Vágólapra másolva!
Ezen a héten egy újabb minimális erőforrásigényű zenelejátszó programot, kényelmes filmfeliratfájl-szerkesztő programot, sérült CD-ről és DVD-ről adatokat visszaállító alkalmazást, és a bizalmas információkat lejelszavazva, önkicsomagoló fájlként továbbítható formára alakító segédet ajánljunk kipróbálásra.
Vágólapra másolva!

A Kijio egy olyan segédprogram, amellyel úgy lehet filmes feliratfájlokat szerkeszteni, hogy közben a film aktuális jelenete is a szerkesztést végző felhasználó elé tárul. A beépített VLC Playert tartalmazó alkalmazás a Google Fordító segítségével automatikusan is képes más nyelvre lefordítani a feliratokat: persze ezt - ismerve a szolgáltatás képességeit - egyelőre csak egzotikus nyelven elérhető filmek esetén érdemes választani, hibátlan fordításokra nem érdemes számítani. A lejátszást az egér középső gombjának, görgőjének lenyomásával lehet megállítani, a feliratfájlokat pedig a menüből lehet betölteni, vagy egyszerűen be kell húzni a program képernyőjébe. A szoftver arra is lehetőséget biztosít, hogy a meglévő feliratozást módosítsuk, az egyes szövegek felbukkanását módosítsuk, és telepíteni sem szükséges.

CD/DVD/Blueray Recovery

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (566 kilobájt)

Bosszantó jelenség, ha egy CD-t, DVD-t vagy Blu-ray lemezt megkarcolunk, ekkor ugyanis a rajta lévő fájlokat nem lehet egykönnyen átmásolni, a Windows hibaüzenettel leállítja a folyamatot. Ilyen esetben lehet segítségül hívni ezt a segédprogramot, amellyel a még menthető, nem sérült részek tartalmát lehet a merevlemezre másoltatni, legyen szó adat-, hang- vagy videolemezről. Sajnos a program ingyenes változata csak az adatok 99 százalékát engedi visszaállítani, a maradék egy százalékot nem, ehhez csupán a teljes változat megvásárlása után férhetnek hozzá a felhasználók.

BCArchive

Forrás: [origo]
Az ingyenes titkosítószoftver letöltése (3,6 megabájt)

Ezzel az ingyenes segédprogrammal fájlokat, mappákat lehet titkosítani egyszerűen, tucatnyi különböző eljárást választva. Ez akkor praktikus, ha például kompromittáló felvételeket is tartalmazó nyaralós képeket akarunk megosztani valakivel, vagy más hasonló, nem a publikumnak számító információkat. A BCArchive-val ugyanis önkicsomagoló fájlokat is lehet készíteni, amelyek kódolt, azaz értelmezhetetlen tartalmához a címzett csak az előzetesen megadott jelszó birtokában juthat hozzá.

Használatához először az Archive menüpont New pontjára kell kattintani, és létrehozni a titkosított állományt. Ha ez megvan, az egérrel csak bele kell húzni a program ablakába a titkosítani kívánt fájlokat, majd az Archive menü Create Self-Extracting File pontját kiválasztani. Ennek végeredménye egy olyan .exe kiterjesztésű fájl lesz, amelynek tartalmát jelszó birtokában lehet kibontani.

Winyl Player

Forrás: [origo]
Az ingyenes zenelejátszó letöltése (2,3 megabájt)

Nemrég ajánlottuk kipróbálásra a Clementine Playert, amely egy kis rendszerigényű program, így kifejezetten alkalmas például arra, hogy munka közben zenefájlokat vagy internetrádiókat hallgassunk rajta. Mostani válogatásunk szereplője hasonló képességekkel rendelkező lejátszó, egyik fontos extrája a mini lejátszóablak, ami igen kevés helyet foglal el az Asztalon. A Winyl Playerrel a merevlemezen lévő fájlok mellett Shoutcast rádiócsatornákat is lehet hallgatni.