A kapitalizmus ellenségének tartják a nyílt forráskódot

Vágólapra másolva!
Amerikai szerzői jogvédő lobbisták gyakorlatilag egy kalap alá veszik a nyílt forráskódú szoftvereket az illegális kópiákkal, vélekedésük szerint  alkalmazó országokat az USA-nak fel kellene vennie a kapitalizmus ellenségeit tartalmazó listára.
Vágólapra másolva!

A brit Guardian blogszekciójában arról számolt be, hogy Andres Guadamuz, a University of Edinburgh oktatója vizsgálata nyomán rájött arra, hogy befolyásos amerikai lobbicsoportok azt próbálják elérni az amerikai kormányzatnál, hogy a nyílt forráskódú szoftverek használatát vegyék egyenértékűvé a kalózkodással. Guadamuz beszámolója szerint a tartalomtulajdonosokat és szoftvergyártókat tömörítő IIPA (International Intellectual Property Alliance, nemzetközi szellemitulajdon-védelmi szövetség) iparági szervezet lobbistái azt javasolták az Amerikai Kereskedelmi Képviselőjének (USTR), hogy vegye fel megfigyelt országainak listájára azokat az államokat, amelyekben nylít forráskódú szoftvereket használnak széles körben. Ezek közé sorolható többek közt Indonézia, Brazília és India is.

Ez az amerikai szervezet ugyanis minden évben elkészít egy olyan jelentést (Special 301), amelyben azt vizsgálja, hogy a világ különböző országaiban mennyire tartják tiszteletben a szellemi tulajdont. E vizsgálatok nyomán készítik el a megfigyelt országok listáját is, amelyek nem tesznek eleget az előbbiekben írtaknak, azaz gyakorlatilag a kapitalizmus ellenségeinek tekinthetők, mert mondjuk hamisított javakat hoznak forgalomba. Ezekre az országokra az USA nyomást gyakorol a tevékenység megszüntetése érdekében.

A brit szakértő azért tartja problémásnak a kezdeményezést, mert ez gyakorlatilag összemosná a kalózszoftvereket az olyan nyílt forráskódú alkalmazásokkal, mint amilyen például a Firefox böngésző, az OpenOffice irodai csomag vagy az Ubuntu Linux operációs rendszer - ráadásul a nyílt forráskódú szoftverek nem is feltétlenül ingyenesek.