Kormányülésen beszélnek Orbánék az EKB-állásfoglalásról

Vágólapra másolva!
Szerdán beszéli meg a kormány, hogy milyen reakciót adjon az Európai Központi Bank állásfoglalására, amelyben megfeddte Orbánékat, mivel szerinte túl kevés időt adtak az egyeztetésre.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai ülésének napirendjére tűzi az Európai Központi Bank (EKB) állásfoglalását a jegybanki dolgozók bérének módosításáról, és ezután kialakítja saját álláspontját a kérdésben - közölte a miniszterelnök szóvivője kedden az Országházban újságírókkal.

Szijjártó Péter azt mondta, a kabinet továbbra is elkötelezett a valós közteherviselés és a kölcsönös felelősségvállalás megteremtése mellett. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány működése során minden hazai jogszabályt, valamint európai uniós normát, előírást betart.

Az EKB álláspontja szerint a magyar hatóságoknak biztosítaniuk kell azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkavállalóinak javadalmazására vonatkozó jogszabályok módosításáról a jegybankkal együttműködésben, véleményének figyelembevételével szülessen döntés.

A pénzintézet szerint a vonatkozó törvényjavaslat elfogadását fel kellett volna függeszteni arra az időre, amíg zajlanak az egyeztetések az EKB-val. Ezzel kapcsolatban az európai jegybank megfeddte a kormányt, mivel szerintük több időt kellett volna hagyniuk az egyeztetésre.

Az MNB szűkszavú közleményben ismételte meg eddigi álláspontját: a jegybank szerint a függetlenség nem öncél. A bérvitát kerülte az intézmény.