2009 a moziban: Legjobb férfi alakítás

Vágólapra másolva!
Idén elkényeztettek bennünket a férfi színészek: olyan sok emlékezetes teljesítmény született, hogy például Sean Penn Oscar-díjas alakítása és Matt Damon vicces besúgója be se fért a legjobb ötbe. Beválasztottunk viszont egy melegpornó felé kacsingató pasit, egy elkeseredett férjet, egy arab bűnözőfiút, egy kiöregedett birkózót és egy zseniális zsidóvadászt.
Vágólapra másolva!

5. Mark Duplass (A legmelegebb nap)

Forrás: [origo]

Duplass egy fiatal férjet játszik, aki egy régi haverjával kitalálja, hogy meleg pornót fognak forgatni. A film egyik felében a haverral, a másik felében a feleségével dumál erről, és más nem is nagyon történik. Duplass iszonyatosan természetes a kamera előtt, látszik, hogy a saját szavait használja, a saját közegében mozog. Pont úgy kamuzik, úgy elvhű, úgy jön zavarba, ahogy bármelyik harmincas csávó, akit ismerünk. Az év legéletszerűbb alakítása.

* * *

4. Leonardo DiCaprio (A szabadság útjai)

Forrás: [origo]

Ezért a filmért DiCapriót igazából Kate Winslettel együtt a legjobb párok kategóriájában kellett volna méltatnunk, de most kiköszörüljük ezt a csorbát. Mindketten elképesztően precíz alakítást nyújtanak, pedig a szerepek sokat követelnek: DiCaprio a frusztráltságtól kezdve a végletes lelkesültségen keresztül a megalkuvásig és teljes összeomlásig járja be elkeserítő útját úgy, hogy egy pillanatra sem hagyja el a nézőt.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről

* * *

3. Tahar Rahim (A próféta)

Forrás: [origo]

Ott majrézik az a szerencsétlen hülyegyerek az elején! És mekkora májer a végén, látszik, hogy mindig is bűnözők főnöke volt! - Nos, aki két és fél órán belül egy fejlődéstörténet kiinduló- és végpontját is ennyire hitelesen megjeleníti, annak egyértelműen helye van ezen a listán!

Olvasnivaló: kritikánk a filmről

* * *

2. Mickey Rourke (A pankrátor)

Forrás: [origo]

Ez nem nagyon szokott összejönni. Mickey Rourke az eltékozolt évek után nem egy szánalmas önparódiával önmaga árnyékaként (pedig a szerepben ez is benne volt) bukkant fel újra a vásznon, hanem egy igazi, nagyformátumú visszatérést produkált. Aronofsky valószínűleg nem túlozza el saját szerepét, amikor azt mondja, Rourke azért ilyen jó A pankrátor-ban, mert ő nem hagyta lustálkodni. Kitaposta belőle Randyt, a kost, és jól tette.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről, interjúnk Mickey Rourke-kal

* * *

1. Christoph Waltz (Becstelen brigantyk)

Forrás: [origo]

Christoph Waltz a zsidóvadász Hans Landa megformálásáért sok leg-re igényt tarthat: legjobb gonosz, legnagyobb felfedezés, és amiért itt elsőnek választottuk: legszórakoztatóbb alakítás. Mindenki azt hitte, Tarantino filmjének a bajuszkás, déli akcentusos Brad Pitt lesz a sztárja, erre kiderül, hogy ez a tök ismeretlen osztrák tévészínész az. Waltz nem szimpla gonosz, hanem egy nagystílű játékos, egy alamuszi macska, aki kíméletlenül packázik áldozataival. És ezt iszonyatosan élvezetes nézni.

Olvasnivaló: egyik kritikánk a filmről, másik kritikánk a filmről

----

A Tahar Rahimról szóló bekezdést Hun Péter írta.

----

Olvasd el a többi év végi toplistánkat is!