Természetes megoldások a vérszívók ellen

Vágólapra másolva!
Zöld tippek szúnyogok ellen azoknak, akik a tudományosan igazolt hatékonyság helyett előrébb helyezik, hogy szintetikus anyagot ne kenjenek magukra.
Vágólapra másolva!

Egyes szúnyogriasztó szerek hatóanyaga a dietil-toluamid (DEET), amelynek egészségre gyakorolt hosszú távú hatásáról évtizedek óta több kutatás is folyik.


A hatóanyag veszélyességével kapcsolatban a leggyakrabban idézett kutatást Mohamed Abou-Donia, az észak-karolinai Duke Egyetem gyógyszerésze végezte. A kutató 70 százalék hatóanyag-tartalmú szerrel fújt be patkányokat. Azt találta, hogy a DEET-tartalmú szer a bőrön keresztül részben felszívódik, bejut a véráramba, és agyi idegsejtek pusztulását idézi elő. Leginkább az izommozgást, a tanulást, az emlékezetet és a koncentrációt szabályozó agyi területek sérültek.


A Magyarországon boltokban kapható szúnyogriasztó szerek ennél lényegesen kisebb koncentrációban tartalmaznak dietil-toluamidot (jellemzően 10 és 30 százalék között mozog a hatóanyag-taratlmuk). Azért az Országos Epidemiológiai Központ ajánlása szerint terhes nők csak a feltétlenül szükséges mennyiségben, a bőrre vékony rétegben felkenve alkalmazzák a szereket. Három éves kor alatt pedig inkább a központ tanácsai azt javasolják, hogy inkább a ruházatot kezeljük az erre alkalmas aeroszol palackkal, figyelve arra, hogy a permet ne kerüljön a gyermek tenyerére, kézfejére és arcára, ahonnan esetleg a szemébe, szájába jutva nyálkahártya-irritációt okozhat.


Illóolajok széles választéka


Aki a tudományosan garantált hatékonyság helyett a szúnyogriasztó szereknél is inkább a természetes megoldás híve, azoknak ajánljuk az alábbi megoldásokat:


Szúnyogriasztó hatása van a citrom, a citronella, a citromfű, a menta (különösen az illatos macskamenta), az eukaliptusz és a levendula olajaknak. Bőrre csak nagy tisztaságú, bioboltból származó illóolajat kenjünk oly módon, hogy vagy bázisolajba, vagy krémbe csepegtetünk belőle egy keveset, majd azt kenjünk egyenletesen bőrünkre. Lakásban mécsesbe is csepegtethetjük.


A New England Journal of Medicine tekintélyes orvosi lap beszámolója szerint a szójaolaj szintén hatékony rovarriasztó szer, sőt az írás szerint ugyanolyan hatékony, mint a DEET-tartalmú riasztó szerek. Ráadásul a bőrt is táplálja.


Maláriakutatók hatásosnak találták szúnyogok ellen az egyébként is csodaszerként kezelt neem-mag olaját. A neem olaj szintén hígítható különféle bázisolajakban (nagy tisztaságú mandula, avokádó vagy kókuszolajban).


Ugyan tudományosan kontrollált vizsgálatot egyelőre nem végeztek a fokhagyma szúnyogriasztó hatásával kapcsolatban sem, de sokan esküsznek rá, hogy intenzív illatát még a szúnyogok sem bírják.


A B-vitamint viszont ideje elfelejteni: akár tapasz formájában, akár tablettaként szedve a vérszívó ízeltlábúak riasztására alkalmatlan!