Nézze át alaposan adófolyószámláját!

Vágólapra másolva!
Érdemes tüzetesen átnézni az APEH által a napokban postázott folyószámla kivonatot, mert sokaknak akadhat olyan tartozásuk, amiről nem is tudnak. Főként azokat érheti meglepetés, akiknek kedvezményt, vagy fizetési könnyítést engedélyeztek.
Vágólapra másolva!

Az APEH október végéig küldte meg az adózók folyószámla kivonatát, és az ahhoz kapcsolódó nettó pótlékszámítási listát. Az adóhatóság tapasztalatai szerint az emberek többsége utóbbi áttanulmányozására nem fordít kellő figyelmet, ezért váratlanul érheti majd őket a végrehajtási eljárás megindítása.

Az elektronikus bevallók nem kaptak postai értesítést, mivel az ügyfélkapun bármikor megnézhetik, mit mutat az egyenlegük, ők könnyen elfeledkezhetnek a folyószámla ellenőrzéséről. Elektronikus bevallónak azokat az adózókat minősíti az adóhivatal, akik 2009. június 17-ig törvényi alapon vagy önkéntesen küldtek be elektronikus úton bármilyen bevallást vagy adatlapot. Rajtuk kívül nem érkezett kivonat azokhoz sem, akiknél ezer forintnál kevesebb tartozást vagy túlfizetést jelzett a folyószámla.

Az illetékeknél sok a gubanc

A folyószámlához csatolt nettó pótlékszámítási lista a lejárt tartozások után fizetendő kamatot tartalmazza, amit idén november 16-áig kell teljesíteni. Előfordulhat, hogy az APEH olyan összeg után is felszámít kamatot, ami után nem kellene, de az adóhatóság ezt cáfolja.

Egy olvasónk története másfél éve kezdődött, ekkor nem érkezett meg a várt szja visszatérítése. Kiderült, hogy a hivatal visszatartotta lakásvásárlás utáni illetéktartozás miatt, amelyhez kapcsolódóan már közel egy éve ültek a kérelmén, ami lenullázta volna tartozását a korábbi ingatlanértékesítéshez kapcsolódó kedvezmény miatt. Most kézhez kapta a pótlékszámítást, mely szerint kamatot kellene fizetnie az azóta eltörölt illeték összegére, amire pótlékmentes halasztást kapott a kérelem elbírálásáig.

Kamatot az adóhatóságnak kellene fizetnie, mivel közel egy évig tartották vissza a most többletként a folyószámláján lévő szja visszatérítést a kérelem elbírálásának idejére, ami szabályok szerint nem lehetne több 30 napnál. A határidő túllépése miatt nem jár szankció az APEH-nak, igaz, a csúszásért nem is elsősorban az állami bevételek több mint kilencven százalékát beszedő, létszámhiánnyal küzdő adóhivatal felel, az illetékhivatalok rapid integrációjára a kormány utasította. A legtöbb probléma ebből adódik a folyószámlákkal kapcsolatban, egy másik olvasónkkal azért akartak kamatot fizettetni, mert nem vették figyelembe, hogy pótlékmentes részletfizetést engedélyeztek neki az illeték összegére.

Sokba kerülhet az elhúzódó vita

Általános tapasztalat, hogy az APEH azokra az esetekre is felszámolja a késedelmi kamatot, amikor az adózó az előírt adó, vagy illeték összegével kapcsolatban kedvezményre jogosult, vagy fizetési könnyítést kapott pótlékmentesen - mondta az [origo]-nak Ruszin Zsolt a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) budapesti elnöke. Előfordult olyan eset, hogy az illetékről szóló fizetési határozatot - amit nem ajánlva küld az adóhivatal - valamilyen okból nem kézbesítette a posta. Az érintett egy idő után jelezte az adózhatóságnak, hogy még mindig nem érkezett meg hozzá az okirat, amit az APEH már kézbesítettnek tekintett. Az adózó ezután megfizette az illetéket és észrevételt tett a postázási az ügyben, amit évek óta vizsgálnak, és a pótlékot, valamint a kamatot még mindig nem törölték el, folyamatosan végre szeretnék hajtani - meséli egy ügyfele történetét Ruszin Zsolt.

Kemény határidő

A késedelmi pótlék befizetési határideje november 16-a, akkor is, ha az észrevétel miatt csökken a korábban megállapított összeg. Aki a határidőig nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, az ellen az APEH előzetes felszólítás nélkül végrehajtást kezdeményezhet.

Az APEH szerint az informatikai rendszer biztosítja, hogy az adózó folyószámláján megjelenjenek a kedvezményekkel kapcsolatos határozatok, ezért gyakorlatilag kizárt, hogy pótlékmentesség engedélyezése esetén, a mentesség kezdő időpontját követően további késedelmi pótlékot számítsanak fel. Erre akkor kerül sor, ha az adózó a kedvezmény feltételeit nem teljesítette, mivel azzal a pótlékmentességet is elveszíti - állítják az adóhatóságnál.

A túlfizetés nem jár vissza automatikusan

Ha a folyószámla kivonaton, vagy a pótlékszámítási listán hibát talál az adózó, akkor észrevételezheti a folyószámlát vezető igazgatóságnál - közölte az [origo]-val az APEH sajtóosztálya. Azok, akik postán kapták meg a folyószámlát, kaptak erre a célra szolgáló nyomtatványt is, de sima levélben is elküldhető a kifogás, és személyes egyeztetés is lehetséges az ügyfélszolgálatokon.

Az eltérések gyors és korrekt rendezése érdekében érdemes csatolni, illetve az egyeztetésre elvinni azokat a dokumentumokat, amelyek kifogást alátámasztják, például a befizetési csekk, az átutalási megbízás, a bevallás és az adóhatósági határozat másolatát. Az APEH eddigi tapasztalatai szerint a folyószámla kivonatokkal kapcsolatos beadványokban főként az illetékkel kapcsolatos nyilvántartást, és az ezzel összefüggésben keletkezett késedelmi pótlék előírást észrevételezik. Ha az eltérés hibás bevallás miatt adódik, akkor az észrevétel nem elég, javítani kell a bevallást, vagyis úgynevezett önellenőrzést kell beadni - figyelmeztet az APEH.

Észrevételezési határidőt ugyan nem ír elő a jogszabály, de az adóhatóság azt javasolja, hogy a további következmények elkerülése érdekében az észrevételt minél hamarabb tegyék meg az adózók. Az APEH állítása szerint a beadványt minden esetben megválaszolják, és amennyiben sor kerül a folyószámla módosítására, az új verziót is megküldik, ám több olvasónk is arról számolt be, hogy tavaly ez nem történt meg, vagyis fogalmuk sem volt, elfogadta-e az adóhatóság az észrevételüket. Ha az adózónak túlfizetése van, azt nem utalja át automatikusan az APEH, az adózó visszakérheti, a 0917-es nyomtatvány beadásával, ami az internetről letölthető. Ha az adózó az összeget nem kéri vissza, és nem is használja fel öt éven belül későbbi adótartozás rendezésére, akkor elévül a követelése, vagyis odaajándékozza az államnak.