Vágólapra másolva!
Két hete tűnt el az éterből a Sláger Rádió és a Danubius Rádió, helyüket átvette a Neo FM és a ClassFM. A frekvencia nélkül maradt adók nem tűntek el teljesen, műsoraikat továbbra is lehet hallgatni az interneten. De vajon milyen szoftverek is kellenek a netes rádióhoz és milyen készülékekkel lehet fogni az online adásokat?
Vágólapra másolva!

A netes rádiózás csodálatos tulajdonságokkal bír. Kábelen érkező digitális jel lévén egyáltalán nem válik recsegőssé - igaz, ha megszakad az internetkapcsolatunk, egyszerűen eltűnik a zene. Többnyire viszont nem történik ilyesmi, amíg a számítógép, vagy a wifi-hifi megy, árad a CD-nél valamivel rosszabb minőségben sugárzott zene. Arról ne is beszéljünk, hogy online rádiókat könnyebb rögzíteni, több ingyenes célprogramot írtak a műsorokat gyűjtő felhasználóknak.

Médialejátszóval is lehet rádiózni

A legtöbb audiolejátszóval lehet netes rádiókat is hallgatni, többnyire csak a beépített rádiókínálatban és a felhasználói felület kényelmességében térnek el egymástól. A klasszikus, mára barokkosan bonyolulttá vált Winamptól kezdve a zenejátszók linuxának számító, pluginekkel a végtelenségig bővíthető Foobar2000-ig minden médialejátszó boldogul az online rádióadásokkal. Szerencsés esetben még az újabb Windows Media Playerek is boldogulnak a feladattal.

A VLC a médialejátszók svájcibicskája: többnyire ismeri a ritkább videokodekeket, megszólaltatja a más esetben csak imádkozás és pogány áldozatok után megnyitható hangfájlokat. Ennyi remek tulajdonság mellett nem is meglepő, hogy a netes rádiókkal is elboldogul.

ForrA!s: [origo]
Nem csak filmet játszik, rádiózni is remek a VLC

Ha a program telepítve van, akkor a rádió címét tartalmazó .pls vagy .m3u fájlra, vagy az erre mutató linkre (például http://www.slager.hu/sr.m3u) kell kattintani, hogy belehallgassunk az adásba. A profibb felhasználók arra is rá tudják venni a VLC-t - hiszen mondtuk: svájcibicska - hogy rögzítse a netről érkező műveket későbbi hallgatásra.

Aki nem a magyar kereskedelmi rádiókat akarja hallgatni, hanem csupán háttérzenére vágyik, annak az iTunes az egyik legjobb választás. Az Apple zenelejátszója több mint 2800 beépített rádióállomást tartalmaz a legkülönfélébb stílusokban. A legjobban a világzene és az elektromos zene kedvelői járnak, ezekből közel nyolcszáz stream érhető el, legkevesebb adás viszont a hetvenes és kilencvenes évek slágereit hallgatóknak, illetve a blues rajongóinak jut.

ForrA!s: [origo]
Nem tökéletes az iTunes, de kezeli a netrádiókat

Néhány kivételtől eltekintve az iTunes-ban megtalálható adók csak zenét sugároznak, a tematikus programokat, beszélgetős műsorokat kedvelőknek inkább az online bolt felületéről ingyenesen elérhető podcastok között érdemes szétnézni. A tartalmak itt is túlnyomóan angol nyelvűek, jó magyar letölthető műsort nem tudunk sajnos ajánlani, de az összes érdeklődési kört lefedik. A főzéstől a technológiai újdonságokig minden témában találhatunk műsort.

A rádiók listájához valami ismeretlen megfontolás miatt a felhasználó nem adhat hozzá újabb elemeket. Nem működik továbbá a keresés vagy a kedvencnek jelölés funkció sem. A program fő ablakában megjelenő lejátszási listákba viszont már az Advanced menü Open audio stream funkcióját használva fel lehet venni új állomásokat. Ezeket ráadásul a szoftver beépített keresője is megtalálja, ha elvesznének a rádiók a gépen levő zenék között.

Magnósok órája: nem ördöngösség felvenni a netrádiót

Aki komolyan gondolja a számítógépes rádiózást, és fel is szeretné venni a túlnyomó többségben 64, 128 vagy 192 kilobit per szekundumos rátával sugárzott műsorokat, az jobb eszközöket is találhat a VLC-nél.

Már a legegyszerűbb, igen kevés helyet foglaló és ingyenes Screamer Radio is tud mindent, amire a hétköznapokban szükség lehet. A svéd fejlesztésű programba építettek alapszintű equalizert, tud mono és sztereo között keverni, és ami mindennél fontosabb: fel tudja venni a rádióban szóló számokat. A szoftver még arra is képes, hogy dalonként külön fájlba mentse a rögzített anyagokat.

ForrA!s: [origo]
Komoly gyűjteményt rejt a Screamer menüje

A Screamer Radio menüjéből egyszerűen lehet válogatni különböző stílusok vagy földrajzi hely szerint. A programozó ez utóbbit annyira komolyan vette, hogy a kontinensek és országok szerint rendezett menübe még a Second Life virtuális világa is bekerült két adójával. Hazánk rádiói is képviselve vannak, igaz néhány ismert adó - például a Danubius vagy a Tilos - hiányzik.

Drága még a netes rádió

Nem kell, hogy PC zúgjon a lakásban, ha az országos frekvenciát elvesztett adókat szeretnénk hallgatni. A szaküzletekből többfajta internetrádiót lehet megvenni, legtöbbjüket márciusban ki is próbáltuk. Van olyan készülék, ami a régi idők nappalijait díszítő családi rádiókra hasonlít, más kütyük inkább az ezüstszínű profi hifi rendszerek részegységének tűnnek. Legfőbb közös tulajdonságuk azonban, hogy mind borzasztó drága.

Már az internetre wifin kapcsolódó, extra funkcióként csak az ébresztést tartalmazó Revo Bliket sem lehet harmincezer forintnál olcsóbban megtalálni a netes boltokban. A tíz rögzített állomásnál többet kezelő, netes felületen is beállítható, sőt equalizert is tartalmazó típusokért akár hatvan-hetvenezer forintot is elkérnek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Meghízott zsebrádió hatvanezer forintért

Korábbi tesztünkben az elsőre gyanús nevű gyártóktól származó készülékekkel remek tapasztalatokat szereztünk. A beépített hangfalak a vártnál sokkal jobban szóltak, dobozhangnak nyoma sem volt, az első beállításon túljutva a kütyük pont annyira egyszerűen voltak kezelhetőek, mint egy igazi rádió. A márciusi teszt óta megjelentek a kicsit olcsóbb típusok is az áruházakban, reményeink szerint hamarosan megfizethető lesz az internetrádiózásnak ez az új fajtája is.

Mindenki sugároz, archívum viszont kevés van

Jóformán az összes magyar adót meg lehet találni az interneten is. A frekvencia nélkül maradt Sláger Rádió bármilyen számítógépes médialejátszóval használható adást kínál, a sorsában osztozó Danubius a weblapjába beépített netes lejátszót kínálja rajongóinak. Hallgatható weben a két újsütetű országos rádió is, és elérhetőek - az Akusztik élő koncertjeinek kivételével - a Magyar Rádió műsorai is. Hogy ne kelljen keresgélni, keretes anyagunkban összegyűjtöttük az ismertebb vagy érdekesebb adók hallgatásához szükséges címeket.

Nagyobb bajban van, aki lemaradt egy érdekes programról, és felvételről szeretné meghallgatni azt. A BBC zseniális, könnyen kereshető iPlayeréhez hasonlót sajnos senki nem üzemeltet hazánkban. A Magyar Rádiónak titokban működik még a régi időkből megmaradt archívuma, amit az új logók tanúsága szerint időnként frissítenek is. Az oldalról egy hétnyi anyagot lehet meghallgatni és letölteni mp3 formátumban. Teljesen hiányzik viszont a régi Hangkincstár, ahol ősi műsorokat, az ország különböző pontjain rögzített déli harangszókat és egyéb furcsaságokat lehetett meghallgatni.

Meglepő módon a Tilos rádió adásai közül egészen régieket is be lehet szerezni. Van, amit a műsorvezetők őriztek meg saját oldalukra feltéve, másokat a webcím kreatív átírásával egyenesen a rádió szerveréről lehet beszerezni. A régmúltba visszanyúló archívumnál is meglepőbb, hogy egyes rádióműsorokkal a torrentoldalakon is lehet találkozni. A csak élőben, igazi rádióval hallgatható MR2-es Akusztik koncertjeit például láthatóan sokan szerzik be kalóz forrásból ahelyett, hogy az éjjel kezdődő adást hallgatnák meg.

Vétel: csak egy PC kell

A webrádiók hallgatása pont ugyanolyan hobbi, mint bármelyik másik. Nagyon kevés pénzből - ha PC van a háznál: ingyen - bele lehet vágni, de vagyonokat is rá lehet költeni. Az internetre felcsatlakoztatott berendezések mindegyike világvevő, nem fontos megállni a hazai kínálatnál. Hallgattak már japán rockot vagy francia népzenét?