A lusta felhasználók miatt sikeresek a kiberbűnözők

Vágólapra másolva!
Az Adobe Reader és az Internet Explorer vezeti a kiberbűnözők által legtöbbet támadott programok toplistáját. A kihasznált biztonsági hibák egy részére két-három éve van már javítás.
Vágólapra másolva!

A Microsoft böngészőjének és az ementálinál is lyukasabb Adobe Reader mellett a Java a harmadik legnépszerűbb célpont. A M86 Security Labs felmérése azt vizsgálta, hogy 2010 első felében melyek voltak a legnépszerűbb támadási pontok. A három legnépszerűbb szoftver mellett akadt még a Real Playert, az AOL Buddy-t, és egyéb Microsoft segédprogramokat célzó kód is.

A toplista első valóban friss eleme a tizenegyedik helyen található. Az ezt megelőző sebezhetőségekre két-három éve vannak javítófoltok, ám a felhasználók, a felmérés tanulsága szerint, nem telepítették ezeket a javításokat. A legrégebbi kihasznált hibára 2006-ban találtak rá a biztonsági szakemberek, de van négy 2007-ben felfedezett biztonsági rés is a listán.

Az M86 Security Labs felmérése is rámutatott annak a fontosságára, hogy a felhasználók az operációs rendszer és az egyéb szoftverek legújabb verzióit használják. A különböző frissítések, hibajavítások követésének figyelemmel követésére remek eszközök vannak. Az automata Windows Update bekapcsolása mellett a Secunia PSI sebezhetőségkeresőt ajánljuk, amely a hibás programok megkeresése mellett az újabb verziók letöltésében is segít. (A PSI-t részletekbe menően korábbi cikkünkben mutattuk be.)