Új böngésző, képnéző - a hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Ezen a héten a remek Picasa képkezelő program legújabb verziójának magyarul is beszélő kiadását, az eddigi leggyorsabb Opera böngésző béta verzióját, egy életmentő, sérült dokumentumokat visszaállítani képes szoftvert, illetve egy olyan programot ajánlunk letöltésre, amely megméri, eddig hányszor nyomta le a billentyűket, és hány kilométert tett meg az egérrel.
Vágólapra másolva!

Picasa 3.6

Forrás: [origo]

Az ingyenes képkezelő szoftver letöltése (11,7 megabájt, magyar nyelvű)

Néhány hónap késéssel a magyar nyelvű változat is megérkezett a Google képkezelő szoftveréből. A Picasa népszerűségét több dolognak is köszönheti: egyrészt beépített keresőjével könnyen fel lehet kutatni több ezer kép közül is az éppen szükségeset, a tavaly megjelent 3.5-ös kiadás óta pedig arcfelismerésre is képes, tesztjeink alapján igen hatékonyan. Miért jó ez? Mert egyetlen klikkeléssel ki lehet keresni a sok albumba szétszórt fotók közül azokat, amelyeken egy bizonyos ismerős, rokon látható - mindezt nem kell minden egyes képnél elvégezni, mint mondjuk a Facebookon, elég néhánynál, a többi - akár teljesen máshol készült - fotó esetében a program automatikusan elvégzi ezt.

A Picasa ezen kívül minden olyan alapvető képszerkesztési, javítási funkcióval is rendelkezik, amelyre egy átlagfelhasználónak szüksége lehet. A Picasa Web Albums nevű internetes tárhelyre is fel lehet tölteni közvetlenül az alkalmazásból a képeket, sőt, az új verzió már az olyan megosztott albumok használatát is támogatja, amelybe többen küldhetnek tartalmat - például egy házibuliról. Bár már kaphatók gps-szel szerelt digitális fényképezőgépek is, a programmal manuálisan is be lehet táplálni azt, hogy egy fénykép hol készült.

Opera 10.5 béta 2 verzió

Forrás: [origo]

Az ingyenes böngésző legújabb verziójának béta változata (11,1 megabájt, magyar nyelvű)

Egy újabb böngésző, amelynek készítői azt állítják, hogy az ő termékük a világon a leggyorsabb. Nos, ezt szinte lehetetlen adekvát módon lemérni, bár az új Opera legfrissebb béta verziója valóban elég fürge, ami új grafikus renderelőmotorjának köszönhető. Sajnos ez még nem végleges, csupán tesztelési célú változat, ami azt jelenti, hogy össze is omolhat, s ezt sajnos meg is tette néhányszor próbáink során.

A 10.5-ös verzió tesztváltozatának kezelőfelülete letisztultabb lett a korábbinál, és képes kihasználni a Windows 7 új Start menüje által biztosított extrákat, így ha a ikonja föle visszük az egérkurzort, megjeleníti a megnyitott böngészőlapok lekicsinyített mását, és riválisaihoz hasonlóan aktiválható benne a privát böngészési mód, amely például szexoldalak nézegetésekor praktikus, mivel nem rögzít semmilyen nyomot a tevékenységről.

WonderShare Office Recovery

Forrás: [origo]

A segédprogram letöltése (2,8 megabájt) -2010 áprilisig e-mailben itt lehet ingyenes sorozatszámot kérni a programhoz

2010 április 10-ig a készítő honlapjáról ingyenesen le lehet tölteni ezt a segédprogramot, amely kritikus helyzetben nyújthat segítséget. Bizonyára sok olvasónkkal előfordult már, hogy mondjuk egy levélben kapott Excel táblát vagy Word dokumentumot elkezdett szerkeszteni, és a nagy sietségben elfelejtette menteni azt, így akár több órái munkája veszett kárba. Természetesen a Windows, vagy a webböngésző ideiglenes fájlokat tartalmazó mappát ilyen esetben még át lehet böngészni, az Office Recovery-vel azonban ez a feladat egyszerűbben elvégezhető.

A szoftverrel akár teljes merevlemez-partíciókat végig lehet ellenőriztetni, és akár sérült fájlok visszaállítására is alkalmas, ez utóbbi például akkor jöhet jól, ha mondjuk a rendszer lefagyása miatt nem tudunk menteni.

WinOMeter

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (100 kilobájt)

Ez a miniprogram még telepítést sem igényel, igaz, hasznos funkciója sincs túl sok, de érdekes statisztikákat lehet vele gyűjteni a számítógép használatáról. Egyrészt méri a billentyűlenyomások, egérklikkelések számát, valamint az egérkurzorral megtett utatt, és azt, hogy aznap, illetve összesen hány órán, napon át használtuk a számítógépet.