. A listát negyedévente frissítik, így a következőn nem fog szerepelni Joav Blum neve.

A Joav Blum által képviselt befektetőcsoport eredetileg a három Pest megyei - két albertirsai és egy pilisi ingatlanon akart turisztikai beruházást végrehajtani. Mivel az épülő M4-es autópálya nyomvonala a Pest megyei ingatlanokra esett, ezért a befektetőknek joguk volt ingatlancserét kérni, mégpedig azon a területen, amelyet megjelöltek. Blumék a Pest megyei telkekért cserébe egy, a Velencei-tó partján fekvő, sukorói telket kértek, amelyen egy hatalmas szórakoztatóközpontot terveznek létrehozni.

A telekcsere miatt hűtlenkezelés gyanújával nyomozást folytató főügyészség októbere elején azt közölte, hogy csak 193,8 millió forintot érnek a Pest megyei ingatlanok. Ezzel szemben az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2008-ban 787,4 millió forintért számította be az albertirsai és pilisi ingatlanokat. Oszkó Péter pénzügyminiszter ezt követően jelentette be, hogy felkérte MNV-t, csinálja vissza a telekcserét. Oszkó november 9-ig adott a határidőt arra, hogy az MNV erről megállapodjon Blummal.