Vágólapra másolva!
Olvasóink körében a második legnépszerűbb böngésző a Firefox, amely nemrég készült böngésző-körképünk szerint is az egyik legjobban testreszabható browser. Persze az ingyenesen letölthető kiegészítőivel is csínján kell bánni, mert ha túlterheljük vele a szoftver, nem lesz benne sok örömünk. A leghasznosabb plugineket gyűjtöttük össze a Mozilla programjához.
Vágólapra másolva!

Mielőtt bármit is letöltenénk egy csupasz Firefoxhoz, érdemes kapásból átállni a legfrissebb verzióra, ami jelen sorok írásakor a 3.6-ost jelenti. Ha már a gépen van a Mozilla-böngésző, elég kiválasztani a Súgó/Frissítések keresése menüpontot, hogy letöltessük vele a legújabb változatot. A verziószámot egyébként ugyancsak a Súgóban, A Mozilla Firefox névjegye feliratra kattintva lehet leellenőrizni.

A már feltelepített bővítményeket az Eszközök/Kiegészítők alatt lehet megtalálni, innen pedig elérhető az a weblap is, ahol további pluginokat tölthetünk le a Firefoxhoz. Az oldal nyitólapján általában az Ajánlott kategóriába sorolt kiegészítőket érdemes először átnézni, ezeket a böngésző készítői is tesztelték, és beváltak. A miniprogramok között előfordulhat, hogy olyanra bukkanunk, amit nem enged letölteni az oldal, ez azért van, mert az csupán a Firefox egy régi, elavult változatával volt kompatibilis, azonban nem fejlesztették tovább - ezeket figyelmen kívül kell hagyni. Léteznek kísérleti kiegészítők is, ezek esetében elég egy pipát elhelyezni a letöltődobozban, és hozzájuk férhetünk, azonban előfordulhat, hogy működésük még nem teljesen stabil.

Bármikor felrakható, bármikor leszedhető

Sajnos minden bővítmény csak a böngésző újraindítását követően válik aktívvá, bár ez nem zárja ki azt, hogy egyszerre ne telepíthessünk többet belőlük, így egy újraindítással megúszva a procedúrát. A pluginek tulajdonságait a Kiegészítők menüpontban lehet elérni, ha rábökünk a nevükre, többnyire egy Beállítások gomb is megjelenik mellette, az Eltávolítás gombbal pedig száműzhetjük őket. Egy Firefoxot alaposan át lehet alakítani segítségükkel, ám kiegészítők tucatjaival nem feltétlenül érdemes telepakolni a böngészőt, csak olyanokkal, amelyeket tényleg mindig használunk, a többi csak feleslegesen lassítja a szoftver működését. A rövid bevezető után azonban lássuk az általunk leghasznosabbnak vélt bővítményeket!

READ IT LATER

Forrás: [origo]
Innen telepítheti a kiegészítőt a Firefox böngészőbe

Manapság az iWiW-en, Facebookon, chaten, Readerben vagy Twitteren és más közösségi oldalakon is egyre többen a legkülönbözőbb tartalmakat osztják meg, legyen szó egy új autóról készült videóról, vagy mondjuk a Simpson-család legviccesebb jeleneteit bemutató toplistáról. Az információözön szinte végtelen, még meg se nézte az ember az egyik kapott linket, már érkezett tíz másik. Ezek feldolgozásában segít a Read It Later, amely nagyban hasonlít a hagyományos könyvjelzőkre, ám abban tér el azoktól, hogy e kiegészítő listájára könnyebb felvenni, és könnyebb arról törölni a linkeket. Előbbi történhet a böngésző címsorába beépülő ikonjára kattintva, vagy a Google Readerből, amelybe szintén integrálni lehet, az eltávolításhoz pedig csupán a link melletti pipát kell elvenni. Mindkét feladat csak egy-egy kattintás, míg a hagyományos könyvjelzőzés esetében több párbeszédablakon is át kell rágnia magát a felhasználónak. A program főképernyőjén látható egy lefele nyíl, erre kattintva a listán szereplő linkeket le tudja menteni a merevlemezre, de RSS-csatornát is tud generálni a felvett linkekből. A kiegészítő egyébként elérhető okostelefonokon is, s mivel a későbbi olvasásra megjelölt oldalak listáját egy központi szerveren tárolja, nemcsak a munkahelyi vagy otthoni gépen nézhetjük meg a korábban így jelölt oldalakat, de a metrón ülve vagy egy magányos büfézés közben a telefon képernyőjén is.

DELICIOUS

Forrás: [origo]
Innen telepítheti a kiegészítőt a Firefox böngészőbe

Ha a Read It Later az egyszer elolvasandó magazinos tartalmak ideiglenes raktárának tekinthető, akkor a Delicious egy igazi virtuális padlás. Először mi sem akartunk hinni a szemünknek, pedig igaz, a könyvjelzők online raktározását biztosító szájt már hét éve üzemel. Lényege, hogy regisztrációt követően elmenthetünk rá bármilyen linket, amelyet aztán vagy bárki számára elérhetővé, vagy csak privát használatra raktározunk el. A linkek közti eligazodást címkézés segíti. Használatát jelentősen megkönnyíti a böngészőbe épülő eszköztár, amely külön gombról teszi elérhetővé a már eltárolt linkeket, illetve az újabbak felvételét. Ide például a kedvenc éttermek, múzeumok, boltok linkjeit érdemes elraktározni, vagyis olyan tartalmakat, amelyeket nem naponta nézeget az ember, de ha időnként szükség van rájuk, akár egy ismerős PC-jéről vagy mobiltelefonjáról is előhívhatók.

[ORIGO] SZTAKI SZÓTÁR A MENÜBE

Forrás: [origo]
Innen telepítheti a kiegészítőt a Firefox böngészőbe

Egyelőre csak az [origo] SZTAKI Szótár angol részlegével használható a firefoxos kiegészítő, amelynek segítségével a weboldalon kijelölt szavakat lehet lefordíttatni a jobb egérgombbal előhívható menün keresztül, egyetlen gombnyomással. Segítségével akkor sem kell külön behívni a szótár oldalát, ha egy bepötyögni kívánt szó jelentésre vagyunk kíváncsiak, ha nincs kijelölt szöveg, egy beviteli mező nyílik meg a jobb gombbal előhívott menüpont megfelelő pontjára kattintva.

CHROMATABS PLUS

Forrás: [origo]
Innen telepítheti a kiegészítőt a Firefox böngészőbe

Az Internet Explorer 8 megjelenésekor örvendeztünk, hogy milyen jó ötlet a színes böngészőfülek alkalmazása, amely a megfelelő lapok kiválasztását könnyíti meg. Hasonló funkciót biztosít a ChromaTabs Plus is, annyi eltéréssel, hogy ez a program nem az egymásból megnyitott füleknek, hanem az azonos domainről megnyitott szájtok füleihez rendel azonos színeket. Így tehát ha mondjuk két fülben is megnyitottuk a Facebook egy-egy oldalát, azok kékek lesznek, a videások meg halvány rózsaszínek. A megfelelő színt ez a plugin mindig a megnyitott szájt színeinek összegzésével alakítja ki, így a fülek színe mindig passzolni fog a szájtokhoz.

LASTPASS

Forrás: [origo]
A kiegészítő letöltése Firefox böngészőhöz

Többször is ajánlottuk már a LastPass-t olvasóinknak, nem véletlenül: sajnos a Firefox saját jelszótárolója nem túl biztonságos, tartalmát csalárd weboldak ki tudják olvasni. Biztonságosabb alternatívaként lehet alkalmazni a regisztrációt követően használható LastPasst, amely automatikusan képes kinyerni a böngészőben lévő felhasználói neveket és jelszavakat, amelyeket ezután a Firefox saját jelszótárjából érdemes törölni. A LastPass lehetővé teszi, hogy egyetlen mesterjelszót begépelve nyissuk meg a titkosított tárhelyet, ezt követően pedig automatikusan kitölti a szájtok belépőfelületeit. További előnye, hogy a jelszavakat online is tárolja (a jelszavak offline is hozzáférhetők), így azokat például a munkahelyről is elérhetjük a plugin telepítése után, valamint biztonságos, titkosított módon lehet vele jegyzeteket tárolni.

DEFAULT ZOOM LEVEL

Forrás: [origo]
A kiegészítő letöltése Firefox böngészőhöz

Manapság egyre nagyobb felbontásúak a monitorok, nem ritka a full-HD felbontást kínáló példány sem. Bár az operációs rendszerek által használt betűk mérete állítható, sok esetben bizonyos weboldalakon túl kicsinyinek, nehezen olvashatónak bizonyulnak a betűk. A Ctrl-++ kombinációval ugyan fel lehet nagyítani ezeket, ám ez a kiegészítő ezt a munkát is megspórolja, ugyanis be lehet állítani benne, hogy alapból mekkorára nagyítsa fel az oldalakat - tapasztalataink szerint 110-120 százalék már jól olvasható tartalmakat eredményez.

DOWNLOAD MANAGER TWEAK

Forrás: [origo]
A kiegészítő letöltése Firefox böngészőhöz

A Firefox letöltéskezelőjének képességeit lehet továbbfejleszteni ezzel a kiegészítővel - léteznek teljes letöltésmenedzser alkalmazások is a programhoz, ám egy átlagfelhasználó számára ez is elegendő kényelmi funkciót biztosít majd. A Download Manager Tweakkel például be lehet állítani, hogy ne felnyíló kisablakban, hanem oldalsávban vagy új fülön nyíljanak meg a letöltések, ha pedig a letöltött fájlok listájáról törlünk egy fájlt, rákérdez, hogy magát a fájlt is törölje-e, míg alapesetben a böngésző erre nem képes. A plugin kinézetét is át lehet állítani, ami számunkra mindenképpen jó hír, hiszen alapból kissé csúfnak találtuk.

AUTOHIDE STATUS BAR

Forrás: [origo]
A kiegészítő letöltése Firefox böngészőhöz

A Firefox esetében a képernyő alján helyezkedik el az Állapotsor, amely ugyan a Nézet menüben kikapcsolható, néha azonban jól jön, mert extra ikonokat, funkciókat lehet pakolni rá. Ez utóbbi esetben viszont előfordulhat, hogy értékes helyet foglal el a webes tartalmak előlt. Ilyen esetekre találták ki ezt a kiegészítőt, amellyel automatikusan el lehet tüntetni és meg lehet jeleníteni a felületet. Beállítható, hogy az állapotsor csak a Ctrl lenyomása esetén, vagy az egérkurzor bizonyos helyen, bizonyos ideig való tartózkodása esetén jelenjen meg.

SHORTEN URL

Forrás: [origo]

A kiegészítő letöltése Firefox böngészőhöz

A Twitteren, de chaten is gyakran küldözgetünk ismerőseinknek linkeket, melyek érdekes cikkeket, videókat vagy látványos képgalériákat tartalmaznak. Gyakran azonban ezek csak egy nagyon hosszú URL-en érhetők el. Ez egy mikroblog-szájt esetében nem praktikus, mivel maga a webcím kitöltheti az üzenet publikálására szolgáló karakterhelyet, ezért hozták létre a webcím-rövidítő szájtokat, amelyek a hosszú linkekből rövidet hoznak létre, például a www.szoftverbazis.hu-t a http://2.ly/rwz címmé alakítják. Számtalan ilyen szolgáltatás létezik, a Shorten URL nevű kiegészítővel több mint száz ilyen szolgáltatást vehetünk igénybe egyetlen gombnyomással a Firefoxból, és még külön gombot is el lehet helyezni a böngésző gombjai között.

WEAVE BROWSER SYNC

Forrás: [origo]

A kiegészítő letöltése Firefox böngészőhöz

Ha valaki egynél több böngészőt használ (például otthon és munkahelyen, asztali gépen és laptopon, sőt akár okostelefonon), biztos tudja, mennyire tud hiányozni egy könyvjelző, amit korábban egy másik helyszínen jegyeztettünk meg a géppel. A Weave segítségével egy központi szerveren, alapos titkosítás mellett tárolhatjuk minden személyünkhöz kapcsolódó, amúgy a böngészőben tárolt adatunkat: könyvjelzőket, elmentett belépési adatokat, böngészési előzményeket, sőt a megnyitott oldalak listájának kilépés előtti legutolsó állapotát. A Weave nem csak akkor jön jól, ha minden böngésző eszközön ugyanazt a környezetet szeretnénk élvezni, hanem ha újra kell telepíteni a böngészőt, például egy rendszerfrissítés vagy gépcsere miatt. Ilyenkor a Firefox telepítése után elegendő ezt az egy plugint telepíteni, s a korábban megszokott környezet máris visszaállítható.