A diabétesz szövődményei megfelelő életmóddal megelőzhetőek

Vágólapra másolva!
A cukorbetegséggel való együttélés, az életmódot érintő szabályok pontos betartása kétségtelenül sok odafigyelést igényel. Azonban a rendszeres és tudatos élet segít abban, hogy a diabétesz súlyos, esetenként akár életveszélyes szövődményeit elkerüljük. Ehhez nyújt útmutatást az alábbi gyakorlati összefoglaló.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb, hogy tudjon meg a cukorbetegségről mindent, amit csak lehet! Az egészséges étkezés és az aktív, mozgásban gazdag életmód váljon mindennapjainak elválaszthatatlan részévé. Cukorbetegek családtagjainak azt javasoljuk, hogy ők is ugyanazon napi ritmusban, hasonló életvezetési szabályok szerint éljenek, mint diabéteszes rokonuk! Ne kelljen az érintettnek örökké azt éreznie, hogy neki minden jóról le kell mondania, amit a többieknek szabad; ne kelljen a betegségével járó napi tevékenységei miatt elszigetelődnie. Ha valamennyien együtt étkeznek, együtt sportolnak a diabéteszes családtaggal, az csak javára válhat az egész családnak.


Táplálkozás


A diabéteszes étrend kialakítása egyáltalán nem igényli az összes kulináris örömről való lemondást. A legtöbb cukorbeteg számára mindössze annyi a betartandó szabály, hogy változatosan és mértékletesen étkezzen, pontos napi időbeosztáshoz igazodva. A megfelelő diabéteszes étrendben a zöldségeké, a gyümölcsöké és a teljes kiőrlésű gabonaféléké a főszerep, és persze tartózkodni kell a túlzott kalória-beviteltől, különös tekintettel a zsírokra - vagyis ez az étrend semmiben sem különbözik attól, amilyet valójában mindenkinek követnie kellene!


Amiben a cukorbetegnek szigorúbbnak kell lennie magához, hogy nem engedheti meg magának az előirányzott kalória-beviteltől való szélsőséges eltéréseket. Mivel a bevitt energiamennyiség legnagyobb része (45-60 százaléka) a szénhidrátokból származik, és mert ezek fogyasztása befolyásolja a legközvetlenebbül a vércukorszintet, a szénhidrát-bevitelre kell a legtöbb figyelmet fordítani. Fontos, hogy a cukorbeteg tisztában legyen a különböző szénhidrát-források (pl. gyümölcsök, tésztafélék) szénhidrát-tartalmával, és a bennük található szénhidrát minőségével (gyorsan vagy lassabban felszívódó). Ezen felül javasolt a rostokban gazdag, illetve a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek (pl. tengeri hal, olívaolaj) fogyasztása, míg a telített zsírsavakat és sok koleszterint tartalmazó ételek (egyéb állati zsiradék, teljes tej, sok tojás) érdemes kerülni. A koleszterin-szint és a vérnyomás kordában tartása azért is lényeges, mert a cukorbetegség fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezéssel, valamint az aktív életmóddal a páciens rengeteget elérhet ezen a téren, ám olykor kiegészítő gyógyszeres kezelésre is szükség lehet ezen értékek normalizálásához.


Forrás: iStockPhoto
A kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik legfontosabb tényező


Szájápolás


Fordítson fokozott figyelmet a fogápolásra! A cukorbetegség fogékonnyá tesz a fogszuvasodással és az íny fertőzéseivel szemben. A magas vércukorszint kedvez a szájban élő baktériumok elszaporodásának. A szájüreg baktériumai a fogak felszínén tapadós lerakódásokat, plakkokat képeznek. Ezekben egyfelől felhalmozódnak a baktériumok savas anyagcsere-termékei, amelyek kikezdik a fogzománcot, másfelől a plakkokból alakulnak ki a fogínyt irritáló kemény képződmények, a fogkövek. Az irritált, gyulladt, vérző fogíny önmagában is kellemetlen és veszélyezteti a fog épségét, ráadásul ha nem kezelik idejében, a gyulladás átterjedhet a teljes fogágyra. Ez a diabéteszeseket fokozottan veszélyezteti, mert a cukorbetegség hátrányosan érinti a bakteriális fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet és a sebgyógyulás képességét.


A fogágybetegség vagy periodontitisz a fogíny visszahúzódásával, a fogat rögzítő szalagok és csontállomány felszívódásával jár, ami hosszú távon a fogak meglazulásához, kihullásához vezet. Mindezek miatt rendkívül fontos, hogy legalább napi kétszer tisztítsa meg alaposan fogait, ha lehet, fogselyemmel is. Ha 1-es vagy 2-es típusú diabétesze van, évente legalább két alkalommal keresse fel fogorvosát, illetve azonnal vegye fel vele a kapcsolatot, ha észleli, hogy fogínye vérzik, vörös, vagy duzzadt. Ha a fentiek szerint jár el, hosszabb ideig tarthatja fenn fogainak egészségét.


Lábápolás


Szánjon időt és energiát lábai épen tartására, ápolására! A diabétesz hosszútávú szövődményei több szempontból is kiemelten veszélyeztetik a lábak egészségét. A láb bőrét ellátó idegek funkciójának romlása, a láb elérzéketlenedése folytán kisebb vízhólyagok, vágások, horzsolások észrevétlenül maradhatnak. Ugyanakkor az alsó végtagba vezető artériák szűkülete miatt romlik a láb vérellátása, ezzel a sebgyógyulás és a fertőzésekkel szembeni védekezés képessége is. Ezért egy amúgy ártalmatlan kis sérülés is könnyen elfertőződhet, és megfelelő kezelés híján kifekélyesedhet, sőt kiterjedt szövetelhalássá súlyosbodhat. A legkritikusabb esetekben már csak az amputáció jelent megoldást. Mindez azonban megfelelő elővigyázatossággal megelőzhető.


Minden nap vegyen langyos lábfürdőt, s utána lábait óvatosan törölje szárazra, különösen vigyázva a lábujjak közötti érzékeny bőrre. Jó, ha lábát bőrpuhító, hidratáló krémmel ápolja, de a lábujjak közét kerülje, inkább tartsa szárazon - ebben a hintőporozás is segíthet. A zokni megválasztásakor legyen szempont az átszellőző, nedvszívó anyag (a nylonszál kerülendő), valamint hogy a zokni gumizása ne legyen túl szoros, ne szorítsa el a keringést. A mindennapi ápoláskor alaposan vizsgálja át a lábát, nem talál-e rajta hólyagot, vágást, sebfelületet, piros vagy duzzadt területet. Ha egy seb vagy bármilyen rendellenesség pár napon belül nem kezd gyógyulni, keresse fel orvosát. A lábápolás során külön óvatosságot igényel a körömvágás, a bőrkeményedések, tyúkszemek eltávolítása. A lábkörmöket egyenes vonalúra vágja, hogy ne nőhessenek be a körömágyba.


Tájékoztassa a környezetét!


Jól hozzáférhető helyen hordjon magánál olyan azonosítót, amelyből egyértelműen kiderül, hogy cukorbeteg. Inzulin-felhasználóknál mindig legyen sürgősségi glukagon-készlet a hipoglikémiás sokk megelőzésére, az ismerősöket, hozzátartozókat pedig meg kell tanítani ennek használatára. Bár sokan érzékeny személyes információnak tekintik és inkább titkolnák cukorbetegségüket, fontos, hogy a munkahelyen, mindennapjainak helyszínein, de még utazáskor is akadjon olyan személy, aki tud róla, és képes veszélyhelyzetben a megfelelő lépéseket megtenni. Gondoljon arra, hogy a túlzott titkolózás az életébe kerülhet! Bármerre jár, győződjön meg arról, hogy esetleges rosszulléte esetén a környezetében lévők számára könnyen és gyorsan kiderül, mit kell tenniük a veszély elhárítása érdekében.


Utazáshoz csomagoljon dupla adag inzulint!


Ha utazik, előtte mindenképpen szerezze be a cukorbetegségét igazoló dokumentumokat, egyfelől hogy mentesülhessen egyes repülőtéri biztonsági előírások alól (pl. a fedélzeti poggyász tartalmára vonatkozóan), másfelől bizonyos országokban sajnos előfordulhat, hogy az inzulin-kezeléshez szükséges eszközök miatt kábítószer-élvezőnek gyanítják. Az okmányok legalább angol nyelven, de szükség esetén a célország nyelvén is álljanak rendelkezésre. Emellett meggyőző lehet, ha gyógyszereit, fecskendőit az eredeti gyógyszertári kiszerelésben őrzi meg a használatig. Repüléskor valamennyi diabéteszes "tartozékot" vigyen fel magával a fedélzetre. A biztonság kedvéért minden gyógyszerből csomagoljon magával kétszer annyit, mint amennyire elvben szüksége van. Amennyiben külföldi tartózkodása során mégis kifogyna az inzulinból, vegye figyelembe, hogy különböző országokban eltérő dózisú kiszerelések lehetnek forgalomban.


Szokjon le a dohányzásról!


Ha dohányzik, kérje orvosa segítségét a leszokáshoz! Az egészségtelen táplálkozáshoz hasonlóan a dohányzás is tovább növeli a cukorbetegség hosszútávú szövődményeinek, - az infarktusnak, a stroke-nak, az idegrendszeri károsodásoknak és a vesebetegségnek - a kockázatát. Az Amerikai Diabétesz Társaság statisztikái egyértelműen kimutatták, hogy azok a cukorbetegek, akik dohányoznak, háromszor nagyobb eséllyel halnak bele szív- és érrendszeri betegségekbe, mint a nemdohányzó cukorbetegek.


Csak mértékkel igyon!


Csak felelősséggel fogyasszon alkoholt! Az alkohol a vércukorszint kiugrását vagy hirtelen esését is okozhatja attól függően, hogy mennyit iszik, és milyen ételt eszik mellé. Ezért a cukorbetegeknek csak különös körültekintéssel, és mindig csak étkezéssel egybekötve szabad alkoholt fogyasztani! Ne feledje, hogy a napi kalória-értékébe az alkohollal bevitt mennyiséget is bele kell számítania.


A stressz kizökkent a napi rutinból


Kerülje a tartós stresszt. Ha túl nagy nyomás nehezedik Önre, erős lehet a kísértés, hogy eltérjen gondosan kialakított napi rutinjától. Ezen felül a tartós stressz hatására termelődő hormonok megzavarják az inzulin normális működését, ami tovább ronthat a helyzeten. Ezért semmilyen körülmények között ne feledje, hogy az egészsége, a nyugalma előbbre való, mint a napi hajszában felmerülő pillanatnyi célok. Fontos, hogy zavartalanul aludjon; tudjon lazítani, pihenni.