Ingyenszoftver: gyors böngésző és rendszerkarbantartó

Vágólapra másolva!
Ha eddig nem próbálta ki az Opera böngészőt, itt az ideje, hogy megtegye: jelentősen felgyorsult, remek új kezelőfelülete pedig a még el nem készült Firefoxénál is kevesebb hasznos helyet foglal el a monitoron. Egy ötletes minisegéd a fájlok rengetegében segít eligazodni XP-s és Windows 7-es felhasználókat egyaránt, de egy új rendszerkarbantartót is találtunk mellé. A játékra vágyókat ezen a héten paráztatós, groteszk puzzle-lel várjuk.
Vágólapra másolva!

Opera 10.6

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ingyenes böngésző letöltése (12,7 megabájt, magyar nyelvű)

A hét legérdekesebb szoftvere egyértelműen az új Opera böngésző, amelynek új kiadása esetében a gyors működésre helyezték a hangsúlyt, de a korábbinál jóval kompaktabb, áramvonalasabb lett a kezelőfelület is. Ez utóbbi nagyban hasonlít a hét elején bemutatott Firefox 4-ére, amely azonban még csak béta verzióban érhető el. A 10.6-os verzióban számos dolgot optimalizáltak, amely a működés gyorsulását eredményezte. A szoftver kiadói szerint az Opera 10.6 egyenesen a Föld leggyorsabb browsere: ez ugyan nem biztos, hogy így van, de kétségtelen, hogy elég fürgén működik, a gyári statisztika szerint elődjénél 50 százalékkal gyorsabb.

Az új kezelőfelület már nagyon ráfért az Operára, amelynek menüje a Chrome által útjára indított trendeknek megfelelően már minimalista, nagyon kevés hasznos területet foglal el a képernyőből. Az új verzió már támogatja a HTML 5 technológiát, melynek hasznáról korábbi cikkünkben olvashat. Az új kiadásba már - kikapcsolható - geolokációs funkciót is beépítettek, amely az olyan oldalaknak, amelyek ezt támogatják, automatikusan átadja a tartózkodási helyet minden előzetes beállítás nélkül. A Google Térkép esetében például automatikusan Budapestet töltötte be tesztelőnknek az Opera.

Listary

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ingyenes keresősegéd letöltése (988 kilobájt)

A Listary egy nagyon ötletes segédprogram, amelyet Windows XP és Vista, valamint Windows 7 alatt is lehet használni. Abban nyújt segítséget, hogy a megnyitott fájllisták ablakában keressünk nagyon hatékonyan. Persze a Windows 7 és a Vista már rendelkezik beépített keresővel, nem tud segíteni, de például a Feladatkezelő futó programjai közt ezzel sem lehet kutakodni. Ilyenkor jön a képbe a Listary, amelynek keresőfunkcióját alapesetben a Windows gomb + W kombinációval lehet előhívni, de ez tetszőleges módon átvariálható.

IOBit Toolbox

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram béta verziójának letöltése (14,5 megabájt)

Az IoBit cég ingyenes rendszerkarbantartó segédprogramja béta verzióban érhető el, melyet telepíteni sem kell, csak kicsomagolni és elindítani. A Toolbox tulajdonképpen egy gyűjtemény, amelyben többek közt a rendszerleíró adatbázist, illetve a merevlemezt kitakarító, a privát adatokat törölni képes modul is megtalálható. A program emellett a Windows egy sor saját belső segédjét is meghívja a feladatok elvégzéséhez, és például biztonsági frissítések megkeresésére és letöltésére is használható. Ezek mellett hibajavító modullal, törölt fájlokat visszaállító szolgáltatással is ellátták, és a rendszerindításkor automatikusan elstartoló programok listájának szerkesztését is lehetővé teszi.

Puzzle Agent

Egy rendes titkosszolgálat figyelmét semmi sem kerüli el. Vannak aktáik az ufókról, gabonakörökről, baráti és ellenséges kormányokról, terroristákról, kódokról, és természetesen az állampolgárokat idegesítő megfejthetetlen fejtörőkről és keresztrejtvényekről. Míg a legtöbb videojátékban a felsorolás elején található problémákkal kell megbirkóznia a gamernek, a Puzzle Agentben a fejtörők világában merülhet el a játékos.

A történet szerint egy világ szélén levő kisvárosba kell utaznia az ügynöknek, hogy megfejtse, miért állt meg a helyi radírgyárban a termelés. A kérdés nem apróság, az Egyesült Államok elnöke is scogginsi radírokat használ. Tethers ügynök megérkezése után hamarosan elszabadul az őrültek háza, vörössipkás gnómok tűnnek fel a város minden pontján, és egyre több fejtörő bukkan fel az utcákon.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tele van nyugtalanítóan néző gnómokkal, gyerekeknek nem ajánljuk

A fejtörők megfejtése után többfajta értékelést is kap a játékos. Először egy csinos animáció során kiszámolja a program, hogy hány dollárjába került az FBI ügynök az adófizetőknek, majd a felhasznált segítségek, rossz tippek és a rejtvényfejtéssel töltött idő függvényében csillagokat is kap.

A csinos, ceruzararajzra emlékeztető grafika és puzzle-k megoldására épített játékmenet ellenére sem gyerekjáték a Puzzle Agent. Inkább a fejtörős játékok Twin Peakse vagy X-aktákja: groteszk módon szórakoztató, de úgy 14-16 éves kor alatt nem ajánljuk.