Vágólapra másolva!
Összegereblyéztük a 2009-ben megjelent kedvenc szoftvereinket, akad köztük vírusirtó, böngésző, képnézegető, irodai programcsomag és multimédiás segédek is - mindegyikük ingyenes.
Vágólapra másolva!

Microsoft Security Essentials

Forrás: [origo]

Az ingyenes víruskereső letöltése (4 megabájt)


Idén ősszel végre letölthetővé vált a Microsoft saját víruskeresője, amely a Windows Defender nevű elődjével ellentétben nem csak bizonyos típusú kártevők - például kémprogramok - ellen véd, hanem teljes értékű vírusvédelmi alkalmazásnak minősíthető. Bár magyar nyelvű verziója egyelőre nem létezik, mégis az ingyenes víruskeresőt használók figyelmébe ajánljuk a programot, mivel riválisaival ellentétben működése során nem zaklatja feleslegesen a felhasználót mindenféle akciós ajánlatokkal és leklikkelendő reklámablakokkal. Nagyobb tudású, profibb alkalmazást fizetős verzióban lehet ugyan találni, de az ingyenes programok körében a Security Essentials jó választásnak tűnik. A többi ingyenes biztonsági szoftvert itt lehet megtalálni.

Chrome 4 béta

ForrA!s: [origo]

Az ingyenes böngésző letöltése (12 megabájt, magyar nyelvű)

Gyakorlatilag mostanáig nem volt képes komolyan megmozgatni fantáziánkat a Google böngészője, véger a 4-es verzió béta kiadása már tartalmaz komoly újításokat is. A leegyszerűsített, a képernyőből minimális helyet foglaló kezelőfelületéről ismert Chrome új kiadását végre ingyenes kiegészítőkkel is lehet okosítani, ráadásul a browser honlapján elérhető miniprogramok aktiválásához nem is kell újraindítani a programot - ellentétben például a Firefoxszal. Az új Chrome emellett lehetővé teszi azt is, hogy az eltárolt könyvjelzőket lementi egy online tárhelyre, így azokat a rendszer újratelepítésekor, vagy másik számítógépről is egyszerűen el lehet érni.


PicPick

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (1,4 megabájt)

Sokan használnak képlopó programot például ahhoz, hogy egy program hibás működését, vagy épp beállításait megmutogassák ismerőseiknek. Az ingyenes Jing erre lehetőséget nyújt, de sokan nem szeretik azt a programot, mivel eléggé behemót és lassú. Számukra lehet jó választás a PicPick, egy csupán másfél megabájtos program, amellyel - akár több oldalnyi hosszúságú - ablakokat, kijelölt területet, vagy a teljes képernyő tartalmát lehet képfájlba menteni - emellett alapfunkciós szerkesztőfelülettel is bír, egyedül online képmegosztási lehetőségei fapadosak kissé.

Muziic

Forrás: [origo]

Az ingyenes lejátszó letöltése (12 megabájt)

Bár üzleti modellje és működésénem legalitása nem tűnik száz százalékosan tisztázottnak, a Muziic egy igen eredeti médialejátszó, amelynek kimondottan házibulin vagy munkahelyen vehetjük hasznát - vagy bárhol, ahol van internet, de nincs kéznél gigabájtnyi mp3-gyűjtemény. A Muziic ugyanis a YouTube-on keres rá a begépelt keresőszavakra, márpedig az ismert videomegosztóra - legálisan vagy illegálisan - rengeteg zenei videót töltenek fel sokszor igen jó hangminőségben (ehhez érdemes aktiválni a Settings menü HQ stereo pontját).

A programot egy 15 éves amerikai fiú készítette, korábbi verziója szerepelt már ajánlónkban, a mostani 2.0-s verziója azonban számos újdonságot tartalmaz - egyebek mellett egy kattintással lehet publikálni a zenék linkjeit belőle közösségi szájtokon, teljes képernyőn is lehet nézni benne a videókat, lejátszási listájára pedig vegyesen lehet felpakolni mp3-akat és YouTube-linkeket is.

Secunia PSI

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (700 kilobájt, magyar nyelvű)

A Secunia PSI nem idei program, azonban napjainkra egyre nagyobb jelentőséggel bír, így továbbra is mindenkinek meleg szívvel javasoljuk használatát. Ez a program végigpásztázza a merevlemezen lévő szoftvereket, és jelzi, ha olyanra akad, amely biztonsági rést tartalmaz, ha pedig elérhető már javított verzió, felkínálja annak közvetlen letöltési linkjét, jelentős munkát spórolva meg a felhasználónak. Miután mostanság a legtöbb kártevő épp biztonsági réseken keresztül jut a PC-re, érdemes legalább hetente egyszer leellenőriztetni a gépet a Secuniával.


OpenOffice 3.11

ForrA!s: [origo]

Az ingyenes irodai programcsomag letöltése (142 megabájt)


Tavaly megjelent 3.0-s verziójához képest kevés újítást kínál a 3.1-es OpenOffice, ám a Sun ingyenes irodai programcsomagja még mindig korrekt alternatívája lehet a Microsoft Office-ának azok számára, akik nem akarnak, vagy nem tudnak pénzt szánni ilyen szoftverre. Új verziói már képesek megnyitni az olyan XML-alapú dokumentumokat, amelyeket a Word, Excel vagy Powerpoint programokban készítettek el, tehát nem kell többé azért szentségelni, mert az ismerősök ilyen fájlokat küldözgetnek.

Macrium Reflect Free Edition

ForrA!s: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (27 megabájt)

Ez az a hiánypótló szoftver, amelyet már régóta kerestünk: egy teljesen ingyenesen használható biztonságimentés-készítő (backup) szoftver. Bár a Macrium Reflect ingyenes változata nem tud annyit, mint a fizetős Acronis True Image, vagy a Norton Ghost szoftverek, ingyenessége miatt mégis érdemes foglalkozni vele. A szoftverrel ugyanis teljes Windows - vagy más operációs rendszer által használt - partíciókat le lehet menteni egy az egyben. Miért jó ez? Mert egy esetleges rendszerhiba esetén szépen vissza lehet állítani az eredeti állapotot néhány kattintással, megelőzve az operációs rendszer órákig tartó újratelepítését. Az ingyenes verzió csak teljes képfájlokat képes készíteni a rendszerről, inkrementálisat (azaz olyat, amely az előző mentés óta eszközölt változtatásokat tartalmazza) nem. Szerencsére a Windows 7-ben már a standard Home Premium is tartalmaz hasonló funkciót, így ezt a szoftvert csak az XP-t, vagy Vista Home Premium vagy Basic verzióival dolgozóknak kell telepíteniük.

FormatFactory

ForrA!s: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (30 megabájt, magyar nyelvű)

Számos ingyenes és fizetős konvertálóprogram található a neten, melyekkel videókat vagy zenefájlokat lehet egyikről a másik formátumúvá alakítani. Ezek közül eddig jelenleg nekünk a Format Factory vált be leginkább, ez ugyanis csaknem minden ismert formátumot kezel. A magyar nyelvű menüvel rendelkező alkalmazással sérült, lejátszhatatlan fájlokat is meg lehet javítani, továbbá DVD-filmek tartalmát is le tudja menteni a merevlemezre. Remekül használható például arra, hogy a letöltött filmeket mp4-lejátszón, mobiltelefonon, vagy asztali DVD-n lejátszható formátumúra alakítsák vele.

Boxee

ForrA!s: [origo]

Itt lehet regisztrálni, és letölteni a Boxee-t

Bár a Windows 7-ben a Starter Edition nevű fapados kiadást leszámítva már minden változatban elérhető a Media Center alkalmazás, de aki régebbi, vagy más operációs rendszert - Linux, Mac OS X - használ, és van valamilyen PC-s távirányítója is, annak érdemes kipróbálnia. A Boxee ugyanis egy olyan médialejátszó program, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy a fotelben ülve, nem pedig a monitor előtt gubbasztva használják. A szoftverrel nem csupán a merevlemezen lévő zenéket és filmeket lehet megnézni, hanem online forrásokat is el lehet érni, bár éldául a BBC iPlayere, vagy a Hulu.com-on publikált felvételek itthonról nem érhetők el. Ellenben mondjuk Comedy Central egyes műsorai (így a The Colbert Show, a Futurama és a South Park) friss epizódjait meg lehet tekinteni, és böngészni lehet a Blip.tv vagy a YouTube tartalmai között is. Használatához regisztrációra is szükség van!


uTorrent 2 béta

ForrA!s: [origo]

Az ingyenes letöltőprogram letöltése (311 kilobájt, magyar nyelvű)

A uTorrent név gyakorlatilag ugyanazt a letöltőprogramot takarja, amelyet BitTorrent néven le lehet tölteni a készítők honlapjáról, azonban az újfajta megoldás egyelőre még csak tesztverzióban érhető el. Leglényegesebb újítása a letöltőszerverekkel történő alternatív kommunikáció, amely révén kijátszható az egyes internetszolgáltatók által alkalmazott Bittorrent-szűrés is, azaz nem tudják lelassítani a letöltést az operátorok. A készítők emellett azt ígérik, a program kevesebb erőforrással és sávszélességgel is beéri, mint elődje, és kevésbé terheli le a hálózatokat annál használata során.