MNB: A jegybanki függetlenség nem öncélú

Vágólapra másolva!
Szűkszavú sajtóközleményben reagált a Magyar Nemzeti Bank az Európai Központi Bank döntésére, amely a jegybank javára döntött a kormánnyal szembeni konfliktusában. A reakcióban a függetlenség melletti kiállást hangsúlyozta az MNB.
Vágólapra másolva!

"A jegybanki függetlenség nem öncélú" - írta az MNB közleményében azután, hogy az Európai Központi Bank állásfoglalásban közölte: a kormány nem sértheti a jegybanki függetlenséget. Az európai főbank emellett meg is feddte a kormányt, amiért az elmulasztott egyeztetni vele.

Az MNB a kormánnyal való vitájában a függetlenségére hivatkozott, ezt erősítette meg a keddi közleményében is. Mint írják: "mind a Központi Bankok Európai Rendszerének alapokmányában, mind az Európai Unióról szóló szerződésekben megjelenő követelmények azt az álláspontot tükrözik, hogy jegybank elsődleges célját, az árstabilitást legjobban egy pontosan meghatározott mandátummal rendelkező, független és egyúttal elszámoltatható intézmény szolgálja."

A bérezésről azonban közvetlenül nem emlékezik meg a jegybanki kommentár, csupán annyit közöl, hogy "kiemelkedően fontos ezért egy olyan intézményi szerkezet fenntartása, amely a monetáris politikát függetleníti a rövid távú politikai, gazdaságpolitikai érdekektől."