Vágólapra másolva!
Ezen a héten a Settlers újra jónak ígérkező 7-edik részével, egy kézilabda-szimulátorral, videoletöltő és konvertáló szoftverekkel, és egy rendkívül egyedi képernyőkímélővel várjuk olvasónkat. Ez utóbbi egy virtuális falu képén valós időben jelzi a havazást, esőt, de még a naplementét is.
Vágólapra másolva!

Ezzel a segédprogrammal webes videókat lehet letölteni a merevlemezre, hogy akár internetkapcsolat nélkül, például hordozható lejátszón is megtekinthetőek legyenek a felvételek. Telepítése során felkínálja egy eBay ikon, illetve egy Ask eszköztár telepítését is, de ezeket nyugodtan el lehet utasítani, a szoftver e marketingcélú extrák nélkül is teljes értékűen használható.

A program kezelése nagyon egyszerű, a nyitóképernyőn az ismertebb videomegosztó oldalakon (például a YouTube-on, a Google Videón, a DailyMotionön, a MySpace-en, a Metacafén és a Break.com-on) publikált felvételek URL-jét lehet megadni, ezekről a program automatikusan letölti a videókat. A Search menüponttal a fent említett videomegosztók tartalmában lehet keresni, a találatként listázott felvételeket pedig egyaránt meg lehet nyitni lejátszásra (teljes képernyőn is) és letöltésre is. Emellett a program ingyenes verziója például mobiltelefonon megtekinthető verzióra is át tudja konvertálni a letöltött videókat, fizetős verziója viszont még több formátumot támogat. Aki csak mondjuk a YouTube-ról és hasonló szájtokról szeretne letölteni mozgóképes tartalmakat, annak ezt a programot érdemes letöltenie, aki viszont egyéb szájtokról is lementene videókat, annak a kissé nehezebben használható, de több oldallal elboldoguló Orbit Downloader lehet a jó választás.

Clone2Go Video Converter

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (15 megabájt)

A fentebb bemutatott szofterhez hasonló funkciókat kínál a Clone2Go Video Converter is: ez is egy fizetős szoftver némileg csökkentett képességű, de azért egészen jól használható ingyenes verziója. YouTube-videók átalakítására is használható, itt pedig azoknak a fájltípusoknak a listáját lehet megtekinteni, amelyeket a program támogat.

YoWindow Desktop Weather

Forrás: [origo]
Az ingyenes képernyővédő és időjárás-előrejelző program letöltése (2,7 megabájt)

Látványosan mutatja meg a várható időjárást ez az ingyenes segédprogram, amely egyben képernyőkímélőként is használható. A fenti fotón is látható, vektoros grafikával készült falusi tájkép mellett akár a felhasználó által megadott, saját készítésű fotókon is képes visszaadni az aktuális időjárásnak megfelelő effektusokat, persze ezek az alapesetben használt háttéren festenek a leginkább élethűen. Ha az internetről leszívott időjárási informácók szerint esik a hó, a programban is ezt lehet majd látni, ha esik az eső, a képernyővédőn is esni fog, este pedig virtuálisan is lemegy a nap, a valódival párhuzamosan. Bár manapság a legtrendibb arcok a képernyővédő helyett inkább a monitor kikapcsolását konfigurálják be, ha valaki mégis egy ilyen programra vágyna, azok közül ez az egyik leghasznosabb.

Miro 3.0

Forrás: [origo]
Az ingyenes videomenedzser szoftver letöltése (276 kilobájt, magyar nyelvű)

A Mirót már többször ajánlottuk kipróbálásra, egy olyan szoftverről van szó, amely részben videolejátszó, részben pedig video-podcastok, vagyis kifejezetten interneten terjesztett hangos vagy képes műsorok letöltésére való. A beépített keresőn át a főként angol nyelvű, de kisebb számban más nyelveken elérhető filmes tartalmak között is lehet keresni, egy-egy virtuális csatornának pedig RSS-alapú katalógusára is fel lehet iratkozni, így ha publikáltak rajta egy friss epizódot, a Miro automatikusan le tudja azt tölteni a kiválasztott mappába. Az elérhető műsorok közt mostanra számos nagyfelbontású podcast is megtalálható, de a 3.0-s verzióban a gyorsabb működés mellett már a feliratfájlok kezelését, valamint a külső lejátszóprogramok meghívásának lehetőségét is megteremtették.

The Settlers 7 demó

A The Settlers 7 demóverziójának letöltése (angol, német nyelvű, 2,5 gigabájt)

A kilencvenes évek egyik népszerű stratégiai játéka volt a Settlers PC-n és Amigán. A városépítési, nyersanyaggazdálkodási és területhódítási feladatokat kínáló, valós idejű stratégiai játékból számos, az eredetitől jócskán elvonatkoztatott folytatás készült, de ezek nem mindig nyerték el a játékosok tetszését, az egykor legendás játék márkaneve jelentősen megkopott. A legújabb, hetedik résszel a készítők visszatértek a jól bevált alapokhoz, bár a grafika természetesen a mai igényeknek megfelelő, teljesen háromdimenziós. Bár az irányítást az első részen felnőtt játékosoknak egy darabig biztosan szokni kell, a pazar grafika ezért cserébe kárpótol. Sajnos ez azonban a viszonylag magas gépigénnyel is együtt jár - tesztünk során egy X1600-as ATI Radeon kártyával még épp elfutott a játék, ennél gyengébb grafikus hardverrel viszont nem érdemes próbálni.

Handball Challenge Training Camp

Nem mondhatni, hogy tipikus program lenne ez a kézilabda-szimulátor, tesztelőink korábban soha nem találkoztak még e sportág virtuális másával. A demó verzióban egyes gyakorlófeladatok és edzések elvégzésére van lehetőség. A programban valódi játékosok alteregói is szerepelnek, sajnos azonban elég magas a rendszerigénye, csak komolyabb grafikus kártyával felszerelt PC-n érdemes kipróbálni.