Ellopott mobilért, közlekedési balesetért fizettek az állami vezetők

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évben kilencszer okoztak kárt a rájuk bízott tárgyakban állami vezetők, azaz miniszterek, államtitkárok és szakállamtitkárok. Leggyakrabban a szolgálati kocsi bánta, de volt olyan is, aki könyvtári könyvet veszített el vagy ellopták a mobilját. Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök a mobilnet kártyáját hagyta el. A Kormányszóvivői Iroda szerint a vétkes vezetők minden lezárt ügyben önként kifizették a kárt.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában álló, illetve a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság vagyonkezelésében lévő tárgyakat érintő káresetek kezeléséről adott ki utasítást december végén Molnár Csaba, a Miniszterelnök Hivatalt (MeH) vezető miniszter. Az utasítás arról szól, hogy miként kell megtéríteni az olyan károkat, amelyek ilyen tárgyak hiányából, megrongálódásából, meghibásodásából erednek.

Az utasítást bevezető általános rendelkezésekből az derül ki, hogy más szabályok vonatkoznak károkozás esetén az egyszerű dolgozókra és az állami vezetőkre. "Jelen utasítás hatálya a Miniszterelnöki Hivatal alkalmazásában álló köztisztviselőkre, ügykezelőkre, munkavállalókra és ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban állókra terjed ki; az utasítás II. fejezete rendelkezéseit a Hivatallal jogviszonyban álló állami vezetőkre is alkalmazni kell" - olvasható a dokumentumban.

A második fejezet - amely az állami vezetőket is érinti - az úgynevezett önkéntes teljesítésről szól. Az utasítás harmadik fejezete rendelkezik arról, mi történik, ha önként nem téríti meg a kárt anna okozója: a kártérítést levonhatják illetményéből, illetve bíróság elé is vihetik az ügyet. A bevezetés szerint viszont ez a fejezet az állami vezetőkre nem vonatkozik.

A Kormányszóvivői Iroda szerint ez nem jelenti azt, hogy rajtuk ne lehetne behajtani az okozott kárt, ha önként nem hajlandóak fizetni. Az állami vezetők károkozásának következményeit külön törvény rendezi - közölték. A kormány tagjai és az államtitkár jogállásáról szóló törvényben az áll, hogy a minisztereket, az államtitkárokat és a szakállamtitkárokat "a tisztségéből eredő kötelezettség vétkes megszegésével" okozott kárért anyagi felelősség terheli, a káreseteket pedig a miniszterelnök által kijelölt bizottság vizsgálja ki.

Magyar Bálint háromszor is kocsit tört

2008-ban és 2009-ben 9 olyan káreset történt, amelyek a MeH-hel jogviszonyban álló állami vezetőkhöz volt köthetők, a káresetekben miniszter, államtitkár és szakállamtitkár is érintett volt - közölte az [origo] megkeresésére a Kormányszóvivői Iroda. A szóvivői iroda szerint a leggyakoribb ügytípus a hivatali gépjárműben okozott kár volt. "Vizsgálat lefolytatására az említett 9 esetben nem volt szükség, 8 eset önkéntes teljesítéssel zárult le, egy ügy pedig még folyamatban van" - írták.

A Kormányszóvivői Iroda összeállítása szerint Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök elveszítette a mobilnet kártyáját, amiért 20 160 forintot fizetett ki. Három kisebb közlekedési balesetet is okozott Magyar Bálint, mialatt a MeH államtitkára volt, 2007 januárjától 2008. április 30-ig. Magyar Bálint a biztosítási önrészt fizette ki, amely mindhárom esetben 20-20 ezer forint volt.

Kisebb közlekedési baleset miatt fizethetett ki 23 210 forintot Draskovics Tibor is, aki 2008. február 18-ig a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, majd tavaly decemberig igazságügyi és rendészeti miniszter volt.

Két mobiltelefon is eltűnt az állami vezetőktől az elmúlt két évben. Burány Sándortól - a MeH korábbi fejlesztéspolitikai államtitkára, jelenleg a gazdasági tárca államtitkára - ellopták a telefonját, Szilvásy György korábbi titokminiszter pedig elveszítette a sajátját. Burány telefonja lehetett a drágább, neki ugyanis 19 425 forintot, míg Szilvásynak csak 2400 forintot kellett megtérítenie.

Könyvtári könyvet hagyott el Kovácsné Szilágyi-Farkas Zsuzsanna, a MeH korábbi szakállamtitkára. 8330 forintot fizetett ki emiatt. A folyamatban lévő ügy Ujhelyi István államtitkáré, neki egy parkolási bírságért kellene 3482 forintot megfizetnie.