Vágólapra másolva!
Egyiptom és Algéria kétszer is botrányos körülmények között csapott össze a tavaly év végi vb-selejtezőkön. A két válogatott csütörtökön az Afrika-kupa elődöntőjében mérkőzik meg egymással, az egyiptomi sajtó szerint ez ritka és váratlan alkalom a megbékélésre.

Egyiptom és Algéria között kisebbfajta futballháború tört ki a tavaly novemberi vb-selejtezőn. A két válogatott azonos ponttal és gólkülönbséggel végzett a csoport élén, ezért rájátszásra került sor semleges helyszínen, Szudánban, ahol az algériaiak nyertek. Az azt megelőző egyiptomi csoportmérkőzés előtt a vendégeket megfélemlítették, buszukat kövekkel dobálták meg, több játékos megsérült. Kairói utcai zavargásokban 12 hazai és 20 vendégszurkolónak esett baja, erre Algériában valóságos hisztéria tört ki: a sajtó "mészárlásról", négy halottról és több száz sebesültről írt. Az országban egymást érték a bojkottfelhívások az egyiptomi termékekre és tévésorozatokra.

Ezúttal a buzdító jellegű, fűtött hangulatú írások helyett többnyire visszafogott beharangozók jelentek meg, a Róz el-Júszef című hetilap például a csütörtöki találkozót "testvérek közötti mérkőzésnek" és korántsem sem a "labda körüli háborúnak" minősítette.

Az al-Ahram ezt írja: "Sportszerű összecsapást szeretnénk, amely a két ország, illetve a szurkolók megbékélésének első állomása lehet."

Az al-Csuruk úgy véli, a csütörtöki "ritka és váratlan alkalom arra, hogy rendbehozzuk, amit elrontottunk." A lap arra buzdítja a játékosokat, hogy a mérkőzés előtt öleljék meg egymást a barátság jeleként, a sajtót pedig arra, hogy tanúsítson önmérsékletet. "Arról álmodom, hogy a két elnök, Hoszni Mubarak és Abdel-Azíz Buteflika ott lesz a mérkőzésen, egymás mellett ül majd, üdvözli a két csapatot és gratulál a győztesnek" - folytatja az újság vezércikkének szerzője.